Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Regulacja kąta wyprzedzenia zapłonu

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez przemekm » 14 mar 2014, o 02:59

Witam.

Potrzebuję pomocy. Muszę wyregulować kąt zapłonu w swoim CJ0 1.3 12v 96'. Pożyczyłem lampę stroboskopową i chciałbym się za to zabrac jak najszybciej, ale mam kilka wątpliwości. Czy ktoś mógłby wskazać do tego jakis poradnik do konktretnie tego modelu lub odpowiedzieć na moje pytania? Przejrzałem całe forum i nic nie potrafiłem znaleźć. W manualu doczytałem tylko, że ma wynosić 5(+-2)deg.
Moje pytania:
1. Gdzie znajduje się złącze z kablem, który trzeba zmasować? Jaki kolor ma ta żyła do masowania?
2. Na którym kole znajdują się cechy? Górne rozrządu/dolne rozrządu/główne pasowe? Wiem, że druga cecha jest na bloku silnika.
3. Tych cech na kole jest więcej np. na kącie 3, 5 i 7 stopni czy tylko jedna (na 0 czy na 5 stopni)?

Pozdrawiam ;)
przemekm

Dostał piw: 2
Auto: CJ1A 4G13 12V
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 14 mar 2014, o 10:40

ad 1. złącze sobie zlokalizuj pod maską na ściance grodziowej. jeden przewód zakończony brązową kostką.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez przemekm » 14 mar 2014, o 14:42

Dzięki, zapłon już wyregulowany. Porady dla innych:
- jeśli dobrze podłączymy tą wtyczkę do masy to powinien pojawić się check engine po odpaleniu (u mnie wtyczka była prawie dokładnie za przepustnicą)
- wcięcie na kole pasowym jest na krawędzi zaraz przy osłonie rozrządu
- na osłonie mamy 4 oznaczenia: T, |, 10, | (więc kreski to najprawdopodbniej 5 i 15 stopni)
przemekm

Postprzez omgwtf » 18 paź 2014, o 19:11

5 po której stronie jest? Bo łatwo sie pomylić.. Bliżej symbolu T czy ta druga kreska? :D
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez przemekm » 19 paź 2014, o 14:39

T to 0, więc kreska bliżej T to 5
przemekm

Postprzez siwy1296 » 20 paź 2014, o 11:29

czyli ma byc na 5 stopni ustawiony ?
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

Postprzez omgwtf » 20 paź 2014, o 13:19

na zmasowanym złączu ustawiamy na 5 stopni a po odłączeniu złącza kreska na kole pasowym powinna być na 10 stopni :) tak przeczytałem w manualu i faktycznie tak jest :D
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez DDabrowski » 23 paź 2014, o 22:56

A ma ktos poradnik jak zrobic to bez Lampy :) Bo nie posiadam takowej ani zadnego miejsca gdzie moge to kupic .
DDabrowski

Auto: Mitsubishi Lancer/Mirage 1.3
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez omgwtf » 23 paź 2014, o 23:42

do 4g13 widziałem gdzieś na necie taki szablon do wydrukowania i wycięcia, przykłada się do go aparatu zapłonowego i kręci aparatem tak żeby szablon wyrównał się z pokrywą zaworów, wtedy masz 5 stopni :D jak znajde to wrzuce ;)

omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez neuropathic » 3 gru 2017, o 23:42

omgwtf masz takowy? bo ustawienie na oko daje rezultat ale tylko na ciepłym, na drugi dzień znowu trzeba przestawiać
neuropathic

Dostał piw: 1
Województwo: Dolnośląskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum