Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Półosie - informacje

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Półosie - informacje

Postprzez BeWu » 24 sie 2013, o 00:21

Dokopywanie się do tak drobnych różnic sprzed 20 lat zajmuje sporo czasu, coś już jednak wiem. Półosie do Colta CA0 robione były przez dwie firmy: MMC i NTN. NTN robiło półosie do 1.3 (ale również 1.5 dla Protona), podczas gdy MMC do wszystkich pojemności. Różnica w półosiach leży po stronie skrzyni, w przegubach wewnętrznych.

I tak:
- 95g smaru wchodzi w przegub 1.3 firmy NTN
- 126g smaru wchodzi w przegub MMC w silnikach 1.3, 1.6, 2.0D.
- 120g smaru wchodzi w przegub w silnikach 1.8.
Wynika z tego czarno na białym, że przynajmniej w początkowych rocznikach GTI miało inne przeguby wewnętrzne. Potwierdzają to moje obserwacje przegubów, które mam u siebie.

Dodatkowo, długie półosie mają zawsze ten sam tłumik drgań, niezależnie od pojemności silnika. Natomiast krótkie półosie mogą mieć wąski tłumik o dużej średnicy (1.3, 1.6) lub szeroki tłumik o małej średnicy (1.8, 2.0D). Prawa półoś ponadto tłumik ma zawsze w tej samej odległości od przegubu zewnętrznego (200 mm dla każdej pojemności), podczas gdy w lewej półosi odległość ta jest zależna od silnika (437 mm dla 1.3, 451 mm dla 1.6, 365 mm dla 1.8 i 2.0D).

Kolejna różnica wynika z budowy skrzyni biegów. F5M21 (1.3, 1.5) ma na dyferencjale łożyska kulkowe i dlatego przegub wewnętrzny ma krótszy wieloklin. F5M22 (1.6, 1.8) ma łożyska stożkowe i wieloklin przegubu wewnętrznego jest dłuższy. W obu przypadkach ilość zębów i średnica wieloklina jest ta sama. Niestety nie da się ich zamontować zamiennie, bo jeśli w dyferencjał F5M21 wsuniemy półoś z 1.6 lub 1.8 to przegub nie wejdzie dostatecznie głęboko aby uszczelnić skrzynię. Jednakże po skróceniu wieloklina i wyfrezowaniu nowego kanalika na pierścień blokujący przegub z F5M22 można zastosować również do F5M21.

Co więcej występują przynajmniej 2 znane mi różne kształty gumowych osłon przegubów wewnętrznych. Jeden z nich ma okrągłą wewnętrzną krawędź (typ MMC), drugi na obwodzie posiada trzy półksiężyce (typ NTN) - oba pokazane poniżej:

Obrazek

Prawidłowy komplet półosi MMC z Colta 1.3 i 1.6 widać poniżej (zwróćcie uwagę na wąski tłumik na długiej półosi):

Obrazek

Tutaj przykładowe półosie z 2.0D (wyraźnie widać inny tłumik drgań na długiej półosi):

Obrazek

Nie zauważyłem różnic w przegubach zewnętrznych niezależnie od pojemności silnika czy wyposażenia w ABS lub jego braku.

I przechodzimy do sedna sprawy. To czego szukam, to półoś krótka z przegubem wewnętrznym z poniższego zdjęcia. Jest to przegub NTN ale innego typu niż stosowane powszechnie w 1.3, 1.6 czy 2.0. Oprócz zielonego koloru (tamte są z reguły czarne) posiada dodatkowo zgrubienia w połowie kielicha.

Obrazek
Było: BW5A czyli podróbka GTI: +2.7 KM i +1.5 Nm
Jest: 20-letnie auto z przebiegiem 36 tysięcy? Nierealne, a jednak prawdziwe.
I would rather loose by a mile because i built my own car, than win by an inch because someone built it for me.
BeWu
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 137
Auto: 1997 Eclipse GS
Województwo: Wielkopolskie

[KUPIĘ] Półoś krótką CA0 GTI do roku 93!

Postprzez Kct » 25 sie 2013, o 10:14

świetna i duża robota, BeWu wrzuć to do zrób to sam albo gdzieś gdzie bardziej pasuje żeby nie zginęło w czeluściach giełdy :)
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez robsson8 » 25 sie 2013, o 10:36

A jakby dać do zrobienia firmie która się zajmuje robieniem przegubów na zamówienie ?
robsson8

Dostał piw: 0

Postprzez BeWu » 25 sie 2013, o 13:35

Kct napisał(a):BeWu wrzuć to do zrób to sam...

Dzięki, jest jeszcze wiele rzeczy do uzupełnienia, np. różnice w ilości zębów i średnicy ośki między 1.3 i 1.6 a 1.8, zrobienie zdjęć różnych kielichów... Ale skoro może się to Wam przydać, chętnie dokończę temat :)

robsson8 napisał(a):A jakby dać do zrobienia firmie która się zajmuje robieniem przegubów na zamówienie ?

Dzięki za radę, ale wolę szukać oryginału. Ewentualnie kupię dwa kielichy z 1.6.
Było: BW5A czyli podróbka GTI: +2.7 KM i +1.5 Nm
Jest: 20-letnie auto z przebiegiem 36 tysięcy? Nierealne, a jednak prawdziwe.
I would rather loose by a mile because i built my own car, than win by an inch because someone built it for me.
BeWu
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 137
Auto: 1997 Eclipse GS
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum