Mam pytanko do posiadaczy pistoletów w samochodzie u mojego syna Colt 1300 1996 r - ogrzewanie już po 3 km ,jak na full to można już jechać w podkoszulce w temp. zew 0-2 C u mnie Colt 1500 2005r przy full może delikatnie zdjąć rękawiczki - silnik odpowietrzony - może jest coś co przeoczam a może ten typ tak ma auto mam od 4 miesięcy .pozdrawiam
Silnik zalany płynem - termostat nowy sprawdzony ale się dowiedziałem iż te typy z lat 2005-2008 tak maja trzeba zamiast włączać temp na przednią szybę dać niżej na kabinę nogi i ciut się polepsza czy u WAS też tak działa
CZ chyba tak mają. U mnie olej musi sięgnąć minimum 80 stopni abym mógł sobie podgrzewać szybę i nogi. Dopóki nie osiągnie tej temperatury nawiew mam ustawiony na zimnicę bo inaczej nie ma sensu, i tak nie ogrzeje. Pokrętło nawiewu mam ustawione pomiędzy szybą a nogami.
na CM od 2010 r Colt CJ1A-> 2010-2013 Colt czT ->2014-2018 Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Posiadam CA i robię to samo, co Tovija. Rodzice włączają ciepłe powietrze od razu po odpaleniu silnika i dziwią się, że silnik nie może się nagrzać. Ja natomiast ustawiam totalnie zimny nawiew, oczywiście nie włączam go nawet na pierwszy stopień nawiewu. Krócej mówiąc - nie włączam nawiewu, a ustawiam na najniższą temperaturę. Tym samym silnik nagrzewam tak jak trzeba po około 1km i mogę odpalać nawiew na ciepło. Każdy robi to na swój sposób, jakby nie patrzeć
W CJtce pamiętam, że ogrzewanie naprawdę działało rewelacyjnie, podobnie zresztą chłodzenie. Ogrzewanie to już po 1-2km czuć było, że leci cieplutkie powietrze. Zresztą jak się nie mylę, to wiele osób chwali właśnie nawiewy w CJtce. Chłodzenie również dobrze działa. Jechałem pamiętam nad Balaton, na zewnątrz ponad 30 stopni, ja zamknięte szyby, nawiew chłodny na maksa oczywiście i było ok, nie pociłem się ani nic, tyle, że non stop jechałem, nie że stałem w korkach w mieście czy coś, tylko trasa.
Nawet galantowy klimatronik tak działa na ustawieniu automatycznym, że na zimnym silniku działa na pierwszym biegu i dopiero jak wskazówka się podniesie to zaczyna grzać.
Dla mnie pokrętło regulacji szyba,nogi,kabina mogło by nie istnieć,zawsze ustawione na szyby i tak piekarnik szło zrobić. Włączam w każdym aucie nawiew na ciepłe ,jak wskazówka temp. jest na środku.