Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Cześć, mam pewien problem w CJ0 1.3 12V 96r. Gdy wskazówka od paliwa spada mi już troszeczkę poniżej czerwonego pola oznaczającego rezerwę tak gdzieś na oko ok. 2-3 mm jadę zalać samochód za 50zł, wskazówka baaardzo powoli się podnosi, czasami trwa to ok.2-3 minut i wskazuje mi te dwie małe kreski nad czerwonym polem rezerwy... Czy ktoś jest w stanie mi powiedź dlaczego tak się dzieje? Już olać to powolne podnoszenie się wskazówki, chodzi mi o sam fakt że tylko tyle się podnosi... Rezerwa pali się prawidłowo, bo gdy skazówka tylko wejdzie na czerwone pole od razu się zapala... Mało tego pamiętam kiedyś sytuacje że wskazówka wskazywała noo śmiało ok.1 cm pod rezerwą < czerwona kreską> a samochód nadal jechał... Proszę was o pomoc, zastanawiam się czy może to mieć wpływ z zapowietrzonym zbiornikiem paliwa. Przepraszam za zbyt częste użycie "czerwona kreska" Pozdro
Prosta droga jest dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców
po pierwsze to pływaki w tych coltach są nie miarodajne. po drugie skoro masz 2mm poniżej zera czyli paliwa prawie nic, może ze 2 litry , potem wlewasz za 50zł czyli 9litrów to czego byś oczekiwał że wskazówka gdzie będzie mając 11litrów w baku. u mnie przy 11 litrach jest ledwo powyżej zera. czyli masz wszystko git.
Ostatnio edytowano 15 wrz 2014, o 21:07 przez ludinho1, łącznie edytowano 1 raz
Kurcze, a dałoby radę to jakoś zrobić? BTW. czy w młodszych coltach gdzie jest juz obrotomierz wskaźnik paliwa podnosi się i opada po włączeniu oraz wyłączeniu silnika?
w młodszych coltach sprawa ma się tak samo. poziom paliwa jest na wskażniku cały czas. nic z tym nie zrobisz. musisz nauczyć się określać iliość paliwa sam
Myślałem ze to samochód bez wad... a jednak! Tylko ze to trochę martwi... Zastanawia mnie fakt że aby doprowadzić do stanu 1/4 licznika paliwa musiałem wlać za 70zł od zapalenia się kontrolki, to wychodzi ze do tego samochodu wchodzi ponad 300zł paliwa? < bo przecież jest jeszcze dosyć obszerna rezerwa.
Witam. Chcialem sie zapytać, kiedy powinna zapalić się kontrolka od rezerwy? Przed zalaniem, wskazówka była już na czerwonym polu, nic sie nie paliło, zalałem do pełna, weszło ok 43L. Chciałbym zjechać niemal że do 0 aby znowu zalać do pełna i sprawdzić spalanie (ja leje tylko do pełna, jestem zbyt leniwy żeby co 50zł jeździć na stacje ) ale obecnie przejechałem juz 540km i rezerwa sie nie zapala, ostatnio zauważyłem przy odpalaniu że ta kontrolka sie zapaliła (pierwsza od lewej na samym dole) więc chyba działa ale teraz się nie pali. Nie wiem czy coś jest nie tak i to częsta usterka że się nie zapala kontrolka rezerwy, albo jest ona tak duża że tam mam jeszcze sporo paliwa. 1.3 75KM CJ0 97r
w moim rezerwa już zaczyna się pokazywać jak jest 10dm3 wachy. kontrolka jest po prawej stronie . skoro lejesz zawsze do pełna to masz lepszy sposób na sprawdzenie spalania. wlewasz max, przejeżdzasz 100km , potem znowu wlewasz do max i patrzysz ile weszło paliwa. i masz spalanie na setkę
ja wole co pełny bak jechać na stacje niż 100km ogólnie troszkę zgłupiałem, bo bylem się przejechać i tak wskaźnik już nie widzę żeby się podnosił, wiec jest już rezerwa (chyba), kontrolka zapaliła się na chwile(po odpaleniu) i przygasła, jak dojechałem na miejsce auto trochę postało, potem znowu odpaliłem i to samo zapaliła się i zgasła. podjechałem na stacje i zalali mi do pełna, weszło 41.11L O_o (ja tego nie tankowałem, wiec nie wiem czy zalał pod korek, ogólnie jak ja lałem, to miałem problem, zablokować pistolet bo co chwile mi odskakiwał, jakby było w środku dość ciasno i się pieniło przez co pistolet odskakiwał.) ale mimo wszystko weszło tylko 41l? (wyszlo mi srednio 7.5l/100km wiec w normie bym powiedzial) Po przejechaniu kilometra wskaźnik doszedł do pełna,( no troszeczkę ponad) Nic chyba kupie kanister i będę jeździł az zgaśnie to się dowiem ile mi starczy paliwa na pełnym baku i czy rezerwa się zapala czy nie
Nie wkładaj całego pistoletu to nie będzie odskakiwać Włóż 4-5cm i powinno być dobrze Takie jeżdżenie na oparach jest niebezpieczne... skąd wiesz czy Ci nie zgaśnie akurat jak będziesz musiał wykonać jakiś manewr ratujący życie? Zbiornik ma korek do spuszczania paliwa... zlej do kanistra, sprawdź ile jest, dolej do pełna, dodaj i będziesz wiedział ile się mieści Instrukcja podaje 50l, da się wlać więcej bo można zalać jeszcze rurę pod korek