Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.8] Hałas przy odpaleniu na zimnym

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez pyzas » 21 paź 2014, o 23:24

Witam

Przy odpaleniu po dłuższym postoju na zimnym silniku (np rano) przez sekunde (może 1,5) słychać (i teraz, jak to z siebie wydobyć? heh, ale niech będzie) słychać: trrrrryt w górze silnika i mignie olej, ciekawym jest to, że nie dzieje się to za każdym razem, są odpalenia silnika, że nie słychać nic.
Spotkał się ktoś z czymś takim?

pozdrawiam

Sławomir
pyzas

Dostał piw: 2
Auto: Kolciara CA5A
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Przemcio » 21 paź 2014, o 23:49

Popychacze hydrauliczne?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Tovija » 21 paź 2014, o 23:50

Hydrauliczne kasatory luzu zaworowego które posiadasz w swoim silniku 4g93 DOHC potrzebują chwilki czasu zanim dotrze do nich podawany przez pompę oleju olej zanim ustawią one prawidłowy luz oraz zanim głowica otrzyma olej w celu smarowania miejsc w których następuje tarcie elementów metalowych o siebie.
Nie prawidłowym jest jednak to, że na chwilę zapala się kontrolka oleju. Rozumiem, że poziom oleju w misce jest w normie ?
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez pyzas » 22 paź 2014, o 09:21

Poziom oleju w normie, a jeżdżę na 10w40, może przejść na gęściejszy? Może pompa oleju słaba? PS mignięcie jest w rytm tego "tyrkotnięcia"
pyzas

Postprzez Tovija » 22 paź 2014, o 09:37

Wiesz samo tyrkotnięcie jeżeli trwa tylko sekundę jest normalne po długim postoju z powodów które opisałem wcześniej, ale kontrolka nie powinna migać - jeżeli miga przy tym terkontnięciu to znaczy, że w tym momencie ciśnienie oleju jest za słabe. Nie mniej skoro trwa to tylko sekundę to znaczy, że tylko przez tą sekundę jest jakiś problem.
10W40 to bardzo dobry wybór i nie zmieniałbym go, ale powiedz mi jakiej firmy olej zalewasz i co ile go wymieniasz.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez pyzas » 22 paź 2014, o 21:30

Witam

Zalany jest Castrolem Magnatec 10w40, a zmieniam co 10 tysięcy. Masz jakieś propozycje w kwestii zmiany oleju na inny? A może popychacz wymienić? (tylko cholera wie który) :)
pyzas

Postprzez Przemcio » 22 paź 2014, o 21:51

O ile dobrze zrozumiałem rok temu, to poprzedni właściciel mojego colta, po zmianie oleju na Liqui Moly MOs2 10w40, twierdził, ze praca silnika ucichła i popychacze również.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez rybek » 23 paź 2014, o 08:36

Zmień olej 2 razy trafiłem na casto po którym mi klekotał silnik raz w cifie a 2 w preludzie ,,, i nie od jednej osoby to słyszałem ....
rybek

Postprzez Tovija » 24 paź 2014, o 11:14

Zmień tę oliwę. Ten olej chyba tak gęstnieje, że pompa przy niższych temperaturach (a dopiero mamy pare stopni na plusie) ma problem go od razu pocisnąć do góry.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez pyzas » 28 paź 2014, o 10:27

Jaki olej proponujesz?
pyzas

Postprzez Tovija » 28 paź 2014, o 11:01

Przynajmniej zalecam oleje producenta Valvoline seria Max Life kupowane tylko i wylacznie u autoryzowanego dystrybutora. To takie minimum a docelowo dobry byłby Motul np seria 300V. Oba oleje 10W40.
Valvoline ma znośną cenę a Motul troszkę kosztuje z tym, że pamiętaj, że jeżeli olej nic nie zmieni to nie wyrzuciłeś pieniędzy w błoto. Możesz później zlać olejek do czystego pojemnika wymienic pompę i ponownie wlać go do silnika. Jedynie będzie trzeba zmienić filterek oleju. Wydaje mi się jednak, że dobrej klasy olej powinien zlikwidować problem. Ja leję osobiście Motula do mojego 4g15T. Wychodzę z założenia, że na tak ważnym komponencie jak olej który ma bardzo duży wpływ na zmniejszenie zużycie silnika i zapewnienie mu warunków optymalnej pracy się nie oszczędza. Tym bardziej, że te tanie oleje jak wszystko co tanie jest... lipne. Niestety...
P.S.
Przypomniała mi się również ciekawa rzecz. Kilkukrotnie w różnych sklepach motoryzacyjnych gdy poruszałem kwestię Motula zawsze spotykałem się z opiniami, że wycisza pracę silnika a w szczególności właśnie popychacze, nawet u osób u których walą one przez minutę na zimnym. Sprawdzone info bo jednego takiego gościa znam. Klekotały mu w VAGu popychacze z minutę po odpaleniu, zalewał różne oleje w końcu wlał Motula i cisza.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny