Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Porównanie skrzyń (krótkie - długie)

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez loczeq92 » 25 wrz 2014, o 22:06

Szukam informacji na temat krótszej skrzyni do 4G61 (Colt C50) i nigdzie na forum nie mogę znaleźć informacji czy taka istnieje. Nurtuje mnie również to, czy skrzynia z CA0 1.3 jest krótsza od skrzyni CA0 1.6 i jeśli tak, to o ile?
Z tego powodu chciałbym zaproponować, żeby przy okazji mojego pytania stworzyć tutaj wątek w którym zawarte będą informacje na temat przełożeń skrzyń z wszelkich modeli coltów oraz informacje o tym do jakich modeli te skrzynie pasują i po jakich przeróbkach. Proszę o pomoc w zapełnieniu tego wątku sensownymi informacjami :)

/edit tytułu - Fador
loczeq92

Dostał piw: 3
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Porównanie skrzyń (krótkie - długie)

Postprzez Kct » 25 wrz 2014, o 22:27

Na początek proponuje:
silnik/jak-dobrze-zadac-pytanie-w-dziale-silnik-t1618.html
chociaż Fador już poprawił tytuł tematu to na przyszłość :P

Dużo wiedzy już jest na forum - wystarczy poszukać
post101755.html?hilit=przełożenia#p101755
silnik/skrzynia-biegow-z-1-3-t2007.html
post76376.html?hilit=przełożeni*#p76376
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Porównanie skrzyń (krótkie - długie)

Postprzez loczeq92 » 26 wrz 2014, o 00:06

Można znaleźć te info, ale trochę porozrzucane jest, także proponuję nie usuwać wątku i podać gotowe, sprawdzone rozwiązania.

Rozwiązanie dla CA0
IceMen napisał(a):p&p się nie da przerabiałem temat nie dawno ,żeby nie grzebać się z przeróbka łapy na hydraulikę ,trzeba jedna obudowę zostawić od 1.6 a druga z 1.3 i do tego z tego co pamiętam dawałem do tokarza choinke toczyc i cos tam jeszcze ,bardziej mój mechanik jest w temacie ,ale takie łatwe to nie było wcale ;) wiec się da ale pod górke jest . jeśli chodzi o odczucia to polecam ,ja używam auta w kjs i poprawiło się sporo ,każdy bieg zszedł o około 10-15km na godzine w dół i do tego przez inne przełożenie głowne auto lepiej się napedza z dolnych obrotów.. pozatym lepiej kupic skrzynie z GTI bo rózni się tylko tym od tej z 1.3 ze jest tez na hydraulice i ma jedynie jedynke taką jak 1.6 a przełożenie głowne już z tej 1.3 czyli efekt po zmianie na skrzynie GTI w porównaniu tej z 1.6 jest taki ze mamy zamiast przełożenie 4.021 w skrzyni 1.6 ,a w skrzyni GTI 4.322 jak w tej z 1.3 reasumując ja po zrobieniu hybrydowej skrzyni z 1.3 w stosunku do tej z GTI mam dodatkowo krótsza jedynke ;)....a co tam popisze sobie jeszcze 1.6 najdłuszla/1.3 najkrótsza ale nie pasuje bez przeróbek/od GTI pasuje bez problemu i ma hydraulike ale jedynka taka jak w tej z 1.6 reszta w niej to samo co 1.3 ;)

Obrazek

Ma ktoś może tak konkretne info ale odnośnie skrzyń C50?
Ostatnio edytowano 26 wrz 2014, o 21:10 przez loczeq92, łącznie edytowano 1 raz
loczeq92

Dostał piw: 3
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez tresorex » 26 wrz 2014, o 13:00

Info o skrzyniach do 4G15 i 4G61
Obrazek
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez IceMen » 26 wrz 2014, o 21:35

Amen ;)
IceMen

Dostał piw: 2
Województwo: Pomorskie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum