Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Szarpanie przy odpuszczaniu gazu

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez tresorex » 29 paź 2014, o 11:26

Mam u siebie taką sytuację od niedawna, że jadąc wolno gdy odpuszczam gaz to silnik poszarpuje. To samo gdy np jadę wolno w korku na 1 biegu i dodam więcej gazu - też 3-4x szarpnie i jedzie normalnie. Wygląda to trochę jak w autach nauki jazdy.

Co może być przyczyną? Kończące się sprzęgło? Dodam, że nie czuć żeby się sprzęgło ślizgało i auto normalnie przyspiesza. Występuje tylko to szarpanie...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Gruby » 29 paź 2014, o 11:35

Świece? W CA mi szarpało przez świece, z tym, że jedna była niedokręcona, jednak też wyeksploatowana. Spróbuj tam znaleźć powód :)
Spójrz na moją Pszczółkę CA0 Tutaj -> http://coltmania.pl/colt-ca0/ca0-malibu-by-przemek1386-t4744.html
Obrazek
Nr kontaktowy 695-367-235
Gruby

Dostał piw: 13
Auto: Coltie CA1A <3
Województwo: Pomorskie

Postprzez siwy1296 » 29 paź 2014, o 12:09

potencjometr przepustnicy ? chyba czesty przypadek coltow
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

Postprzez Krzychu » 29 paź 2014, o 18:10

W coltach owszem ale tres ma galanta:)

usunięty cytat postu powyżej - Fador
Krzychu

Auto: CAO 1.6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez siwy1296 » 29 paź 2014, o 18:29

Oj moje niedopatrzenie :d tres przepatrz uklad zaplonowy. Moze filtr paliwa sie zapchal albo wtryski. Takue moje sugestie co mozesz sam sprawdzic ;)
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

Re: [OGÓLNIE] Szarpanie przy odpuszczaniu gazu

Postprzez tommygun26 » 30 paź 2014, o 21:26

Krzychu siwy1296 prawdopodobnie ma rację.w galancie też będzie znajdował się czujnik wychylenia pozycji przepustnicy z ang Tps(throttle position switch).Mitsubishi pakowało je od zawsze w swoich układach wtryskowych.Jest to potencjometr który komunikuje się z ecu w jakim stopniu przepustnica jest otwarta.Jest też od tego by komputer wiedział kiedy przeskoczyć w tryb biegu jałowego gdy zdejmiesz buta z gazu i podczas jazdy odcina wtryski gdy zwalniasz puszczając pedał.Znajduje się przy przepustnicy i jest do niego podłączona kostka.Kiedyś go sobie odkręciłem i całkowicie go rozregulowałem.Symptomy były identyko jak u tresorexa.Trzeba było go znowu ustawić,można to zrobić używając miernika.W manualu mitsubishi jest wszystko ładnie opisane pod zagadnieniem throttle position switch w dziale elektrycznym.pozdr.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Auto: Colt 1.3 Glx 96
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum