Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Przyciemnianie szyb folią i opalarką

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[OGÓLNIE] Przyciemnianie szyb folią i opalarką

Postprzez TeeRWu » 27 mar 2013, o 08:46

Po raz kolejny dzis witam:)W poniedziałek kupuje folie i bede przyciemniał szybki w autku.W golfie wyjmowalem szyby i robiłem to"na wode",a spytac sie chciałem jak to zrobic używając opalarki???Wiem że sie da,takowy sprzęt moge mieć ale nie wiem zabardzo jak to zrobic.Ma ktoś jakieś doświadczenia?
TeeRWu

Dostał piw: 0

[ALL] Przyciemnianie szyb folią i opalarką

Postprzez Simer » 27 mar 2013, o 08:46

Wszystko zależy od foli. Żeby używać opalarki musisz mieć termokurczliwą folie,a nie wszystkie takie są.Niektóre po prostu sie stopią.
Simer

Czyli taka za 40 PLN...nie spełnia kryteriów?
TeeRWu

Postprzez Simer » 27 mar 2013, o 08:46

Chyba nie,trzeba to sprawdzić.Kiedyś zajmowałem sie tym zawodowo.Ja urzywałem wody z szamponem,sama woda nie ma takiego poślizgu.
Simer

Simer,pozniej to jakos suszyłes,grzałes,czy tylko wyciągałes wode tym płaskim plasticzkiem?
TeeRWu

Postprzez Simer » 27 mar 2013, o 08:47

Nie suszyłem,tylko wyciskałem wode,taką twardą packą,którą owijałem papierem,zeby nie podrapać foli.Najpierw delikatnie miękką packą,później tą twardszą z papierem.Słoneczko robi reszte,a w zime ogrzewanie na maxa.Po dwóch dniach,zelezy od pogody,ostateczne wyciśnięcie,ale to tylko w samochodach które mają szyby stałe(nie wyciągalne)np CA0 tylne szyby.
Simer

Postprzez TeeRWu » 27 mar 2013, o 08:47

Wiec mnie to nie dotyczy bo ja mam szyby wklejane i musze sobie jakos poradzic:)
TeeRWu

Postprzez Simer » 27 mar 2013, o 08:47

No właśnie masz takie same jak w CA0.Możesz sobie wyjąć tylko te z drzwi.
Simer

Postprzez wirusek » 27 mar 2013, o 08:47

a przyciemnial ktos szybki w punktach(warsztatach) gdzie zajmuja sie takim czyms zawodowo.... "profesjonalnie"...
Jestem ciekawy jaki jest koszt przyciemnienia szyb w CJ0...
wirusek

Postprzez Immortal » 27 mar 2013, o 08:47

opalarka jest Ci potrzebna poniewaz w colcie szyba nie jest idelanie prosta tylko lekko zaokrąglona, w golfie nie miales problemu poniewaz tqam miales szyby plaskie jak deska i folia idealnie przylegała. Opalarką z odległości 30-40cm tak zeby nie stopic folii, grzejesz ją i wtedy staje sie plastyczna, jednoczesnie wyciskając wode spod folii, pod wpływem temperatury folia sie rozciagnie i idealnie przylegnie do szyby. Polecam ukształtowac folie na zewnetrznej stronie szyby, wtedy od srodka tylko wode wycisniesz i bedzie gucio. Jak spróbujesz na zimno bvez opalarki to porobią Ci się "gile" i folie zniszczysz.
W poznaniu za tylną szybe zapłacilem 140zł dwie boczne kosztują 80zł ale te sam zrobilem
Immortal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez TeeRWu » 27 mar 2013, o 08:48

Z reguły wszystko sam zazwyczaj robie,a dac 2,5 stówy komuś żeby głupia folię nałozył...troche by mi było szkoda.Teraz już wiem jak to z tą opalarką to pomajstruje.
TeeRWu

Postprzez eddie19 » 27 mar 2013, o 21:47

LHP napisał(a):a przyciemnial ktos szybki w punktach(warsztatach) gdzie zajmuja sie takim czyms zawodowo.... "profesjonalnie"...
Jestem ciekawy jaki jest koszt przyciemnienia szyb w CJ0...

W Dąbrowie Górniczej 220zł, wybieram się w kwietniu :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum