Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Problem z odpaleniem auta

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez marekpawlak » 5 sie 2014, o 12:07

Witam,wczoraj przed wyjechaniem do pracy miałem problem z odpaleniem auta,raz zapalił i za chwileczkę zgasł,aku dobrze kręci ale tylko czuć paliwo i nic nie dychnie,dzis wymieniłem kable bo jeden za dobrze na świecy nie trzymał ale nadal żadnego rezultatu ,byłem u elektryka ,powiedział że mam sobie sprawdzić czy mam iskrę na świecach,ale udało mi się tylko wykręcić jedną,kilka miesięcy temu były wszystkie wymienione,trzy miesiące temu była wymieniona pompa paliwa,nie wiem czego dalej szukać,poradźcie co dalej robić? jutro za pomocą innego klucza rozkręce świece,jak sprawdzić czy jest iskra? jeżeli na krórejś nie będzie to wystarczy wymienić?a jeżeli wogóle nie będzie iskry? co robic dalej?wymienić cewkę zapłonową? proszę o podpowiedź,
pozdrawiam Marek
marekpawlak

Dostał piw: 0

Postprzez bonsao » 5 sie 2014, o 20:20

A z którego roku ten colt?? Weź jakiegoś kolegę zdeimi jedną fajkę ze świecy podepnij jakąś świece i dotknij gwintem świecy do obudowy silnika a kolega niech próbuje zapalić i zobacz czy jest iskra na świecy jeśli niema to już masz przyczynę aparat zapłonowy . posprawdzaj też kable i wtyczki idące do aparatu zapłonowego.Tylko uważaj aby cie nie popieściło.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez marekpawlak » 6 sie 2014, o 09:08

dzięki,spróbuję...a colt jest 1996 to V-ka,z poczatku produkcji....
marekpawlak

Postprzez bonsao » 6 sie 2014, o 14:08

Widzisz ja u siebie też miałem iskrę ale była słaba i auto nie chciało zapalić okazała się cewka wysokiego napięcia. Jak paliwo jest iskra jest to powinien palić.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez marekpawlak » 6 sie 2014, o 23:42

dzieki za podpowiedź ,to mam zainwestować w tą cewkę? chyba tak zrobie bo nie ma innego wyścia
,bardzo dziekuję za podpowiedź
marekpawlak

Postprzez bonsao » 7 sie 2014, o 05:00

a nie masz w pobliżu jakiegoś takiego samego Colta aby podmienić aparat zapłonowy i sie upewnić zanim wydasz kasę?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez marekpawlak » 7 sie 2014, o 08:35

No właśnie nie mam...tu jest problem,poza tym wiesz ,jak kogoś nie znasz to kto Ci pójdzie na taki układ,że Ci pożyczy...
marekpawlak

Postprzez omgwtf » 7 sie 2014, o 11:31

marekpawlak napisał(a):Nie jestem już pewien tylko czy dobrze połączyłem kable WN ,bo wielki moderator Tressorex a tez się myli,he he i wogóle nie mogę dostać żadnego foto aby to sprawdzić
ale dzieki narka,pozdrawiam

na kopułce aparatu zapłonowego masz ponumerowane złącza od 1 do 4, kable podłączasz kolejno od strony rozrządu czyli jak staniesz przodem do komory silnika to świece liczysz od lewej do prawej strony ;)
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez marekpawlak » 7 sie 2014, o 12:27

Dzieki dzis wszystko posprawdzałem i chyba mi nic innego nie pozostaje jak podejśc do elektryka i holować auto,dał bym fotki jak mam połączone ale juz zapomniałem jak to się robi,he he starość...
marekpawlak

Postprzez marekpawlak » 21 sie 2014, o 18:25

kilka dni postał,naładowałem aku,odpowietrzyłem filtr paliwa....zakręciłem i pali,swiat znów jest piekny bez ingerencji elektryka,miski maja swoja tajemnicę,ale myslę że to wina paliwa coś zassało ,choć połowa baku napełniona,dzieki wszystkim za cenne podpowiedzi,można zamknąc temat i w drogę
marekpawlak

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum