Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Colt 600-800, A150-C12 - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[C10]Parujące szyby

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1962 - 1988 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[C10]Parujące szyby

Postprzez hosaka » 26 mar 2013, o 09:40

Mam takie pytanie: w autku wg mojej oceny b. łatwo parują szyby boczne i tylna... moge jeździć na włączonym cały czas nawiewie/ogrzewaniu tylnej szyby, ale i tak chyba nie do końca powinno to tak wyglądać... gdzie szukać rozwiązania problemu?? macie jakieś pomysły? a może to już "taka uroda" c10 ??
hosaka

Dostał piw: 0
Auto: CA5A
Województwo: Małopolskie

[C10]Parujące szyby

Postprzez krisu » 26 mar 2013, o 09:56

szampon pomoze Obrazek
Wystarczy troche na szmatke i przetrzec szybe Obrazek
krisu

[C10]Parujące szyby

Postprzez davido » 26 mar 2013, o 09:56

a moze w aucie znajdeuje sie gdzies woda??, bo jak jest duza wilgotnosc w aucie to paruja szyby
davido

[C10]Parujące szyby

Postprzez hosaka » 26 mar 2013, o 09:57

wody raczej ni ma... autko paruje dopiero jak wsiadam i jade, jakby woda była, to by raczej cały czas było zaparowane Obrazek Krisu - jakikolwiek szampon? czy masz na myśli jakiś konkretny??
hosaka

[C10]Parujące szyby

Postprzez krisu » 26 mar 2013, o 09:57

jakikolwiek szampon do wlosow
krisu

[C10]Parujące szyby

Postprzez Kuczan » 26 mar 2013, o 09:57

W tym przypadku pomoże nagrzanie i odparowanie auta a potem żwirek dla kota pod fotel i o parowaniu możesz zapomnieć
Kuczan

[C10]Parujące szyby

Postprzez Mefi100 » 26 mar 2013, o 09:58

Dobrze mowi ciekawy pomysl Obrazek Very Happy" . Gdzies mam artykol jak znajde to wstawie nie wiem gdzie i czy u ciebie ale powinien byc odpowietrznik u mnie jest przykryty tylnim zderzakiem okazalo sie ze jakis magik zakleil go tasma klejaca calego pewnie poto by nie miec przeciagow i w aucie za kazdym razem jak wlazilem byla para
Mefi100

Dostał piw: 1

[C10]Parujące szyby

Postprzez privateer87 » 26 mar 2013, o 09:58

Kuczan napisał(a):W tym przypadku pomoże nagrzanie i odparowanie auta a potem żwirek dla kota pod fotel i o parowaniu możesz zapomnieć

gorzej jak kot Ci wszkoczy i narobi pod fotel :mrgreen:
privateer87
Klubowicz
Klubowicz

Auto: Colt

[C10]Parujące szyby

Postprzez KalmaR » 26 mar 2013, o 09:59

albo masz dziurawa nagzewnice Obrazek Sad" jezeli czuci taki jakis slodki zapach jak sie autko nagzewa to moze byc to i maga parowac szybki no i jeszcze z tylu pod zdezakiem sa takie kratki wentylacyjne magly sie zastawki posklejac i nie ma obiegu powietrza.... powiem szczerze ze jest wiele czynnikow parowania szyb miedzy innymi woda i na pierwszy zut oka moze autko wydawac sie syche w sirodky a jadnek gdzies cos kapie np wsyn kartek papieru miedzy przednia szyba a deske rozdzielcza i polej furke mocno woda konkretnie przyd i przednia szybe wyjmij kartke i zobacz czy sucha posprawdzaj w kilku miejscach moze cos przecieka jednak.... Pozdro
KalmaR

[C10]Parujące szyby

Postprzez hosaka » 26 mar 2013, o 10:00

dzięki za podpowiedzi, relacje z wyników kolejnych eksperymentów zamieszczę, jak tylko je przeprowadzę - póki co autko trafiło do Pielgrzymowic na planową reanimację Obrazek Very Happy" jak wróci od mechanika, to się pobawię Obrazek Very Happy" privateer87 - kot mi nie straszny, nie mam takowego na stanie - no chyba że kot znajomych, ale on od razu tego autka nie polubił... może wiedział, że z powodu Colta ukradnę mu żwirek?? eksperyment z polewaniem wodą zostawię na koniec - nie żeby jakaś segregacja, ale połączę ten morderczy wysiłek z myciem autka, czyli nie prędzej pewnie niż po nadchodzącym wypadzie w okolice Pilzna Obrazek Very Happy"
hosaka

Odpowiedz

Powrót do Colt 600-800, A150-C12 - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum