Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJO 1.3 12v] Brak mocy nierówna praca na PB(szarpanie itd)

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez vrs2010 » 24 lis 2014, o 17:33

Witam serdecznie wszystkich Colt Maniaków.
Mój wujek dostał w rozliczeniu Colta 98r 1.3 12v , a gdy dowiedział się ,że potrzeba mi autka to oddał mi za darmo.
I teraz może opisze o co chodzi. Mój Coilt posiada sekwencyjną instalacje gazową STAG-4 Eco. Problem jest w tym ,że podczas odpalania autka na benzynie ma za niskie obroty,jak próbje jechac na PB to szarpie tak jak gdybym odpalał auto na biegu, gdy już troche się rozgrzeje to jako tako jedzie ,ale przy większym wcisnięciu gazu robi takie muuuuu jak gdyby dostawał za mało ,albo za dużo paliwa (tak samo mam w simsonie jak jade na włączonym ssaniu poprostu nie chętnie wchdozi na obroty). Dodam ,że autko na Gazie chodzi bez problemów ma moc i wszystko jest okej.

Wymieniłem już filtr paliwa, swiece, kable ,zrobiłem 200km na benzynie z takim preparatem do czyszczenia wtrysków ,ale duzej poprawy nie ma.

PS: Dzisiaj rano odpaliłem na benzynie i pomijając niskie obroty normalnie jechał przez 2km ,a potem juz zaczął szarpać i nie wkrecać się na obroty. Nie wiem czy to ma coś do rzeczy ,ale na kolektorze wydechowym widze pęknięcie długosci 4cm)

Czy wiecie co może być przyczyną złej pracy na benzynie ?
Ostatnio edytowano 24 lis 2014, o 17:52 przez vrs2010, łącznie edytowano 1 raz
vrs2010

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

Brak mocy i nie równa praca na benzynie (szarpanie itd)

Postprzez Kct » 24 lis 2014, o 17:47

Przeczytaj regulamin i popraw tytuł tematu (chodzi o tag tematu)
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

[CJO 1.3 12v] Brak mocy nie równa praca na PB(szarpanie itd)

Postprzez siwy1296 » 24 lis 2014, o 18:21

sonda lambda, potencjometr przepustnicy, wtryski do wyczyszczenia tyle co mi przychodzi do glowy
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

Postprzez vrs2010 » 24 lis 2014, o 19:01

siwy1296 napisał(a):sonda lambda, potencjometr przepustnicy, wtryski do wyczyszczenia tyle co mi przychodzi do glowy

Możesz bardziej rozwinąć swoją wypowiedź ? To znaczy jesli chodzi o sonde to mozna jakoś sprawdzić jej sprwność czy poprostu odłączyć ją i wtedy zoabczyć co się dzieje ? Wtryski pewnie do czyszczenia trzeba by oddać ,a potencjometr przepustnicy czyli wyciągnąć całą przepustnice i ją wyczyscic ?
vrs2010

Postprzez ludinho1 » 24 lis 2014, o 19:02

tps to raczej odpada bo wtedy i na lpg by były problemy. pęknięty kolektor też tu nie przeszkadza. jeśli auto było mało jeżdzone na benzynie to obstawiam wtryski lub pompę.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Re: [CJO 1.3 12v] Brak mocy nie równa praca na PB(szarpanie

Postprzez PrzemekS » 24 lis 2014, o 19:50

Tez bym obstawiał pompę paliwa, miałem podobnie u siebie
PrzemekS

Dostał piw: 2
Auto: Cao1.3 12v & BMW e38 740
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez siwy1296 » 24 lis 2014, o 21:32

faktycznie TPS troche nie pasuje, nie wiem jak sie ma sonda do gazu ale skoro pisze ze wydaje mu sie jakby dostawal za mala dawke to moze i sonda.

Pompa jak najbardziej zapomnialem o niej :)

Sonde sprawdzisz miernikiem wpinajac sie w kostke sondy :) Dokladnie nie umiem tego zrobic mi sprawdzal kolega :) Wiem za napiecie od 0.1V do 1V jest prawidlowe :)
siwy1296

• Strona WWW

Postprzez vrs2010 » 24 lis 2014, o 23:21

Na wstępie chciałem wogóle podziękować wam za zainteresowanie moim problemem.
No własnie ciężko mi okreslić czy on dostaje za mało paliwa czy za dużo i go może zalewa. Ciężko się wkreca na obroty i go przymula ,a wolne obroty ma bardzo nie stabilne. Z tą sondą to jutro ojciec mi coś tam pomierzy ,a co do pompki paliwa to czy można jakoś sprawdzić ją czy jest okej ,żeby na darmo nie kupować nowej ?

PS: Gdy auto jest zimne to zawsze przy próbie pierwszego wcisnięcia pedału gazu jest on tak jakby zablokowany, musze mocno wcisnąć zeby dopiero sie ruszył i potem pedał działa normalnie.
vrs2010

Postprzez siwy1296 » 25 lis 2014, o 10:19

z tym pedalem to dziwna sprawa. A powiesz czy na LPG ktores z tych objawow rowniez wystepuja ?
siwy1296

• Strona WWW

Postprzez vrs2010 » 25 lis 2014, o 16:16

siwy1296 napisał(a):z tym pedalem to dziwna sprawa. A powiesz czy na LPG ktores z tych objawow rowniez wystepuja ?

No własnie nie rozumiem tego pedału. Jak zimny to jest tak jakby zablokowany dopiero tak mocno wcisne tak strzeli i juz działa normalnie pedał. Na LPG samochód pracuje idealnie jedynie ma troszke niskie obroty ,ale to gazownik mi mówił ,że trzeba ustawić.
vrs2010

Postprzez siwy1296 » 25 lis 2014, o 18:30

rozumiem ze pedal na LPG tez tak dziwnie dziala jak na PB ? Jesli tak to mamy dwa rozne problemy. Co do braku mocy to przeczysc porzadnie wtryski :)
siwy1296

• Strona WWW

Postprzez JNR » 5 gru 2015, o 01:52

vrs2010 napisał(a):Problem jest w tym ,że podczas odpalania autka na benzynie ma za niskie obroty,jak próbje jechac na PB to szarpie tak jak gdybym odpalał auto na biegu, gdy już troche się rozgrzeje to jako tako jedzie ,ale przy większym wcisnięciu gazu robi takie muuuuu jak gdyby dostawał za mało ,albo za dużo paliwa (tak samo mam w simsonie jak jade na włączonym ssaniu poprostu nie chętnie wchdozi na obroty).

Mam taki sam problem w tym aucie lecz na samej benzynie(nie posiada LPG). Zastanawiam się od czego zacząć i jak przeprowadzić prawidłowo diagnozę? Czy ustawienie luzów zaworowych miałoby na to jakiś wpływ ? Proszę o pomoc.
JNR

Województwo: Lubelskie

Postprzez omgwtf » 5 gru 2015, o 05:27

w 1.3 12v lubi też paść aparat zapłonowy ale nie całkowicie, po prostu będzie dawać słabszą iskre i to też ma wpływ na jazde ;)
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez JNR » 5 gru 2015, o 16:18

Lecz nierówne obroty na biegu jałowym są cały czas, zaś szarpanie, brak mocy i "zamulenie, zalewanie" występuje po wciśnięciu mocniej pedała gazu, na wyższych obrotach. Ustaje gdy silnik dojdzie do optymalnej temp. ( 5-10) min.
JNR

Województwo: Lubelskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum