Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Piszczący alternator.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez burn4core » 7 mar 2018, o 18:54

Cześć mam problem z moim coltem v 1300gl 12v 75km. Otóż piszczal strasznie alternator i nie lądował mi akumulatora wymieniłem pasek było dalej to samo. Wymieniłem alternator który kupiłem od ludinho i pierwszego dnia nic się nie działo ale dzisiaj sytuacja się powtarza pisk z alternatora przez około minutę. Wiecie co może być przyczyną jeżeli to nie alternator ?
burn4core

Dostał piw: 0
Województwo: Lubelskie

Postprzez Ronal123 » 7 mar 2018, o 20:58

Może się mimo wszystko pasek ślizga? Mi też często piszczy jak jest wilgotno. Mam na stałe miernik napięcia i raz miałem taką sytuację, że chwilę mi nie ładował. Może kwestia naciągnięcia tego paska bardziej?
Ronal123

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0 GLX 1,3 - 96
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Lukasz_3090 » 7 mar 2018, o 22:05

Masz za luźny pasek. Naciągnij go lub daj do warsztatu ( naciągną ci za 10zł)
Lukasz_3090

Dostał piw: 1
Auto: Colt cj0 2002r
Województwo: Łódzkie

Postprzez camillo » 12 mar 2018, o 14:37

Pasek musi być naciągnięty jak struna. Miałem ten sam problem. Z wyczuciem, ale dość mocno naciągnąć. Pasek również najlepiej jak kupować do cj to chropowaty z drugiej strony np. contitech takie posiada.
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez burn4core » 12 mar 2018, o 20:48

Naciagnalem pasek i przyznam szczerze był luźny. Ale teraz mam inny poważniejszy problem bo mam problem z ładowaniem. Akumulator jest nie doładowywany i ciągle mi się zapala kontrolka ładowania nie swieci się ona cały czas ale 80% jazdy. Nawet gdy jadę i mam wszystko wyłączone światła itp. Czy to znów alternator ?
burn4core

Postprzez burn4core » 13 mar 2018, o 20:54

Temat do zamknięcia. Przewód łączący alternator z akumulatorem był nie dokręcony.
burn4core

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum