Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Pomoc w ustaleniu koloru lakieru. CA0 - niebieski

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kazampl » 26 kwi 2014, o 19:11

Witam serdecznie
Chciałbym prosić Was drodzy forumowicze o pomoc w ustaleniu kodu koloru nazdwozia w Colcie CA0 IV 92r. 1.6
Chce zamówić dobrany kolor za pośrednictwem allegro, ale użytkownik u którego chce dobrać kolor nie ma
dekodera vinu do miśka.
Przejrzałem posty na forum i polecacie stronę http://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi
na której po podaniu VIN, kolor zostaje określony jako "Body color: TA2" co niestety okazało się nie właściwym oznaczeniem.
Dodam, że na drzwiach, klapce wlewu tabliczek znamionowych nie znalazłem. A na podszybiu jest jedna tabliczka, która wiele nie mówi.
Obrazek
Szczerze mówiąc nie orientuje się ile jest odcieni niebieskiego, może ktoś ma informacje na ten temat.
pozdrawiam
Wcześniej -> .:Rover 216GTI 91r:.__Skoda Felicia 99r:.__.:Fiat Coupe 94r:.__.:Chrysler Stratus 97r:._ __.:Fiat Coupe 96r._ Obecnie -> "Mitsubishi Colt 92r"
kazampl

Dostał piw: 0
Auto: Colt Ca0
Województwo: Podkarpackie

Pomoc w ustaleniu koloru lakieru. CA0 - niebieski

Postprzez ludinho1 » 26 kwi 2014, o 22:05

na masce nie ma tabliczki z napisem EXT - ... ?. tak oznacza się kolor w CJ-ce więc w CA pewnie tak samo.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kazampl » 26 kwi 2014, o 23:55

Dokladnie przeglądałem i niestety nie ma. Autko ma 22 lata, mialo z pewnością nie jednego kreatywnego właściciela więc gdzieś zniknęła. Koło drzwi kierowcy jest jakaś naklejka duża szansa, że tam była informacja ale niestety napisy z upływem lat znikły. Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie? Kolorek jest ori bo widuje miśki w tym kolorku.
Wcześniej -> .:Rover 216GTI 91r:.__Skoda Felicia 99r:.__.:Fiat Coupe 94r:.__.:Chrysler Stratus 97r:._ __.:Fiat Coupe 96r._ Obecnie -> "Mitsubishi Colt 92r"
kazampl

Postprzez ludinho1 » 27 kwi 2014, o 10:14

dokładnie na japancars body color - T73 jest u mnie . także coś kiepsko patrzyłeś chyba :). sprawdziłem również vin mojego poprzedniego colta CA1A i też ładnie pokazuje jaki miał kolorek H84.
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kazampl » 27 kwi 2014, o 10:37

Ludinho1 a mógłbyś po moim vinie ustalić mój kolor? (JMBMNCA4ANU502195)
pozdrawiam
kazampl

Postprzez ludinho1 » 27 kwi 2014, o 10:43

proszę TA2 :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kazampl » 27 kwi 2014, o 11:04

Za pomocą tej strony doszedłem do tego dwa dni temu, że kolor to TA2, po czym zapisałem wiadomość do gościa który dobiera te lakiery, który napisał mi "Nie ma takiego koloru TA2 prosze jeszcze raz sprawdzić". Ten alegrowicz cieszy się świetną opinią, więc wnioskuje, że wie o czym mówi... A ja dalej nie wiem ... :)
kazampl

Postprzez ludinho1 » 27 kwi 2014, o 15:15

jak widać on nie wie o czym mówi. zapytaj innego sprzedawce.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez vorian » 28 kwi 2014, o 11:44

podepnę się moze do tematu. Czy z pozoru te same kolory nadwozia w CJ0 różnią się w modelach przedliftowych a poliftowych? Mam cj0 poliftowe w granatowym metalicu/(perła?) Chyba wiecie o jaki kolor mi chodzi. Kupiłem zderzak i nadkole przednie od przedlifta na wymiane uszkodzonych moich i po założeniu niestety wyszło ze kolor nie pasuje. Mój CJ0 poliftowy ma typowy granatowy ciemny metalic a elementy które zamontowałem są odrobinkę jaśniejsze i w dodatku kolor minimalnie ma nutkę fioletu. Moze ktoś kto ma przedlifta w tym kolorze podać mi swój kod lakieru?

EDIT:
Wpisałem na japancars. Czesci które kupiłem były od przedlifta '96 i tam ten kolor miał kod T73 (Bright Blue Pearl Clearcoat), a moj po rozkodowaniu vin'u okazało się ze ma T38 (Nares Blue Pearl Clearcoat). Czyli elementy do polakierowania wciąż :(

Tak na przyszłość jakby ktoś miał podobny problem (wiadomo na ekranie wygląda to inaczej ale widać ewidentnie roznice)
T73 - http://www.paintscratch.com/touch_up_paint/Mitsubishi/1996-Mitsubishi-Mirage-Bright-Blue-Pearl-Clearcoat-T73.html
T38 - http://www.paintscratch.com/touch_up_paint/Mitsubishi/2002-Mitsubishi-Mirage-Nares-Blue-Pearl-Clearcoat-T38.html
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v

Postprzez bikmiko » 30 lip 2015, o 11:05

Witam wszystkich,
Chciałbym wykonać drobne uzupełnienia lakieru w moim Colcie,ale dysponuje tylko informacjami z tej tabliczki :
Obrazek
czy można ustalić na podstawie niej nr lakieru Colt IV rok 96r, 1.6 błękitny metalik. Za pomoc z góry dziękuje.
bikmiko

Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ludinho1 » 30 lip 2015, o 15:00

wpisz ten numer długi (vin) na stronie podanej wyżej w temacie i odczytasz
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kasiek » 30 lip 2015, o 23:07

Podepnę się też pod temat :D , jeżeli chcesz pomalować całego to luz, ale z doświadczenia wiem ze lepiej dobrać jak to mówią komputerowo pod kolor elementu.
bo kolor nawet po kodzie bedzie inny od twojego
latka lecą a lakier na karoseri traci głębie i płowieje :!:
Kasiek i Rocky
Kasiek

Dostał piw: 2
Auto: Misio Colt CJ0 98r.
Województwo: Śląskie

Postprzez bikmiko » 31 lip 2015, o 09:14

Witam wszystkich,
Dzięki za odpowiedź , wbiłem nr vin ze zdjęcia które zamieściłem i mam nr lakieru :}, wczoraj wpisywałem z Karty Pojazdu a tam błąd zamiast U to V (kto nie ma w głowie ten ma w nogach). Pozdrawiam.
bikmiko

Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ludinho1 » 31 lip 2015, o 10:54

Kasiek napisał(a): z doświadczenia wiem ze lepiej dobrać jak to mówią komputerowo pod kolor elementu.
co to znaczy według ciebie te komputerowe dobieranie ? bo w 3 dużych stołecznych mieszalniach nie ma czegos takiego jak dorabianie komputerowe. mają poprostu katalogi i wszystkie kolory w bazie danych i to jest właśnie to owe "komputerowe dobieranie" ;) . czyli odnalezienie w bazie konkretnego odcieniu fabrycznego lakieru. czyli w skrócie podadzą ci lakier według kodu twojego lakieru a tak jak mówisz on może się róznić od tego z auta bo ma juz kilkanaście lat.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kasiek » 14 sie 2015, o 22:46

Prawda prawda ale jak to ładnie brzmi :) Komputerowe Dobieranie Lakieru
Kasiek i Rocky
Kasiek

Dostał piw: 2
Auto: Misio Colt CJ0 98r.
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 15 sie 2015, o 08:23

no dokładnie :D . kiedyś myślałem że to dobieranie komputerowe to jest jakaś magia że np. podchodzi z jakimś skanerem do auta , robi mu zdjęcie czy pobiera próbkę czy coś i potem maszyna sama przygotowuje dokładnie taki odcień lakieru WOW. łahahahhaha :D . a to jest zwykłe odnalezienie koloru z vinu. ale mi magia. każdy może to sam zrobić :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum