Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Witam. Mam pewien problem. Wysiadły kierunki. Wymieniłem bezpieczniki pod kierownicą i teraz zegary nie działają - prędkościomierz,obrotomierz, wskaźnik przebiegu, reszta działa. Kierunek lewy działa ok ale prawy ledwo ledwo i jak go włączam to nawet silnik inaczej pracuje, w rytm kontrolki od kierunku ^^ Poza tym spaliła się żaróweczka od postojówki i nowa tez nie świeci... Może jakieś przebicie mam czy coś...albo jakiś przekaźnik. Jakieś sugestie zanim do elektryka oddam? Może kabel przetarty.. Spotkał się ktoś z takim problemem? Z góry dzięki za sugestie.
Pod kierownica jest przekaznik od kierunków. Kiedys szukalem od wycieraczek i znalazlem od kierunkow ;d Metoda prob i bledow go poszukaj. Pozniej rozbierz i zobaczy jak wyglada w srodku czy cos sie nie przepalilo moze sam naprawisz(wyczyscisz,podlutujesz) a jak nie to nowy zapewne ludinho ma
Które bezpieczniki wymieniłeś?. Działają oba tylne pozycyjne i podświetlenie deski rozdzielczej?. Co to znaczy że silnik działa w rytm kontrolki?. Co to znaczy że prawy kierunek działa ledwo ledwo?. Postaraj się trochę uporządkować i napisać jaśniej i po kolei co nie działa i co działa nie typowo.
Ok Wymieniłem bezpieczniki pod kierownicą od zegarów i jeszcze jeden ( wyglądał okropnie) od ( zgodnie z tym co na rysunku było) podgrzewania tylnej szyby. Podświetlenie deski działa, zegarów też. Jak włączam prawy migacz to silnik zaczyna rytmicznie lekko falować w rytm cykania migacza - lepiej tego nie opiszę To samo na awaryjnych. Prawy kierunek świeci ale bardzo słabo w porównaniu do lewego. Prawe światło postojowe nie działa wcale ( nawet z nową żaróweczką), mijania działają ok, długie też. W zegarach wysiadł obrotomierz i prędkościomierz. Nie działa też wyświetlacz z przebiegiem.
Co do pozycyjnych z tyłu nie wiem, muszę sprawdzić. Dostałem jeszcze sugestię że może coś z masą.
Sprawdziłem, tylne prawe nie działa wcale.
Tak popatrzyłem na akumulator i coś mnie zaciekawiło. Gdzie w zasadzie ja mam masę? Mam tylko klemę z "-" i zasilanie od instalacji LPG kabelkiem do niej podłączone.
Masy masz lapane w roznych miejscach. Powiem ci ze te problemy maja tyle wspolnego ze soba ze sa to swiatla a tak pod wzglede eletkryki to nic a nic ;d Wyswietlacz z przebieg to wgl inna bajka ;d. Przeczysc klemy od akumulatora. Rozebranie deski zeby ogarnac wyswietlacz cie nie ominie. Sprawdz czy dochodzi do niego + i gdzie jest lapana do niego masa. Przy tych swiatlach ci nie pomoge bo nie mam pojecia co to ;d
EDIT:
Jedyne co wspólne to przełącznik przy kierownicy teraz sobie to uświadomiłem więc tam zacząłbym poszukiwania przyczyny. Ewentualnie sprawdz czy dochodzi + bezposrednio do swiatel.