Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Jak olej wybrać?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Jak olej wybrać?

Postprzez Lukasz_3090 » 27 wrz 2017, o 22:47

Witam,
mam pytanie ktoś zalewał z was swoją cjtkę innym olejem niż 10W-40?

Posiadam teraz zalanego Valvoline max life 10W-40 synthetic i zastanawiam się, czy jest możlwiość zastosowania inego oleju w celu wyciszenia klepiących zaworów?
co sądzicie o Valvoline VR1 racing 5W-50? Ewentualnie 5W-40?

Z góry dzięki za odp.
Lukasz_3090

Dostał piw: 1
Auto: Colt cj0 2002r
Województwo: Łódzkie

[CJ0] Jak olej wybrać?

Postprzez poziom1989 » 28 wrz 2017, o 07:33

Witam,

1. Opisz swoj profil jazdy tzn. dlugie/krotke trasy itp.?
2. Przebieg ?
3. Ile pieniedzy chcesz przeznaczyc za 1 l oleju ?

Odnosnie "klepiacych" zaworow, kiedy je slychac ? Zrob zdjecie, jak wyglada pod wlewem korka oleju.

Pozdrawiam
poziom1989

Dostał piw: 14
Województwo: Śląskie

[CJ0] Jak olej wybrać?

Postprzez Lukasz_3090 » 28 wrz 2017, o 08:47

Profil jazdy, przeważnie krótkie dystanse po mieście. Raz na miesiąc dłuższy dystans około 130km w jedną stronę.
Przebieg 189900km
ok 130zł
Słychać je jak auto jest rozgrzane.
Korek od wlewu oleju jest czysty. Nie ma mazi.
Lukasz_3090

[CJ0] Jak olej wybrać?

Postprzez poziom1989 » 28 wrz 2017, o 09:06

W tym przypadku wymiana oleju co ok. pol roku. Jezeli ten klekot bylby slyszany, tylko i wylacznie na zimnym silniku i to przez ok. 2 sekundy, absolutnie bym sie tym nie przejmowal, gdyz to jest calkowicie normalne. Problemem jest takze czesto przy zaworze regulujacym cisnienie oleju, moze byc zabrudzony, wiec mozna sprobowac zastosowac odpowiednia plukanke. Odnosnie oleju proponuje Meguin Superleicht Lauf 5W-40 to jest ten sam olej co Liqui Moly Synthoil High Tech, jest oparty na bazach PAO. Mozesz takze nieco zwiekszyc lepkosc mianowicie kupic Meguin 10W-60 i dolac ok. 1 l.
poziom1989

[CJ0] Jak olej wybrać?

Postprzez Lukasz_3090 » 28 wrz 2017, o 09:21

Najlepsze to, że na zimnym nie klekocze. Tzn odrobine jest to słyszalne. Liqui Moly Synthoil High Tech wygląda pożadnie, także poważnie nad nim się zastanowie.
Lukasz_3090

[CJ0] Jak olej wybrać?

Postprzez poziom1989 » 28 wrz 2017, o 10:01

Ale proponuje najpierw przeprowadzic odpowiednia diagnoze, mianowicie skad dobiega ten stukot ! Firma Arga jest oficjalnym dystrybutorem Meguin w Polsce.
poziom1989

[CJ0] Jak olej wybrać?

Postprzez Cyganejro » 8 lis 2017, o 15:40

Przez dwa lata zalewałem Miśka Valvoline Max life 10w40.
Olej bardzo dobry, silnik na nim ładnie pracował i do tego zawsze jak wymieniałem olej co 10k km to wyglądał w miarę świeżo porównując go do np. castrola po takim samym dystansie.
Valvoline mogę śmiało każdemu polecić lecz teraz przerzuciłem się na ENEOS 10w40 efekt troszeczkę lepiej wyciszył pracę silnika w porównaniu do Valvoline więc zostaję przy ENEOS :)

Cenowo ENEOS jest droższy o 3-5zl na 1l więc nie ma tragedii :)
Cyganejro

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ1A GLX 1.3L
Województwo: Zachodniopomorskie

[CJ0] Jak olej wybrać?

Postprzez WojtaZ » 25 maja 2018, o 10:58

Odkopuję temat oleju :)

Zbliża się wymiana u mnie w Colcie Cj4a :) Zawsze lałem 10w40 Valvoline MaxLife. Poczytałem trochę i myślę nad 5w40. W temperaturze optymalnej działa tak samo, czyli teoretycznie nie ma mowy o jakiś problemach, pojawiających się wyciekach itd. a z drugiej strony na mrozie autu powinno być łatwiej. Co sądzicie?

Kolejna rzecz - Płukanki. Korzystacie?
WojtaZ
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 9
Auto: Mitsubishi Colt CJ4A '96
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum