Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Pojemność zbiornika LPG

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez LukvanB » 16 lut 2015, o 10:47

Witam.
Zastanawiam się nad instalacją LPG w moim aucie. Chce założyć zbiornik gazu w miejscu koła zapasowego, ale zastanawiam się ile litrów taka butla może mieć max w naszych Coltach...
Oraz jakie są koszta instalacji nowego układu....
Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi przyjść z pomocą??? :)
LukvanB

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt CJ0
Województwo: Łódzkie

Postprzez ludinho1 » 16 lut 2015, o 11:09

moja ma 60l i znacznie ogranicza bagażnik ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kisiello » 16 lut 2015, o 14:27

Ja montowałem gaz w c50. Sekwencja BRC (która mam na sprzedaż) kosztowała mnie 2500zł, butla w kole zapasowym 26L. Mniejszych już chyba nie ma a butla i ta trochę wystaje poza podłogę bagażnika. Ogólnie postawiłem na sekwencyjną instalację gazową (która jest droższa) i nie zawiodłem się. Przez dwa lata które była na gwarancji przejeździłem bez żadnych problemów prawie 30kkm. Podczas przejścia z PB na LPG nie ma żadnego zamulenia, przejście nie jest odczuwalne jakimś nagłym spadkiem mocy itp.
Jeśli robisz sobie rozliczenie opłacalności gazu dolicz sobie koszt serwisu instalacji co 15k km- u mnie normalna cena to 140zł (sick).
Z moich obliczeń opłacalności wynikło że koszt 2700 zwrócił mi się po przejechaniu ok 9000km (a nawet mniej). Czasowo u mnie było to bodajże 6-7 miesięcy.
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Kct » 16 lut 2015, o 16:54

Podjedź do ogarniętego gazownika, on Ci powie jaka butla Ci wejdzie i ile będzie wystawać, zaproponuje Ci mądrą instalację i dogadacie sobie szczegóły, w CA0 mam 42l i trochę wystaje ponad podłogę
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez Wojtek72 » 16 lut 2015, o 22:25

Ponad rok temu zakładałem LPG do swojego CJ0 1.6 SE.
Koszt całości to było 2500zł: wtryski Hana 2000, sterownik Stag 4(chyba eco), reduktor Shark, wlew poprowadzony do klapki wlewu paliwa. Co do butli zamiast zapasu to ledwo weszła 34 litrowa. Stopień napełnienia to 80%, czyli realnie można zatankować ok 27l gazu. Trochę mało, ale da się żyć. Jak widzę że przejechałem 250km to zwykle tankuję.
Co do samej instalacji to jestem zachwycony :)
Żadnych problemów. Zero odczuwalnej różnicy po (bardzo szybkim) przełączeniu na gaz. Przy oszczędnej jeździe, na oponach 165/70/13(chwilę się na takich męczyłem :shock: ) potrafiłem zejść do 7,5l/100km w cyklu, że tak powiem "mieszanym" odcinek Zawiercie - Dąbrowa Górnicza. Na 195/50/15 ok 1,5l więcej.
Po 10tyś(niecały rok) instalacja mi się zwróciła.
Polecam
Wojtek72

Dostał piw: 7
Auto: CJ4A SE

Postprzez Arcz » 17 lut 2015, o 19:13

Colt CJ0 1,6

STAG 4, butla max 42l zapełnienie 36l wystaje około 4cm powyżej koła zapasowego, z tego co pamiętam butla ma 20cm wysokości. :)
Arcz

Dostał piw: 1

Postprzez Arcz » 17 lut 2015, o 19:14

Wojtek72 napisał(a):Ponad rok temu zakładałem LPG do swojego CJ0 1.6 SE.
Koszt całości to było 2500zł: wtryski Hana 2000, sterownik Stag 4(chyba eco), reduktor Shark, wlew poprowadzony do klapki wlewu paliwa. Co do butli zamiast zapasu to ledwo weszła 34 litrowa. Stopień napełnienia to 80%, czyli realnie można zatankować ok 27l gazu. Trochę mało, ale da się żyć. Jak widzę że przejechałem 250km to zwykle tankuję.
Co do samej instalacji to jestem zachwycony :)
Żadnych problemów. Zero odczuwalnej różnicy po (bardzo szybkim) przełączeniu na gaz. Przy oszczędnej jeździe, na oponach 165/70/13(chwilę się na takich męczyłem :shock: ) potrafiłem zejść do 7,5l/100km w cyklu, że tak powiem "mieszanym" odcinek Zawiercie - Dąbrowa Górnicza. Na 195/50/15 ok 1,5l więcej.
Po 10tyś(niecały rok) instalacja mi się zwróciła.
Polecam

Kolego, gdzie zakładałeś? Ja obecnie zakładam i wchodzi 42l :)
Arcz

Dostał piw: 1

Postprzez Wojtek72 » 17 lut 2015, o 22:47

Arcz

Zakładałem w Zawierciu. Firma Sevgal.
Ta moja butla, patrząc na schemat w papierach homologacji, ma wysokość 18cm i chyba jeszcze ciut na taki dekiel(ale nie jest podany wymiar)
Z tego co pamiętam, już to koliduje bardzo nieznacznie z podłogą bagażnika, ale jest ok. Nie wiem jak więcej, ale pewnie trzeba by coś rzeźbić(dać jakieś podkładki po bokach, czy jakoś tak?) z tą dyktą, żeby była stabilna. Tym bardziej, że idzie na to ciężkie koło. Zmniejsza się też przez to pojemność bagażnika, która z zapasem na wierzchu jest naprawdę dramatycznie mała :(
Ja kupiłem mojego Colta ze skrzynią Blaupunkta. Po założeniu LPG, można było uznać, że bagażnik przestał istnieć :lol:
Po miesiącu męczarni, skrzynia poszła na olx...
Ale może warto, jak się to sprytnie ogarnie.
Pozdr
Wojtek72

Dostał piw: 7
Auto: CJ4A SE

Postprzez Borsukwpaski » 19 lut 2015, o 11:06

Butle tak jak piszą koledzy mają bardzo różne rozmiary.
Znalazłem coś ciekawego

"Zbiorniki LPG dostępne na rynku przeznaczone są do magazynowania mieszaniny propanu-butanu stosowanego do zasilania silników pojazdów osobowych, dostawczych, ciężarowych i autobusów, które wyposażone są w instalację gazową. W zależności od wielkości silnika i ewentualnego spalania, a także wymaganego zasięgu na jednym zbiorniku gazu, stosuję się zbiorniki LPG różnego typu i wielkości.

Firma ******* posiada w swojej ofercie szeroki asortyment zbiorników, które przeznaczone są samochodach:

Zbiorniki cylindryczne – w kształcie walca o średnicach od 200 do 450 mm oraz długościach od 180 do 1737 mm, co daje zakres pojemności od 4,7 do 240 litrów.

Zbiorniki toroidalne MVA oraz Zbiorniki toroidalne 4 otworowe – w kształcie koła (torusa) o średnicach od 565 do 720 mm i wysokości od 180 do 300 mm, co pozwala na uzyskanie pojemności 107 litrów w zbiornikach MoreMo lub 100 litrów w przypadku zbiorników Hit.

Zbiorniki dużej pojemności LC – to największe na rynku zbiorniki LPG do samochodów o średnicach od 565 do 720 mm i długości od 350 do 1400 mm, których pojemność wynosi od 74 do 545 litrów."
Borsukwpaski

Postprzez viviusek » 31 maja 2015, o 14:55

Witam ;)

mógłby ktoś mi napisać jaka największa średnica butli pasuje do CJ0 w miejsce koła zapasowego ? mam możliwość zakupu tanio butle w koło 600x200mm i nie wiem czy mi się zmieści do bagażnika, a auto mam aktualnie u mechanika.

Pozdrawiam

:)
viviusek

Auto: CJ0

Postprzez tomchuck » 31 maja 2015, o 20:01

570x180mm tak żeby nie podnosił podłogi bagażnika. 600mm zmieści się jak pozbędziesz się lewarka z komory koła zapasowego. 200mm stworzy większy garb na podłodze bagażnika. generalnie na wysokość możesz dać ile chcesz, jeśli nie przeszkadza tobie bardzo nierówna podłoga, lub jak wykonasz jakiś stelaż i uniesiesz lekko całą powierzchnię podłogi bagażnika.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez viviusek » 31 maja 2015, o 21:52

dzięki wielkie za informacje :)
viviusek