Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Wentylator chłodnicy.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Cycu20 » 28 sie 2014, o 23:00

Witajcie. Wiem że to nie jest poważna ani trudna sprawa, ale zbliża się chyba mocna zima. Problem jest z wentylatorem chodzi non stop gdy tylko przekręcę stacyjkę. Czy to któryś czujnik temperatury zawodzi? Od którego zacząć i jak go sprawdzić. Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Cycu20

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Pomorskie

Postprzez LHP » 28 sie 2014, o 23:57

Od załączania wentylatora odpowiedzialny jest czujnik który znajduje się w lewym dolnym rogu chłodnicy stojąc przodem do silnika ;) Sprawdzać to nie bardzo masz co bo jeśli tylko jest podłączona wtyczka do niego i wentylator chodzi cały czas to na 100% masz go do wymiany ;) Czujnik powinien być rozwarty jak jest zimny, jak płyn się zagrzeje wtedy czujnik zamyka obwód i załącza się nam wentylator . Nie wiem jak długa masz colta ale może ktoś zwarł tą wtyczkę która powinna być podłączona do czujnika i dla tego wentylator chodzi cały czas.
Ostatnio edytowano 29 sie 2014, o 04:22 przez LHP, łącznie edytowano 1 raz
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez Cycu20 » 29 sie 2014, o 00:02

Aha ten czujniczek. Obstawiam że to on sam się zepsuł bo nikt nie grzebał a jak go kupiłem to działało wszystko załączał się gdy trzeba było. Czyli jak szybko wykręcę i szybko wkręcę to nawet obejdzie się bez spuszczenia świeżego Petrygo. Dzięki za pomoc.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Cycu20

Postprzez tresorex » 29 sie 2014, o 08:40

Jeśli chodzi cały czas to może poszedł przekaźnik opisany jako "FAN" w skrzynce pod maską. Podmień go z innym i sprawdź czy wentylator będzie chodził cały czas czy tylko jak się zagrzeje.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Cycu20 » 29 sie 2014, o 16:28

FAN Dobra sprawdzę to.
Cycu20

Postprzez zubrin » 29 sie 2014, o 16:30

który masz rocznik?
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

Postprzez Cycu20 » 29 sie 2014, o 17:54

Rocznik 1992.
Cycu20

Postprzez zubrin » 30 sie 2014, o 17:37

to czujnik wentylatora masz w chłodnicy
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

Postprzez KazuyoshiFunaki » 31 sie 2014, o 03:25

Czujnik wentylatora taki z duzym gwintem na dole chlodnicy. Najpawdopodobniej jest on zwarty. Czujnik reaguje na temperature chlodnicy w ten sposob ze po przekroczeniu pewnej temperatury zamyka obwod, laczac silnik wentylatora z masa i silnik wentylatora, ktory na stale jest podlaczony jest pod prad-biegun dodatni zaczyna sie krecic a po schlodzeniu silnika auta kilka stopni nizej samoczynnie ponownie otwiera obwod i silnik wentylatora zatrzymuje sie. W ten sposob zabezpiecza silnik przed przegrzaniem do jakiego moze dojsc zwykle podczas dlugotrwalej pracy silnika samochodu w korku i wymuszajac przeplyw powietrza przez chlodnice. Mozliwa jest takze sytuacja zgola inna. Sprawdz czy przypadkiem silnk wentylatora nie jest podlaczony na krotko z pominieciem omawianego czujnika. Moze ktos w sytuacji przeciwnej tzn, awarii czujnika polegajacej na jego niemoznosci zwierania stykow po prostu pominal go bojac sie przegrzania silnik samochodu. Jak to nie pomoze warto sprawdzic przekaznik silnika wentylatora w skrzynce bezpicznikow. Moze byc ze ten ulegl uszkodzeniu.
KazuyoshiFunaki

Województwo: Podkarpackie

Postprzez Cycu20 » 5 wrz 2014, o 18:31

Na krótko na pewno nie jest podłączone bo jak go kupiłem to działało tak nagle po prostu zaczął działać non stop więc obstawiam że to czujnik ale wymienię go niebawem gdyż dużo pracuje i mało mam czasu. Ale dzięki za pomoc Panowie. Pozdrowionka.
Cycu20

Postprzez rgtgarage » 6 wrz 2014, o 11:20

Tak jak pisali wyżej najprościej sprawdzić to tak wyjmij wtyczkę z czujnika jak wentylator przestanie chłodzić to masz uwalony czujnik jak będzie bez zmian to zobacz przekaźnik czy czasem się nie zgrzał i cały czas jest załączony.
rgtgarage

Dostał piw: 8
Auto: Colt CJ1A
Województwo: Podkarpackie

Postprzez rybek » 10 wrz 2014, o 20:52

Zeby nie zakładac nowego tematu mam podobnie ale w cj0 96r czy zimny czy ciepły kreci cały czas ...
rybek

Dostał piw: 2
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum