Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Gaz do posiadanego CJ czy kupno innego colta z LPG?

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez Egnever » 1 lis 2014, o 14:56

Witam,

Potrzebuję, zredukować koszty dojazdów do pracy. Tak od pewnego czasu rozważam dwie opcje. Czy do mojego CJ wstawić gaz (2300zł +/-, znajomy przejechał 20k swoją hondą na takim gazie i bez problemu), czy sprzedać CJ i pomyśleć o kupnie CA z gazem?
Wiem, że większość osób kupuje auta patrząc na wygląd, a u mnie fotel kierowcy wytarty z jednej strony, zderzak przedni przyrysowany, nadkola zaczynają łapać burchle, na szczycie maski ognisko rudej, ale z drugiej strony silnik pracuje równo(uszczelka do wymiany, bo zaczyna się pocić w jednym miejscu, ale to drobnostka), podłużnice mam zrobione, zawias dobry, podłoga dobra i ogólnie auto przez 1.5 roku jego użytkowania mnie nie zawiodło. Pomimo, że auto technicznie jest fajne z wynegocjowaniem dobrej ceny byłby problem.
Z drugiej strony decydując się na zakup innego auta mogę się naciąć. Ogólnie zależy mi, żeby jeździło się tanio i żebym nie musiał się martwić czy odpalę auto rano, albo czy mi koło podczas jazdy nie odpadnie. Wygląd nie ma dla mnie większego znaczenia, bylebym palca na drugą stronę karoserii nie dał rady włożyć :D
Co byście doradzili? Inwestować w obecne auto, czy zmieniać?
Egnever

Postprzez tomchuck » 1 lis 2014, o 15:21

zależy ile chcesz inwestować w auto...
Jeśli masz zamiar ogarniać go wizualnie i wiązać sie na dłużej z tym autem to warto włożyć sekwencję.
Ale jeśli chcesz żeby Cię powoziło przez rok lub dwa, to załóż używaną zwykłą instalacje nawet nie wbijaj jej w dowód i śmigaj. koszt parę stówek,
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez NOKIkar » 1 lis 2014, o 16:30

Wszystko zależy od tego ile robisz km tygodniowo/miesięcznie. Czyli jak szybko zwróci Ci się koszt instalacji.
Jeżeli chcesz ją zakładać, nie oszczędzaj, znajdź dobra instalację, dobrego gazownika i jeździj. Kupić auto z gazem czy bez to zawsze ryzyko, Ja wychodzę z założenia, że skoro już wiesz co masz w tym aucie, silnik jest zdrowy i wiesz że będzie okey, zakładaj gaz, masz o przynajmniej 50% większą pewność że auto będzie bezawaryjnie służyć i znasz pełną historię auta.
Nie pakuj się w jakieś używane instalacje, lepiej dołóż te $$$ i nie martw się o nic, a na instalację dostaniesz gwarancję. ;)
Obrazek
NOKIkar

Dostał piw: 11
Auto: Galant Avance EA5W
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Egnever » 1 lis 2014, o 19:49

Gaz zwróciłby mi się w rok. Wizualnie tylko maskę ewentualnie bym zrobił, reszta to drobnostki, dla mnie liczy się stan techniczny. Planuję pojeździć ze 2 lata. Tylko z drugiej strony jeżeli bym swojego sprzedał za powiedzmy 3000, to w tej cenie kupię coś innego i te 2300 co bym na instalację wydał mogę część przeznaczyć na zrobienie czegoś w nowym aucie. Zastanawia mnie czy do auta wartego 3-4 tys warto wkładać te 2300zł. Zawsze miałbym wtedy tą kwotę już w zapasie. Nawet jeżeli miałbym włożyć z 800 w naprawę czegoś to 1500 w kieszeni już.

No i gdyby się 1,6 udało kupić to zawsze większa radocha z jazdy :D
Egnever

Postprzez Schizo » 2 lis 2014, o 01:09

Silnik zawsze możesz zmienić :P
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Egnever » 2 lis 2014, o 11:03

Chciałbym kiedyś się tak pobawić, niestety studia i praca w międzyczasie nie pozwalają na zbytnie szaleństwo w chwili obecnej :D
Egnever

Postprzez mystek » 2 lis 2014, o 16:49

W sumie spory dylemat. Ile km robisz miesięcznie? Teoretycznie taniej wyszłoby Ci kupić auto w gazie. Tylko teraz wygląda to tak, że skoro nie masz pieniędzy na takie auto, to musiałbyś sprzedać najpierw swojego Colcika i zanim znajdziesz auto odpowiednie (zadbane), to też może minąć trochę czasu. Jesteś w tym czasie uziemiony, no chyba, że masz alternatywę np w postaci auta rodziców/teściowej etc
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez Egnever » 3 lis 2014, o 00:17

500km to minimum(praca - uczelnia), zapewne 600-700 byłoby, co się przekłada na 150-200zł oszczędności miesięcznie. Spalanie w moim rozkopanym w każdym miejscu mieście to 10l, a praca po drugiej stronie..., więc na spalanie 6l(jak poza miastem) nie ma co liczyć... Na auto mam pieniądze, przy granicznej kwocie 3000zł. Powyżej tego raczej nie opłaca mi się ryzykować. No i tak jak zauważyłeś nie wchodzi u mnie w grę sprzedanie tego i dopiero szukanie następnego.
Egnever

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum