Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Lambda i katalizatory

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez vorian » 5 kwi 2014, o 20:16

Witam!
W moim colcie cj0 mam błąd że nie ma sondy lambdy nr2. Jak się okazało jest wkręcone w coś w gwint zeby spaliny nie uciekały ale lambdą to nie jest :D Mam mały problem dobraniem sondy. W intercars i prawie w kazdym sklepie internetowym do mojego modelu i silnika (1.3 16v 82km) jest jakby jedna propozycja od BOSCH'a za troche ponad 200zł, lecz jest to sonda "uniwersalna" w dodatku napisane jest w specyfikacji ze jest to sonda przed katalizator. Tu się pojawiają się kolejne schody. W moim układzie wydechowym są 2 katalizatory :mrgreen: . Zgłupiałem już maksymalnie. Dlatego piszę tutaj. Też nie jestem przekonany co do uniwersalnych sond. Gdzie i ile moze kosztować oryginalna?

Tak dla przybliżenia tematu wydech wygląda następująco:
kolektor wydechowy (w nim lambda #1) -> katalizator #1 -> złącze elastyczne i rura (w niej lambda #2) -> katalizator #2 -> tłumik środkowy z rurą środkową (w niej lambda diagnostyczna #3) -> tłumik koncowy.

Podsumowanie - mamy 2 katalizatory, 3 sondy i potrzebuję tej środkowej.
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Wojtek72 » 5 kwi 2014, o 20:46

stawiam na tą:
http://www.e-denso.pl/dox0313-sonda-lam ... p-296.html
pozdr
Wojtek72

Dostał piw: 7
Auto: CJ4A SE
Województwo: Śląskie

Postprzez vorian » 5 kwi 2014, o 21:49

Czemu akurat ta? a np nie ta - http://www.denso-am.pl/catalogue2.asp?CID=103258158 albo ta - http://www.denso-am.pl/catalogue2.asp?CID=103258160

Czy różnica między nimi naprawdę tkwi tylko w długości kabla?
vorian

Postprzez Wojtek72 » 5 kwi 2014, o 22:51

No faktycznie, czemu nie tamte?
Ta DOX-0341 wygląda trochę inaczej niż te dwie pozostałe. A moja, którą wykręciłem z tego miejsca o którym Ty piszesz, wyglądała identycznie jak DOX-1441 lub DOX-0313. Z tych dwóch tą można kupić taniej: http://allegro.pl/denso-dox-0313-i4091716139.html
Dodatkowa sprawa, to ja mam 1.6 z jedną sondą, a nie z trzema jak Ty!
Ale wygląda na to, że i u mnie i u Ciebie to jest sonda regulacyjna.
Bogu dzięki moja chyba nie jest uszkodzona tak jak myślałem. Miałem problem z okablowaniem, ale nie wyrzuca błędu tak że na razie mam spokój i nie muszę się martwić która to...
Tu masz jako propozycje więcej jaszcze rodzajów: http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... kod=C0CB81

Tu masz też do poczytania, od 55 strony po polsku, może coś pomoże: http://euroauto.ru/catalogs/denso_lambda_2012_13.pdf

Jak się coś dowiesz więcej to pisz :D
Wojtek72

Postprzez vorian » 6 kwi 2014, o 01:25

No 3 sondy - przesada :D Z tego co mi wiadomo ostatnia sonda jest "diagnostyczna", pewnie druga tez diagnostyczna bo jest też za katalizatorem tylko ze pierwszym. Mimo ze jest teraz tylko pierwsza (regulacyjna) i trzecia wpięta to komputer radzi sobie z dobieraniem mieszanki, nie przelewa silnika, po rozgrzaniu wszystko chodzi cacuś, obroty nie falują. Pamiętam jak odpiąłem pierwszą to silnik chodził na bardzo bogatej mieszance nawet po rozgrzaniu, w spalinach było czuć mocno benzyne, obroty falowały. Mam nadzieje ze wszystko sie wyjaśni...

Wydaje mi się ze kazda z tych sond różni się wytrzymałością na temperatury. Bo czym ma się innym różnić, sonda to sonda. Pamiętam jak podłączyłem sondę pierwszą do gniazda sondy drugiej to komputer normalnie ją wykrył, błąd sondy nr2 zniknął i pojawił się błąd sondy nr1 (bo nie byla podlączona) Pewnie jakby wrzucić tą samą co z przodu bedzie wszystko hulać. Chyba tak zrobie właśnie i wezmę tą DOX-0313.

Jak wszystko zamontuję zdam relacje :)
vorian

Postprzez oko_81 » 7 kwi 2014, o 17:40

Standardowo dwie pierwsze sondy to DENSO 234000
Ostatnia to NTK JAPAN o symbolu OZA85-M7
Nie są zamienne między sobą.
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt

Postprzez vorian » 8 kwi 2014, o 19:25

Sonda dotarła, wpiąłem, działa, check engine przestał się świecić i już żadnych błędów nie mam.

@oko_81 - mam silnik 1.3 16v (82km), przejrzałem dziś cały wydech no i niestety nie zgodzę się z Tobą co do tych sond. Są 2 katalizatory ale sondy u mnie są dwie, trzeciej nie ma. Pierwszą sondę mam przedpierwszym katem i drugą pomiędzy pierwszym i drugim. Trzeciej nie ma, a skoro komputer nie wywala mi żadnego błędu znaczy ze nie mam jej mieć. Poza tym jak w evoscanie monitoruję pracę każdego sensora to są tylko 2 "oxygen sensor'y". Nie ma miejsca nawet na trzeci. Tylko nie wiem za bardzo czemu u Ciebie są trzy :D
vorian

Postprzez oko_81 » 8 kwi 2014, o 21:00

Może w zależności na jaki rynek wychodziły auta miały inną specyfikacje.
Ja miałem 2 colty z rynku niemieckiego i w każdym były 3 sondy ...
Może to zależy jaką normę Euro musiały spełniać ...
Albo Ty masz przerobiony wydech i ktoś wywalił jedną sondę dlatego jej nie masz ?
oko_81

Postprzez vorian » 8 kwi 2014, o 21:13

no ale wydaje mi się że jak odłączysz jakikolwiek czujnik od ECU to od razu błąd wypluje. Ja nie mam sondy nr3 i błędu również nie mam. Hmm, samochód pochodzi ze szwajcarii, to nie UE więc moze dlatego norm euro nie musiał spełniać i ma w tym wypadku dwie.
vorian

Postprzez oko_81 » 8 kwi 2014, o 21:41

Nie wypluwa błędu od razu !
W przypadku OBD II są dwa typy błędów.
1 - zapala kontrolkę CHECK ENGINE od razu np wypadanie zapłonów.
2 - zapala kontrolkę CHECK ENGINE po wystąpieniu błędu 2 razy lub gdy błąd nieistotny występuję przez długi okres czasu - np uszkodzenie katalizatora.
oko_81

Postprzez Wojtek72 » 8 kwi 2014, o 22:57

A jaką dokładnie w końcu sondę kupiłeś?
Wojtek72

Postprzez vorian » 8 kwi 2014, o 22:58

owszem testowałem. Po odłączeniu sondy od razu błędu nie ma. Dopiero przy drugim uruchomieniu evoscan wykrywa błąd oraz zapala sie check :) więc gdyby sondy nr3 nie było byłoby dokładnie tak samo

@wojtek72 - wziąłem Denso DOX-0313
vorian

Postprzez KubaColtowy » 11 kwi 2014, o 18:51

Cześć, chciałem się tutaj podpiąć pod wątek (bo zależy mi na czasie). Mam colta cj0 1.3 12V z 96r. i błąd sondy lambda wymrugany nr. 11. W swoim samochodzie mam dwie sondy przed i za katalizatorem ( który jest wyrzucony) i tu moje pytanie: Skąd mam wiedzieć która jest uszkodzona ??
KubaColtowy

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Postprzez vorian » 11 kwi 2014, o 22:39

komp napewno wymrugał kod który jest związany z daną sondą. U mnie niestety nie dało rady wymrugać błędów bo mam model poliftowy i musiałem to robić przez komputer evoscanem. Tam wywaliło mi błąd sondy i określiło dokładnie ze jest to sonda nr2 (sondy liczysz od początku układu wydechowego czyli od kolektora). Wymieniłem i wszystko gra i tańczy. Więc wydaje mi się ze u Ciebie kod błyskowy musi dokładnie określać która sonda jest problemem.
vorian

Postprzez ludinho1 » 29 cze 2014, o 21:49

KubaColtowy napisał(a):Cześć, chciałem się tutaj podpiąć pod wątek (bo zależy mi na czasie). Mam colta cj0 1.3 12V z 96r. i błąd sondy lambda wymrugany nr. 11. W swoim samochodzie mam dwie sondy przed i za katalizatorem ( który jest wyrzucony) i tu moje pytanie: Skąd mam wiedzieć która jest uszkodzona ??
i jak tam z tym błędem u ciebie? co było przyczyną? uszkodzona sonda czy brak katalizatora?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez bonkesku » 5 sie 2014, o 16:41

vorian napisał(a):Więc wydaje mi się ze u Ciebie kod błyskowy musi dokładnie określać która sonda jest problemem.

właśnie ze nie określa która, sam mam błąd sondy wymrugany , ale u mnie może być to spowodowane pękniętym kolektorem, pewności nie ma, jak na razie nic z tym nie robie, czekam na większy przypływ gotówki i zrobię większość za jednym razem
bonkesku

Dostał piw: 6
Auto: Mitsubishi Colt CJ1A 98r
Województwo: Lubuskie

Postprzez flake » 13 paź 2014, o 20:47

vorian napisał(a):Sonda dotarła, wpiąłem, działa, check engine przestał się świecić i już żadnych błędów nie mam.

@oko_81 - mam silnik 1.3 16v (82km), przejrzałem dziś cały wydech no i niestety nie zgodzę się z Tobą co do tych sond. Są 2 katalizatory ale sondy u mnie są dwie, trzeciej nie ma. Pierwszą sondę mam przedpierwszym katem i drugą pomiędzy pierwszym i drugim. Trzeciej nie ma, a skoro komputer nie wywala mi żadnego błędu znaczy ze nie mam jej mieć. Poza tym jak w evoscanie monitoruję pracę każdego sensora to są tylko 2 "oxygen sensor'y". Nie ma miejsca nawet na trzeci. Tylko nie wiem za bardzo czemu u Ciebie są trzy :D

hmm u mnie tez nie ma tej trzeciej sondy, za to w niedawno zamontowanym odcinku środkowym wydechu jest na nią miejsce ale czymś zakręcone. Kabla żadnego za to tam nie widze, pod który mogłaby być podpięta. Poza tym po wymianie wydechu wyskoczył mi błąd P0136 czyli( jak wywnioskowałem z różnych spisów błędów) drugiej. Dobrze to ja myślę że to z drugą jest coś nie tak?
flake

Dostał piw: 0
Auto: Colt 1.3 82KM
Województwo: Lubelskie

Postprzez MarcinZ » 5 sty 2015, o 10:26

a ja mam takii wydech o co chodzi tu :sa 2 sondy jedna jest przed zlaczem elastycznym druga zas za spawem i jej kabel wchodzi w podloge auta ?

O to moje zdejcia tlumika pod autem :
1
Obrazek
2
Obrazek
na tym zdjeciu jest cos podobnego do sondy niby ,ale kabel jest zapuszczony w podloge ,to mnie dziwi ?
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek
MarcinZ

Dostał piw: 2
Auto: e39 , colt

Postprzez ludinho1 » 5 sty 2015, o 11:31

Na mitsumaniakach się dowiedziałeś ale napiszę ci też tutaj :D . o to tu chodzi że colt 12V ma dwie sondy jedna przed katem (który masz wycięty) a druga za i to co jest wkręcone w rurę to jest sonda lambda od której przewody wchodzą przez podłogę do wnętrza auta . :D
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez MarcinZ » 5 sty 2015, o 11:55

OK. spoko .
MarcinZ

Dostał piw: 2
Auto: e39 , colt