Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[ca0] Wymiana szpilek w piaście

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Fikolaj » 12 lis 2014, o 16:08

Dziś chcąc wymienić koła na zimowe ukręciłem dwie szpilki w tylnej piaście, teraz pytanie jakie wymiary mają szpilki (znalazłem m12x1.5, długość 46, wieloklin 43) oraz jak dużo zabawy jest przy wymianie tych szpilek (mam hamulec bębnowy z tyłu)
Fikolaj

Dostał piw: 3

Postprzez memorvs » 12 lis 2014, o 19:56

Ja w lato ukręciłem przednią szpilkę, kupiłem na allegro dokładnie taką, jest ciut krótsza od ori, ale jest okej.

http://allegro.pl/mitsubishi-colt-ca-91 ... 14196.html

Co prawda mi to się stało z przodu i miałem kupę zabawy przy tym, ale z tyłu chyba jest mnie zabawy trzeba zdjąć bęben i tam będzie dojście chyba do tych szpilek.

Możesz też do salonu mitsu pojechać i podejrzewam że będą mieli w podobnej cenie szpilkę jak ta na allegro.

Co do zdjęcia bębnów niech ktoś bardziej kompetentny ode mnie się wypowie ;)
memorvs

Dostał piw: 1
Auto: CA1A Malibu
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez kamilpiastow » 12 lis 2014, o 21:46

mowisz i masz :)
zdjecie bebna krok po kroku
-odkrecasz kolo
-wyciagasz zaslepke od nakretki od lozyska
-odkrecasz lozysko
-wyjmujesz ( tylko pamietaj zeby ci sie nic nigdzue nie zapidzialo zadna koleczka )
- bierzesz taki sporawy mlotek i napier.... znaczy uderzasz w beben
- pare uderzen i obkrecasz go zeby sie poluzowal
-po kilku uderzeniach i pokreceniu go ob sie obluzowuje i go sciagasz
-kladziesz go na podlodze i walisz w szpikje ina jest na wieloklinie wiec powinna wyjsc po paru uderzeniach :)
instrukcja zalozenia
jak juz wbijesz nowa szpilke o ile bedzie taka sama
to zakladasz beben ( opcjobalnie mozesz przy okazji podciagnac troszke reczny beben ma sie krecuc z oporem ale nie ma byc na sztywno podkreca sie go latwo tam masz regulator krecisz go plaskim srubokreten w gore lub w dol zalezy z ktorej strony jestes tak aby szczeki troszke sie rozsunely meteoda prob i bledow ustawiasz tak zeby bylo ok to dla chetnych )
zakladasz beben
-smarujesz lozysko smarem mozesz go dac wiecej ;)
przykrecasz srube i tu uwaga srube od lozyska dokrecasz ile mozesz i luzujesz z pol obrotu patrzysz jak sie toczy beben jak za lekko to ja lekko dokrecasz jak beben stoi to jeszcze luzujesz ;)
zakladasz kolo ;)

instrukcja moze sie troszke roznic co do niektorych modeli poniewaz raz masz beben przymocowany do lozyska a raz do piasty i piaste dopiero do bebna wiec moze byc troszke inaczej ale do odwazych swiat nalezy ;) a i pamietaj zeby nie rozbierac szczek bo troszke mozesz miec pozniej zabawy z zlozenie a i jak bedzie zdjety beben to po 1 nie wciskaj hamulca a po 2 sprawdz czy cylinderek nie cieknie czy nie jest mokry :) to chyba na tyle jak cos to wal jak w dym tu lub na pw pozdro ;)
p.s od razu sory mody za bledy ale po 1 pisze z tel a po 2 jestem w sklepie xD
kamilpiastow

Dostał piw: 9
Auto: Czarnula Cj0 1.3 75km
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum