Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Lancer - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[C68a] Luz pionowy na piaście pomimo wymiany łożysk

Problemy i pytania odnośnie "większego brata" Colta.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez terminarz » 10 lip 2018, o 21:22

witam
mam problem z luzem pionowym na przednim kole
Po tym jak się pojawił lekki luz wymieniłem łożyska, które już trochę huczały, hałas ustał luz pozostał.
Patrząc na konstrukcję i sprawdzając kilka tematów na forach raczej nie da się tam raczej nic pomylić i nic nie wygląda na zużyte poza łożyskami.

Pytanie co jeszcze może być przyczyną luzów?
terminarz

Dostał piw: 0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez YoPiciowy » 10 lip 2018, o 23:03

Niedokrecenie nakrętki centralnej odpowiednim momentem, który jest bardzo duży- jak dobrze pamiętam 250Nm. Albo luz nie tylko na piaście, ale chodzi cała kolumna MacPhersona.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez terminarz » 11 lip 2018, o 01:40

moment sprawdziłem kluczem dynamometrycznym dla pewności do 230 [dane jakie znalazłem to 200-250] dołożyłem jeszcze kawałek obrotu, 2 metrową rurką raczej nie chciał bym tego dociągać :)
Przy składaniu bieżnie i piasta weszły dość ciasno to raczej nie powinno być tam jakiś luzów.
MacPherson jest sztywny tak samo jak reszta zawieszenia, luz występuje w pionie na samej piaście bo już to sprawdzałem kilka razy, co gorsza zaczyna się to pojawiać też po prawej stronie wraz z huczeniem i teraz nie wiem czy kupować kolejne łożyska czy wywalone łożyska są skutkiem innego problemu.

stąd pytanie czy coś jeszcze potrafi się w takiej konstrukcji wysypać i zużyć, może występowały różne łożyska, bo szczerze mówiąc 2 raz w życiu robiłem takie cudo i poprzednio nie było żadnych problemów :D

Chyba rozłożę to znowu i sprawdzę jak przegub od wewnątrz opiera się na piaście i bieżni bo bardziej mam wrażenie jak by mi brakowało możliwości docisku a nie momentu.
terminarz

Dostał piw: 0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez jabberkonto » 11 lip 2018, o 18:27

Moze ktos kombinowal z piastami i sa z innego modelu ?
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t

Postprzez KrzyzakMitsu » 14 lip 2018, o 18:50

Jeśli półoś jest dociągnięta, to jedyny luz jaki tam jeszcze może być to podejrzewam między półosią a przegubem zewnętrznym. Byś musiał zdjąć osłonę, żeby to wykluczyć - na szczęście da się na aucie, bez wypinania półosi ze skrzyni.
KrzyzakMitsu

Dostał piw: 4
Auto: Galant

Odpowiedz

Powrót do Lancer - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum