Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Tak jakby chciał a nie mógł

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez patryssiaa » 14 kwi 2014, o 10:02

Witam ! Pisze z dość nietypową sprawą ,gdyż mój COLT CJO 1.3 jeździ TAK JAKBY CHCIAŁ A NIE MÓGŁ... jak jadę obwodnica lub jakąś inną droga gdzie można sobie pozwolić na szybsza jazdę, jak wrzucam 5-ty bieg i daję gazu do końca to wskazówka zatrzymuje mi się na 140 i ani ruszy dalej, co jest powiem wkurzające...ROK TEMU ZATRZYMYWAŁA SIĘ NA 160..... mój znajomy miał CJO-TKE w tym samym wieku co mój i ten sam silnik i jego jeździł 180 ...
Na zegarach mam taki napis "160 max" i teraz pytanie do was, czy można tą blokadę jakoś ściągnąć, lub cokolwiek z tym zrobić żeby jeździł szybciej .... czy jestem skazana na wolną jazdę :((.
Pozdrawiam

Dodam iż ma 19-lat :)

scalenie postów - Fador
With faith comes hope.

Obrazek
patryssiaa

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJO
Województwo: Pomorskie

Postprzez Tovija » 14 kwi 2014, o 10:59

Gdzie masz taki napis na zegarach ? Możesz dać zdjęcie zegarów ?
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez patryssiaa » 14 kwi 2014, o 11:02

mogę tylko za jakieś 20 min wstawię :) a każdy mi mówi kto jedzie tym autem ,że ten samochód aż sam się prosi o szybsza jazdę... tylko pytanie czy jak się zdejmie tą blokadę to czy nic się nie stanie z silnikiem??
With faith comes hope.

Obrazek
patryssiaa

Postprzez oko_81 » 14 kwi 2014, o 11:06

To jest naklejka dotycząca indeksu prędkości opony i wskazuje maksymalną prędkość wyrażoną w km/h, przy której opona może przenosić dopuszczalne obciążenie.
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 14 kwi 2014, o 11:38

zapewne jesteś młoda więc pożyj jeszcze trochę. 160 km/h to bardzo dużo. chcesz jeżdzić szybciej? . a wiesz co może się stać przy takich prędkościach jak np wjedziesz w dziurę , na kamień , złapiesz gumę lub szereg innych przypadkowych zdarzeń??. trochę wyobrażni Patrysiu.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez vorian » 14 kwi 2014, o 13:19

ale patrysia mówi że nie chce jechać więcej niż 140 a nie 160 :D
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v

Postprzez patryssiaa » 14 kwi 2014, o 13:26

Oczywiście ,że wiem co się może stać....Ale skoro mam samochód ,który ma możliwości szybszej jazdy to chcę z tego skorzystać:)
Generalnie to zadałam pytanie odnośnie tego czy da radę coś z tym zrobić żeby jeździł szybciej... więc nie rozumiem czemu piszecie coś w tylu że 160 to bardzo dużo itp....
Pozdrawiam
With faith comes hope.

Obrazek
patryssiaa

Postprzez ludinho1 » 14 kwi 2014, o 14:52

bo dla takiego auta jak Colt to jest naprawde dużo. ale każdy jeżdzi jak uważa także przepraszam za OT.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez patryssiaa » 14 kwi 2014, o 16:13

Spoko:)
With faith comes hope.

Obrazek
patryssiaa