Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Obroty Jałowe

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ludinho1 » 28 sie 2014, o 12:29

Witam. Mam taką sytuację która mi się nie podobajet :) . Obroty ustawione mam na 750 czyli książkowo i najczęściej utrzymują się na zaprogramowanym poziomie. Ale czasami zatrzymują mi się wyżej np 800, 900, 1000, lub nawet czasami 1100 :( . Kilka dni może być 750 a tu nagle zatrzymuję się na światłach , noga ze sprzęgła a obroty zatrzymują się wyżej niż trzeba. Dodam że NIE falują wogóle tylko stoją w miejscu jak należy. Jak wiadomo podejrzewam silnik krokowy tylko co ciekawe nie generuje mi błędu. Miał ktoś podobny przypadek?. :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez Wojtek72 » 28 sie 2014, o 18:21

hmm... ja mam podobnie tylko w drugą stronę
Generalnie cały czas są ok, czyli 750 (ewentualnie drobne falowanie) i od czasu do czasu, zwykle właśnie na światłach po zdjęciu nogi ze sprzęgła nagle 500 :o jak nie zwrócę na to uwagi to bywa że jest problem wtedy z ruszeniem :(
Piszę tutaj bo może rozwiązanie Twojego problemu, będzie też moim...
Wojtek72

Dostał piw: 7
Auto: CJ4A SE
Województwo: Śląskie

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez crips » 28 sie 2014, o 23:26

Podobnie i u mnie, po odpaleniu obroty 1200, wiadomo chwile sie unormują i jest regularnie koło 800-900, ale czasami potrafi skoczyć.
Spróbuj może odłączyć akumulator; u mnie wtedy kompletny reset, potrafią spadać do 500, i dopiero po ok 30km się normują. - komputer się ustawia? ;D
crips

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 1.3 GLX

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ksiadz » 29 sie 2014, o 07:08

Mogę się podłączyć do wątku.
A odłączenie akumulatora nic nie daje, problem powraca.
Czyszczenie przepustnicy też niewiele daje, poprawa jest tylko chwilowa.
ksiadz

Dostał piw: 2
Auto: Proton 316
Województwo: Pomorskie

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ludinho1 » 29 sie 2014, o 09:37

ja uważam że to normalnie centralnie zawiesza się krokowy. trza będzie podmienić na drugi i zobaczyć :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ksiadz » 29 sie 2014, o 11:16

Normalnie, centralnie sprawdź, ale coś czuję że to nie problem silniczka (u mnie był czyszczony i pomogło tylko na krótko).
ksiadz

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ludinho1 » 29 sie 2014, o 15:06

ksiadz napisał(a):Normalnie, centralnie sprawdź, ale coś czuję że to nie problem silniczka (u mnie był czyszczony i pomogło tylko na krótko).
no bo cóż może pomóc czyszczenie skoro silniczek krokowy w colcie jest tak skonstruowany że tam nie ma co czyścić :) .
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ksiadz » 29 sie 2014, o 21:01

Chyba nie jest tak do końca jak piszesz, ale przynajmniej wiemy, że to nie pomaga 8-)
ksiadz

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ludinho1 » 29 sie 2014, o 21:22

a co tam jest do czyszczenia co mogło by uniemożliwiać mu poprawną pracę.?. niedawno rozbierałem na części pierwsze i nie ma tam co się zabrudzić oprócz trzpienia który jest na zewnątrz. w środku jest sprężyna i elektromagnes . :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ksiadz » 29 sie 2014, o 21:33

Tak jak napisałem, przynajmniej wiemy, że to nie to.
ksiadz

[CJ0] Obroty Jałowe

Postprzez ludinho1 » 12 wrz 2014, o 16:20

Wymieniłem krokowca i jest identycznie czyli problem pojawia się od czasu do czasu. Stary miał czarny osmolony trzpień (chyba nigdy nie czyszczony) a ja zamontowałem taki w którym ten trzpień spryskałem odpowiednim preparatem i jest czyściutki jak nowy. Wniosek : na obu silnik pracuje identycznie. czyli nie ma tam co czyścić :) . A wracając do tematu to teraz podejrzewam linkę gazu. Może ona czasami , po puszczeniu pedału , nie zamyka mi w 100% przepustnicy i stąd podwyższone obroty wtedy. ?

doznałem olśnienia wczoraj że najprawdopodobniej to wina reduktora LPG :D . żeby to potwierdzić to muszę jeszcze pojeżdzić na PB i zobaczyć czy to też wystąpi. Ogólnie wszystkie znaki na niebie mówią mi że mam do wymiany reduktor i te obroty to jest jeden z objawów. Po podłączeniu evoscana widzę że nawet jak mi się wydawało na oko że jałowe stoją w miejscu to jednak nie stoją i falują troszkę :) . Objawy zużytego reduktora:
1- wyższe spalanie
2- mniejsza moc
3- problem z obrotami jałowymi
4- auto gaśnie przy gwałtowniejszym hamowaniu jak silnik nierozgrzany
5- problem z regulacją ( instalacja po regulacji u gazownika rozregulowuje się po kilku dniach )

u mnie występują wszystkie te objawy a ponadto raczej nie był otwierany od nowości a nalatane ma już dużo więc kupuję nowy parownik i wymieniam :D . Kupię też zestaw membran i uszczelek i dla zabawy zregeneruję w wolnym czasie swój obecny trupek :D

Nie myliłem się :D . Zregenerowałem reduktor i problem z obrotami jak ręką odjął :D . punkt 3 i 4 nieaktualny a pozostałe , zdam relację niebawem :)

scalenie postów - Fador
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum