Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Poliuretany - pytania.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Cycu20 » 28 sie 2014, o 22:56

Witam wszystkich. Sprawa wygląda następująco Colt się nie psuje ma świeżutkie opłaty na rok, więc biorę się za jakiś projekt powolny bo dużo wydatków ale że coś puka z lewej z prawej z przodu z tyłu i do tego mam zdymane osłony drążków kierowniczych to wymieniam osłony i od razu nowe końcówki drążków założę. Ale po co ja to piszę jak rozchodzi się o pytanie czy ciężko wymienić wszystkie tuleje na poliuretany? I jak to robić żeby nic nie uszkodzić? I czy ten zestaw będzie pasował do Colta CA0 1.6 16V 113KM 4G92? http://poliuretany.olkusz.pl/pl/mitsubi ... zenia.html . Chcę wszystkie wahacze po demontować oczyścić i polakierować i założyć nowe tuleje. Na koniec ustawić geometrię wszystkich kół i tu też nasuwa się pytanie jak ustawić tył? Jakie kąty pochylenia koła i wszystko najlepiej krok po kroku. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 28 sie 2014, o 23:35 przez Cycu20, łącznie edytowano 1 raz
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Cycu20

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Pomorskie

Poliuretany - pytania.

Postprzez figi » 28 sie 2014, o 23:26

Ja robiłem tak:

1) Rozgrzewasz wewn tulejke i jak sie rozwulkanizuje to ja wypychasz/wybijasz
2) Rogrzewasz zewnętrzną tuleję i jak sie rozwulkanizuje to wypychasz/wybijasz gumę
3) Oczyszczasz z resztek gumy, mozna wygładzic drobnym papierem sciernym
4) Najlepiej dać pare warstw jakiegos lakieru do wnętrza to szybko nie zardzewieje
5) Smarujesz smarem z zestawu tuleje i poliuretany ile wlezie, wydaje mi się, że jest to smar silikonowy (choć są różne praktyki)
6) O ile pamietam w instrukcji z zestawu jest napisane aby wlozyc najpierw jedną połówkę "poliuretanu" w wachacz, potem wcisnąć kawalek tulejke wewn, nastepnie wlozyc drugą połowę "poliuretanu" do konca i przecisnąć na koniec przez obie połówki tulejke wewnętrzną. Zapobiega to uwięzieniu powietrza wewnątrz i rozpychaniu połówek na boki.

Pozdt
FiGi
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Cycu20 » 28 sie 2014, o 23:40

O taką konkretną odpowiedź chodziło teraz już wiem jak to zrobić ale czy potrzebna będzie prasa czy dam radę na imadle pomału wciskać z tym smarem? I jak potem ustawić geometrię?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Cycu20

Postprzez LHP » 28 sie 2014, o 23:49

Dasz radę bez prasy a nawet bez imadła powinno się obejść ;) Dla sprostowania to smarem smarujemy tylko tuleje metalową która znajduję się wewnątrz poliuretanu . Co do geometrii to nie mam pojęcia bo takie rzeczy to chyba tylko w warsztacie który się tym zajmuje. To co masz w zestawie powyżej podejdzie tylko trzeba podać inną średnicę tuleji na przedni stabilizator bo w 1.6 jest inny a w gti inny. Dodatkowo ten zestaw nie zawiera tuleji na tylne wahacze poprzeczne , osobiście nigdzie takich nie znalazłem więc jedyne wyjście to wymiana na zwykłe gumowe. Z reguły nie da się odkręcić śrub mimośrodowych przy tylnych wahaczach którymi ustawia się geometrię więc warto zawczasu zaopatrzyć się w nowe.
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez Cycu20 » 28 sie 2014, o 23:53

No w sumie racja warsztat będzie wiedział jak to po ustawiać. A jak myślicie ile może mniej więcej kosztować kompletna geometria? A jeszcze pytanko takie czy wgl te poliuretany z linku będą pasowały do mojego Colta bo napisane jest że GTI. A ja mam 1.6 GLXi więc nie wiem czy zamawiać ten zestaw? Podobnie jest z zestawem sprężyn MTS Technic 40/40 bo mam upatrzone w promocyjnej cenie 360zł za komplet lecz też jest napisane Colt CA0 92-96 GTI a zdjęcia tylko poglądowe. Dzięki i pozdrawiam.
Cycu20

Postprzez LHP » 29 sie 2014, o 04:21

Tak jak napisałem powyżej, komplet poliuretanów do gti będzie pasował do 1.6 tyle że zostaną Ci 2 sztuki na tylni stabilizator bo w 1.6 go nie ma i przy zamawianiu musisz im podać średnicę przedniego stabilizatora bo w 1.6 jest inna niż w gti , sami zresztą na stronie piszą, że jest możliwość wyboru tejże średnicy :) Co do ceny geometrii to u mnie w mieście kosztuje to w okolicach 100zł za całość .
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez Cycu20 » 29 sie 2014, o 16:27

Dzięki za pomoc teraz wiem wszystko. Jak uda mi się dorwać jakiś sprzęt video to będzie relacja z prac :D. Pozdrawiam.
Cycu20

Postprzez *MysterY* » 7 wrz 2014, o 21:24

Słuchajcie zastanawiam się nad zestawem poliuretanów do mojego CJ4A. Gdzie coś takiego dostanę?
Obrazek
*MysterY*
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 21
Auto: Colt Cj4A ClouSport
Województwo: Łódzkie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum