Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3 12V] Uszkodzenie rury przepływomierz-przepustnica

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Cejro » 2 sty 2015, o 08:08

Auto w gazie LPG, jechałem dosyć dynamicznie, silnik nagrzany całkowicie, po kilkunastu kilometrach w trakcie przejeżdżania przez próg i redukcji strzał jak od petardy czy coś. Prawdopodobnie pękła wtedy ta część u góry rury gumowej między przepustnicą a przepływomierzem, takie "pudełko" z napisami, bo znalazłem tylko kawałki jego. Nie mam pojęcia jakie jest jego zadanie i jaki bardzo źle jest że go nie ma i jaka mogła być przyczyna połamania go, jakieś sugestie?
Cejro

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 '98, 1.3 75KM
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Tovija » 2 sty 2015, o 09:58

Jest to tak zwany rezonator powietrza. Element ten ma za zadanie wyciszanie układu dolotowego w dużym skrócie to ujmując. Pytanie brzmi dlaczego pękł ? To chyba pierwszy taki przypadek na forum. Na dworze nie było aż takiego mrozu, żeby ten element pękł z powodu nagrzewania się dolotu od silnika.
Jego brak o ile zaślepi się dziurę w której ta puszka wchodzi do gumowej rury od dolotu nie spowoduje niczego oprócz ciut głośniejszego dolotu. Jeżeli zostawisz tą dziurę otwartą to silnik będzie zasysał nie oczyszczone powietrze co z czasem uszkodzi dolot, głowicę, cylindry i tłoki.

P.S.
Teraz doczytałem, że znalazłeś tylko jego kawałki. Jeżeli już powinien to co najwyżej tylko gdzieś pęknąć jeżeli to wina różnicy temperatur a tutaj tak jakby coś go wysadziło. Huk jak z petardy. Wygląda mi to tak, że część mieszanki paliwowo powietrznej dopaliła się w dolocie :shock: Zawory do sprawdzenia i ew. regulacji i LPG tak samo i to szybko. Warto też sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu. Jak Ci popali gniazda to będzie remont głowicy.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez vorian » 2 sty 2015, o 13:55

W starszych generacjach lpg z mikserem czasem potrafiła strzelić mieszanka w filtr powietrza. Z tym ze w takich instalacjach montowało się takie koreczki w dolocie (często w obudowie filtra powietrza) które w razie strzału sie otwierały. Zabezpieczało to właśnie przed rozsadzeniem obudowy filtra, plastikowych rur dolotu czy też wystrzeleniem przepływomierza :D z wlasnego doswiadczenia mogę powiedzieć ze strzelanie zaczynało się jak konczyły sie świece czy kable zapłonowe. Pierwsze strzały w filtr, sprawdzałem jedną z tych rzeczy, wymieniałem i był spokój:)
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Cejro » 2 sty 2015, o 16:25

Dzięki wielkie, potwierdza się więc żę najprawdopodbniej LPG strzeliło. Kable, świece są nowe, ale właśnie jechałem rano do mechanika na regulacje zapłonu i powiedział, że najprawdopodobniej też LPG winne. A od razu zakleiłem dziurę na czas dojazdu żeby nie zasysał lewego powietrza ;) dzięki!
Cejro

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 '98, 1.3 75KM
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum