Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

Jakie szkła do okularów

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.

Jakie szkła do okularów

Postprzez deespo » 22 lis 2019, o 09:49

Witam
Podczas robienia prawka na badaniach lekarz mi wpisał przez pomyłke(był zamyślony czy coś takiego) źe mam prowadzić w okularach a ja chodzę w soczewkach (był o tym powiadomiony ale nie usłyszał tego) i teraz chcę sb kupić okulary zerówki by jeździć w soczewkach
I mam takie pytanie jakie szkła kupic by auta asz tak nie raziły wieczorem/w nocy?
Z antyrefleksem czy z polaryzacją?
Oraz czy policja podczas kontroli może jakoś sprawdzic czy mam wlasciwe okulary?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
deespo

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Jakie szkła do okularów

Postprzez wiewiórka » 22 lis 2019, o 13:36

Nie może, no bo jak.
Ja dawno, dawno temu też miałam wpisane "jazda w okularach", ale jeździłam w szkłach kontaktowych. Teraz są cieniutkie miękkie soczewki, ale i tak je widać, jeśli się chce pokazać je komuś.
Przy wymianie prawa jazdy prosiłam o dopisanie soczewek i wpis był taki "jazda w okularach lub szkłach kontaktowych". Podczas kolejnej wymiany nikt mi już niczego nie wpisywał.
Zastanów się, czy nie warto odwrócić tego mylnego wpisu i mieć wpisane dwie opcje, a okulary możesz mieć na wszelki wypadek, takie do jazdy w dzień bardzo słoneczny i do jazdy w nocy. Sprawiłam sobie takie nakładki, bo teraz już na stałe jeżdżę w okularach, i te dwa rodzaje się uzupełniają, nie są zamienne funkcjami.

Co do sprawdzenia, zapytam na innym forum, gdzie mam znajomego emerytowanego policjanta :)
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci
(Wisława Szymborska)

na coltmanii od 11.11.2008r.
Obrazek
wiewiórka
Moderator
Moderator

Dostał piw: 360
Auto: colt Clou 1.6
Województwo: Mazowieckie

Jakie szkła do okularów

Postprzez deespo » 22 lis 2019, o 15:12

Tylko żeby zmienić wpis to trzeba badania robić od nowa wyrabiać nowy dokument (chyba ze coś się zmieniło)
A ciężko troche zarówno z czasem jak i terminami u lekarza a do tego płacić dwa razy dosci sporo za to samo w ciągu pół roku to też średnio
deespo

Jakie szkła do okularów

Postprzez wiewiórka » 23 lis 2019, o 09:32

Mam już odpowiedź kolegi, zadałam mu pytanie na forum. Tak więc jednak chyba będzie najprościej i najtaniej kupić/wyrobić sobie 2 pary okularów, do jazdy w dzień lub w nocy. Sprawdź na allegro ceny.

Bogdan61 napisał(a):Jeśli kierowca ma wpisany kod w prawo jazdy, że ma obowiązek nosić okulary podczas kierowania pojazdem, to musi mieć założone okulary - tyle mówią przepisy. Za brak założonych okularów podczas kierowania autem grozi mandat karny. Może się udać podczas kontroli drogowej, że wytłumaczy kontrolującemu iż zamiast okularów ma założone soczewki i wtedy może się skończyć na pouczeniu (że jednak powinien mieć założone okulary). Wszystko zależy na kogo się trafi, jednak wpis (kod) w prawa jazdy jest jednoznaczny.
W prawa jazdy może być wpisany kod dotyczący obowiązkowej jazdy w soczewkach - wtedy nie ma problemu, kierując w soczewkach postępujemy zgodnie z prawem.
W takiej sytuacji (pomyłki lekarza odnośnie okularów zamiast soczewek) można udać się do wydziału komunikacji i spytać o procedurę zmiany kodu w prawa jazdy tj. 01.01 - okulary, na 01.02 - soczewki. Zapewne każą udać się do lekarza okulisty, który wyda stosowne zaświadczenie odnośnie obowiązku kierowania samochodem mając założone soczewki. Następnie z tym zaświadczeniem wracamy do wydziału komunikacji i wnioskujemy o wydanie nowego prawa jazdy, już z właściwym kodem dot. soczewek.
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci
(Wisława Szymborska)

na coltmanii od 11.11.2008r.
Obrazek
wiewiórka
Moderator
Moderator

Dostał piw: 360
Auto: colt Clou 1.6
Województwo: Mazowieckie

Jakie szkła do okularów

Postprzez deespo » 23 lis 2019, o 11:07

I tak pewnie zrobie że kupie sb okularki zerówki ze szklami z antyrefleksem zwykłe bezbarwne
deespo

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum