Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Dziwny odgłos - przód

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Loukas » 22 lip 2014, o 21:43

Witam. Jestem posiadaczem Colta CJ0 1.3 od niecałego tygodnia.
Problem występuje od samego początku i nic się nie zmienia. Wygląda to tak, że podczas ruszania (np wyjezdżanie z parkingu, albo ruszanie po krótkim postoju) wydobywa się dziwny , dość głośny dzwiek. Jest to coś w stylu pisku (nawet początkowo myslałem, że to coś z elektryką).
Podejrzewam coś związanego ze wspomaganiem, ponieważ poprzedni włascicieł mówił o tym, że była wymieniana pompa(
starą posiadam). Płyn od wspomagania jest. Dźwięk wydobywa się przy mocnym skręceniu kierownicy w jedną bądź druga strone. Wystepuje z przodu, bardziej prawa strona. Czy macie jakieś sugestie? Podczas jazdy nic dziwnego nie odczuwam, zresztą gdy już nim wyjade, to poczas nawet mocnego zakrętu takie coś nie wystepuje, jednak nie ignoruję problemów i chcę robić wszystko na bieżąco. Wczoraj nawet byłem na diagnostyce, cały dół jest bardzo zdrowy, przód i tył zawieszenia też w dobrym stanie.
Z góry dziękuje za pomoc.
Loukas

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 1.3
Województwo: Śląskie

Postprzez marcin1234 » 27 lip 2014, o 16:52

Kiedys podobny problem mial kolega w oplu. Okazalo sie ze wysiadala maglownica.
marcin1234

Dostał piw: 16
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Lubelskie

Postprzez Loukas » 27 lip 2014, o 22:05

Dzięki za odpowiedź. Hmm... można to jakoś sprawdzić? Skądś mi się kojarzy, że "walnięta" maglownica zgrzyta przy większości zakrętów, tutaj problem jest tylko i wyłącznie przy ruszaniu, ani razu nie było nic słychać już w drodze, co w sumie też jest dziwne.
Loukas

Postprzez marcin1234 » 28 lip 2014, o 10:24

Bo to moze poczatki sa, w sumie sprawdzic tego jakos za bardzo sie nie da chyba.
marcin1234

Dostał piw: 16
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Lubelskie

Postprzez rgtgarage » 28 lip 2014, o 20:38

Łożysko mcpersona ?
rgtgarage

Dostał piw: 8
Auto: Colt CJ1A
Województwo: Podkarpackie

Postprzez obcyfacet » 29 lip 2014, o 08:59

Ja mam colta ca1a i mam dokładnie ten sam problem tylko u mnie bardziej po lewej stronie mało tego tylko jak cofam to mam ten pisk jak już jade do przodu to moge maksymalnie skręcic i nic sie nie dzieje , tez nie mam pojęcia co to może byc
obcyfacet

Auto: colt
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Loukas » 17 sie 2014, o 18:54

Wróciłem właśnie z urlopu, trochę kilometrów zrobiłem i chyba już wiem co jest na rzeczy
1.Zapala się kontrolka absu po odpaleniu Colta, jednak znika gdy trochę się ponaciska hamulec, czasem wcale się nie pali.
2.Gdy się nie pali kontrolka, to zapala się po tym co opisywałem wcześniej (czyli jak skręcę przy wyjeżdżaniu i pojawi się ten dziwny dźwięk)
3.Przy ostrzejszym hamowaniu, w momencie gdzie powinien zadziałać abs, "wybija" pedał hamulca i pojawia się identyczny dźwięk co przy wyjeżdżaniu.
Widzę, że abs, jednak nie wiem co z tym zrobić :(
Loukas

Postprzez ludinho1 » 17 sie 2014, o 20:00

obcyfacet napisał(a):Ja mam colta ca1a i mam dokładnie ten sam problem tylko u mnie bardziej po lewej stronie mało tego tylko jak cofam to mam ten pisk jak już jade do przodu to moge maksymalnie skręcic i nic się nie dzieje , tez nie mam pojęcia co to może byc
blaszka prowadząca klocek hamulcowy się przesunęła i trze o tarczę :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Loukas » 30 mar 2015, o 17:47

Nikt dalej nie ma żadnego pomysłu? Tyle czasu, i nic się nie zmieniło, byłem u mechanika, jednak dowiedziałem się, że niby wszystko z abs-em ok. Co prawda nie do końca wierzę, bo wszystko na to wskazuje, i myślę , że w tym tygodniu podjadę do innego mechanika, bo mi się wierzyć nie chcę. Jednak mimo wszystko, może ktoś miał podobny problem i pomoże szybciej zlokalizować na czym rzecz polega :(
Loukas

Postprzez ludinho1 » 30 mar 2015, o 17:51

sprawdziłeś blaszki w zaciskach o których pisałem?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Loukas » 25 kwi 2015, o 20:17

Z blaszkami wszystko ok. Ogólnie problem rozwiązany , znajomy mechanik cos pogrzebal, ale po za wymiana plynu hamulcowego, poczyszczeniu paru elementów i wymianie sterownika od abs , który mi zalegal w bagażniku , to nic więcej nie bylo robione, wiec nie wiem co bylo do końca przyczyna. W każdym razie z kontrolka i dziwnym dźwiękiem wszystko spokój. Dziekuje wszystkim za pomoc :)
Loukas

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum