Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Łożysko do wymiany ?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez camillo » 7 mar 2014, o 21:39

Witam,

od ok. miesiąca podczas jazdy slychać charakterystyczny szum ... wydaje mi się że z prawego przedniego koła...
Rozkminiałem czy to może nie łożysko do wymiany a jeśli tak to da się to zrobić samemu a jeśli tak to jak :) ?
Jakie są ewentualne koszty wymiany ?
Pzdr
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez tresorex » 7 mar 2014, o 21:45

Da się zrobić samemu jeśli łożysko nie jest zapieczone w półosi lub w zwrotnicy - wtedy trzeba się wybrać na prasę.

Musisz zdjąć koło, zdjąć zacisk i odkręcić nakrętkę z półosi. Pewnie będzie też trzeba odkręcić dolny wahacz albo amortyzator od góry żeby pół oś wyszła jeśli będzie chciała. Dalej wyjmujesz całą zwrotnicę, wybijasz piastę, czyścisz wszystko, wkładasz nową piastę/łożysko i składasz :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ludinho1 » 9 mar 2014, o 13:26

dużo roboty z tym i nie warto się paprać. 100zł kosztuje wymiana łożyska w warsztacie.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Kordian » 12 mar 2014, o 10:04

Witam wszystkich
Mam podobny problem, nie wiem jednak jak wygląda sytuacja z kupieniem na allegro części
http://allegro.pl/show_item.php?item=4048926861
Średnica wewnętrzna [mm]: 30
średnica zewnętrzna [mm]: 140
Szerokość [mm]: 50
Szerokość 2 [mm]: 70,5
http://allegro.pl/piasta-lozysko-kol-mi ... 90989.html
Szerokość [mm] : 48
Średnica wewnętrzna [mm] : 28
Średnica zewnętrzna [mm] : 52

na obu aukcjach są wersje z absem, jednak wymiary nieznacznie różnią się od siebie i nie wiem czy jest to tylko kwestia pomiaru parametrów przez producenta części.
Kordian

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12V 75 km
Województwo: Śląskie

Postprzez Iwan » 12 mar 2014, o 21:34

Witam
2 dni temu też wymieniałem łożyska.
Zamówiłem w sklepie. Przy wymianie u mechanika okazało się, że nie pasują. Mieli na miejscu odpowiednie.
Za wymianę płaciłem 60zł za stronę.
Postaw do mechanika, a oni zrobią co mają zrobić. Z wymianą na własną rękę, to skórka nie warta za wyprawkę.

Pozdrawiam
Iwan

Dostał piw: 1
Auto: CA5A
Województwo: Lubelskie

Postprzez Kordian » 12 mar 2014, o 21:55

tak właśnie zrobię, ale chciałem samemu kupić łożysko żeby było trochę szybciej, trudno...
Kordian

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12V 75 km
Województwo: Śląskie

Postprzez MarcinZ » 8 lis 2015, o 01:37

Dzis okazalo sie ze kolo choodzi gora -dol i na boki prawo-lewo,latem byly zmienialene mazety i musialem kupic cala lewa zwrotnice ,uzywka poszla ale mechanik oczywiscie nie wspomnial ,ze warto by zmienic lozysko rowniez i tym sposobem mam dodatkowy koszt .
Zwrotnicy nie mieli zwyklej bez ABS ,wiec poszla z ABS-em i teraz ,mam szukac lozyska do zwrotnicy lewej z ABS-em ,a czy trzeba tez zmieniac piaste od razu ? Ma to jakis wplyw ,jak zostanie stara ,bo przy zakupie zwrotnicy z ABS poszla stara piasta co byla w zwrotnicy bez ABS-u.Co teraz zrobic ?
MarcinZ

Dostał piw: 2
Auto: e39 , colt
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum