Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Check enginge, błędy 22-24

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kamild113 » 7 wrz 2014, o 13:30

Witam. Jakieś dwa tygodnie temu zaświecił mi się podczas jazdy check engine. Wypikałem błędy, okazało się, że są to błędy 22, 23, 24 (tak mi wymrugała kontrolka ABS). Znalazłem na forum listę:
Migająca kontrolka ABS:
11, 12, 13, 14 - czujniki prędkości kół (po kolei: prawy przód, lewy przód, prawy tył, lewy tył) - brak sygnału
21, 22, 23, 24 - identycznie jak 11-14, ale zwarcie

W pracy silnika jak i w jeździe nic się nie zmieniło więc, nie wiedząc co z tym zrobić, zresetowałem błędy i jeździłem dalej. Po około tygodniu check zaświecił się znowu - zresetowałem, ale teraz gdy wyskoczył już 3 razy i po wymiganiu ciągle te same błędy, zaczęło mnie to niepokoić. Dlatego zwracam się do was z pytaniem co z tym zrobić i jak wyeliminować wyskakiwanie tych błędów?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
kamild113

Dostał piw: 0
Województwo: Lubelskie

Postprzez oko_81 » 7 wrz 2014, o 16:03

Po pierwsze napisz jaki samochód posiadasz !
1.3 12V czy 16V ?
To co wymrugujesz to prawdopodobnie błędy z ABS-u.
Check engine świeci się z innego powodu ...
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez kamild113 » 8 wrz 2014, o 20:19

Colt 2001r 1.3 16v 82KM.
Skoro check engine świeci się z innego powodu, to jak w takim razie sprawdzić z jakiego, skoro wymruganie nic nie daje?
kamild113

Dostał piw: 0
Województwo: Lubelskie

Postprzez vorian » 8 wrz 2014, o 20:38

w poliftowych cj'tkach nie da sie wymrugac bledów. Musisz wpiąć się do komputera przez obd2. Nie wiem czy to co wymrugała Ci kontrolka to są w ogóle błędy jakiekolwiek. Pamiętam ze po zwarciu pinów zeby odczytac bledy kontrolka mrygała właśnie w jakiś sekwencjach, ale nie wiem czy to coś w ogóle znaczy. Tak czy inaczej, w polifcie tylko komputer. Błyskowe kody nie działają
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ludinho1 » 8 wrz 2014, o 20:57

vorian napisał(a):w poliftowych cj'tkach nie da się wymrugac bledów. Musisz wpiąć się do komputera przez obd2. Nie wiem czy to co wymrugała Ci kontrolka to są w ogóle błędy jakiekolwiek. Pamiętam ze po zwarciu pinów zeby odczytac bledy kontrolka mrygała właśnie w jakiś sekwencjach, ale nie wiem czy to coś w ogóle znaczy. Tak czy inaczej, w polifcie tylko komputer. Błyskowe kody nie działają
polifty wychodziły od 1998r i jeszcze przez 2 lata produkcji montowali 12V które można czytać . :) . od 2001r dali 1.3 16V i w tym nie próbowałem. ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez vorian » 8 wrz 2014, o 21:28

przydatne info :) tak czy inaczej w jego przypadku nie da sie odczytac
vorian

Postprzez dzordz » 8 wrz 2014, o 22:23

Podepnę się pod temat. U mnie też co jakiś czas zapala się ta kontrolka. Za pierwszym razem trochę spanikowałem, może dlatego że było to w Szwajcarii, zadzwoniłem wtedy do mechanika który powiedział że jak nic się z autem nie dzieje to żeby nie panikować. Od tamtego czasu co jakiś czas zapala się ta kontrolka. Ostatnio to dała o sobie znać dzisiaj. Robię wtedy reset kompa i mam spokój. Auto zachowuje się normalnie nic nadzwyczajnego się nie dzieje, przynajmniej nic nie zauważyłem niepokojącego. Kiedyś z kimś o tym rozmawiałem, usłyszałem wtedy że przyczyn może być wiele, często może być ponoć tak że po prostu gdzieś na jakiejś kostce jest wilgoć czy coś w tym stylu. Może kiedyś jak nie będę miał co robić z kasą to podjadę na wpięcie pod kompa...Colt cj0 2002r, 1.3 16v
dzordz

Dostał piw: 2
Auto: Colt cj0 1.3

Postprzez vorian » 9 wrz 2014, o 09:42

czesto bledy ECU sa spowodowane słabym połączeniem, np zaśniedziałymi stykami. Ja kupilem sobie wlasny kabel KKL obd2 na viakenie za jakies 30zł, pobralem evoscana i moge sie wpinac do mojego colcika ile dusza zapragnie. Kasowac i odczytywac bledy, odczytywac livedata z parametrów pracy silnika i wiele innych :)
vorian

Postprzez myszon » 9 wrz 2014, o 11:17

Vorian a gdzie wyskakują błedy w evo i jak je wykasować?
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Postprzez Danielo » 9 wrz 2014, o 11:34

myszon Zależy jakie evo, a masz jakieś? :)
vorian Jak kasujesz błędy kablem?
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez vorian » 9 wrz 2014, o 11:34

Po prawej stronie w EvoScanie masz "Read DTC's" - tym odczytujesz błędy i wyświetlają Ci się w okienku kody z opisami. Obok zaraz masz "Clear DTC's" - po kliknięciu w to wszystkie błędy się kasują i CheckEngine gaśnie. Jeśli problem nadal istnieje to po drugim odpaleniu silnika od skasowania bledu CE znów sie zapali.

@Danielo-nie kasuje bledów kablem :P, tylko laptopem z EvoScanem na pokładzie podłączonym w OBD2 za pomocą kabla :D
vorian

Postprzez oko_81 » 9 wrz 2014, o 15:31

Ja używam np PCMSCAN do ściągnięcia ze stronki http://www.palmerperformance.com/
Do komunikacji pasuje kabel ELM 327.
Musisz tylko zmostkować piny 1 i 4
Programem odczytujesz i kasujesz błędy ECU
Pozdro
oko_81

Postprzez Danielo » 9 wrz 2014, o 15:33

vorian zastosowałem skrót myślowy :)
Zaczynam dopiero zabawę z evoscanem dlatego pytam jak sie błędy kasuje.

oko_81 Masz ELM327 na Bluetooth czy zwykły na kablu?
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez oko_81 » 9 wrz 2014, o 16:40

Zwykły na kablu pod USB
Testowałem też pod Bluetooth ale niestety zrywał połączenie i go odesłałem do sprzedawcy.
oko_81

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum