Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.6] 03 r. Materiały eksploatacyjne po zakupie Colta.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Roni0127 » 10 gru 2014, o 01:40

Witam! Jestem nowy na forum więc za wszelkie niedociągnięcia i błędy w technice pisania postów z góry przepraszam. Ponadto rozmiary forum są dość znaczne i po przejrzeniu pewnej ilości postów stwierdziłem że albo nie potrafię jeszcze poruszać się po tym forum albo nie potrafię znaleźć, wyszukać informacji których potrzebuję więc zaryzykuję napisanie nowego tematu, który z perspektywy czasu może ułatwi, być może kolejnym nowym użytkownikom colta rozpoczęcie eksploatacji tego typu pojazdu.
Chodzi mi dokładnie o informacje , podane tak w pigułce, o podstawowych materiałach eksploatacyjnych które mogą być wymieniane w silniku po zakupie samochodu, a dokładnie chodzi o to jakie firmy,czy rodzaje tych materiałów stosować i tak po kolei:
Jakie polecacie do Colta CJ0 1.6 16V :
1/ Świece - jakiej firmy z jakimi oznaczeniami ?
2/ Kable WN - z doświadczeń jakie mam z Hondą Accord VI wiem że na forum można się więcej dowiedzieć niż z katalogów sklepowych, które potrafią mieć błędy?
3/ Firmę i rodzaj oleju silnikowego polecanego do tego Colta?
4/ Filtr oleju?
5/ Płyn chłodniczy (uwzględniam wymianę)?
6/ Pasek rozrządu jakiej firmy (w Accordzie Mitsuboshi nigdy mnie nie zawiódł, ale możę Gates)?
7/ Rolki jakiej firmy (GMB, Koyo a może coś innego?)?
8/ Pompa wody jakiej firmy?
9/ Ewentualne uszczelniacze ???
Poza tym w modelu który zakupiłem mam dziwną przypadłość, (chyba za delikatnie jeździłem na jeździe próbnej :D). Chodzi o to że przy gwałtowniejsze wciśnięcie gazu czy to na tym samym biegu czy też po redukcji pomimo zachowania właściwego zapasu obrotów samochód poszarpuje z raz, dwa, trzy razy w okolicy 3 tyś RPM i rozpędza się już dalej normalnie. Jest to trochę irytujące a z tego co wiem mogą za to odpowiadać,świece, kable ,lub aparat zapłonowy (w tym modelu Colta), ewentualnie niewłaściwe luzy zaworowe. Jeżeli jest coś jeszcze co można sprawdzić w tej sytuacji to będę wdzięczny za informację i z góry dzięki za odpowiedzi na powyższe pytania :)
Roni0127

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Postprzez rybek » 10 gru 2014, o 08:51

przechodziłem to ostatnio i napisze ci co ja wymieniłem i jakiej firmy :
1. Ngk
2. Niestety potrzebowałem na szybko kupiłem jakieś najtańsze zwykłe
3.olej kupiłem valvoline max life 10 w40 w moich hondach go lałem leje teraz i do Hondy Prelude i do colta
4.Kupiłem bosha bo to ma małe znaczenie .
5.Płyn chłodniczy bez znaczenia ja wlałem Krafta niebieskiego
6.Pasek zakupiłem contitech (Gatesa nie zkaładam ani u siebie ani na warsztacie w którym pracuje nie zakłądamy bo było pare reklamacji zerwania bo jest sporo podróbek na rynku ) Polecam contiego , dayco , i mitshuboshi
7.Gmb albo koyo jest ok :)
8. Pompy niestety nie wymieniałem bo była ok a jako mechanik mogę wymienić od reki :) , ale zakładam przynajmniej jedna dziennie widząc nie ma zasady czy padnie markowa czy np zamienniki .
Co do szarpania mi pomogła wymiana kabli i reg. zaworów .
rybek

Dostał piw: 2
Województwo: Śląskie

Postprzez siwy1296 » 10 gru 2014, o 10:10

co do poszarpywania: Ustaw zapłon, wyreguluj zawory, wymien swiece, wyczysc przepustnice, mozesz przeczyscic styki na kopulce i palcu i to tyle z tanszych rzeczy. Pozniej kable WN a jak nie to wymiana aparatu zaplonowego :)
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
  • Strona WWW

Postprzez Tovija » 10 gru 2014, o 11:31

1. DENSO
2. NGK
3. Motul 10W40
4. Knecht, Mann,
5. Kuler, Petrygo,
6. W poprzednim Colcie miałem Mitsuboshi, w obecnym mam wzmacniany Gates, narazie do kolizji zaworów z tłokami nie doszło.
7. SKF
8. W poprzednim Colcie miałem chyba GMB Japan czy jakoś tak, było ok, w obecnym chyba też jest GMB
9. Oringi wałka rozrządu i wału korbowego od razu wymień za jedną robotą.

Co do poszarpywania:
W 1.6 nie ma aparatu zapłonowego a tym samym nie ma kopułki, palca itd. Iskra sterowana jest wolnostojącym modułem który przekazuje prąd do cewek a z cewek przez kufajki do świec.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez Roni0127 » 11 gru 2014, o 13:53

O! Świetnie, o takie własnie informacje mi chodziło panowie! Własnie takich konkretnych informacji zawartych w zwięzłej treści mi brakuje, nie tylko tutaj ale i na innych forach. Sami przyznajcie że tak podane informacje uławiają życie każdemu kto rozpoczyna eksploatację samochodu z którym wcześniej nie miał do czynienia. Wielkie dzieki! ! !
Roni0127

Dostał piw: 0

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum