Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CAO 1.3]Elektryczne szyby

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez adrian198877 » 22 kwi 2016, o 21:55

Witam Was pytanko mam takie chcę zmienić manualne szyby na elektryczne,mam już mechanizmy,przełączniki,kable przez drzwi przeciągnięte razem z centralnym który kupiłem osobno jak podłączyć i na co zwrócić uwagę przy podłączeniu elektrycznych szyb.Macie może jakieś schematy elektryki colt Cao 1.3 glxi 95 ma elektryczne lusterka jak i podgrzewane plus klimatyzację sprawną.Wtyczki są ale sie różnią bo kupiłem chyba od Cj i nie wiem jak to pociągnąć dalej.Z tego co wyczytałem na forum przekażnik powinien być,tylko w którym miejscu Obrazek po prawej stronie jest od podgrzewania tylnej szyby,w środkowym dochodzi napięcie na pinie u góry a lewy jest martwy taki.Tu jest oryginalna wtyczka która wystaje Obrazek a tu po stronie pasażera Obrazek.I czy ktoś z Was ma wiedzę na temat bezpieczników który jest od czego schematy bo po puszce ciężko jest,niektórych rzeczy nie ma a są bezpieczniki Obrazek Obrazek zdjęcie do góry dupą sory :)
adrian198877

Dostał piw: 0
Auto: CA1A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez dymano » 25 kwi 2016, o 23:08

Pisz do bonsao on montowal u mnie w colcie elektryczne szyby jak on był jeszcze właścicielem auta
Mitsubishi Colt CA0 1.8 DOHC (Czerwona strzala)
Hyundai Accent 1.3
MItsubishi Colt 1.3 C50
dymano
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 21
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 + 1.8 dohc
Województwo: Łódzkie

Postprzez adrian198877 » 27 kwi 2016, o 21:34

Dzięki :)
adrian198877

Postprzez bonsao » 28 kwi 2016, o 07:59

tylko z ta różnicą że ja miałem szyby od ca0 i wiązki w drzwiach reszta plug and play . ale myślę że mierni w ręce i dojdziesz co i jak
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez adrian198877 » 28 kwi 2016, o 21:40

Aha hehe wtyczki mam ale w środku :) z drzwi sam przeciągłem kable i teraz trzeba to skleić razem.Na razie wiem,że przekaznik jest po lewej stronie bo po przekręceniu zapłonu dochodzi jednak prąd.Czyli jeżeli jest napięcie to któryś bezpiecznik odpowiada za elektryczne szyby czy odwrotnie najpierw prąd leci na przekażnik i potem na bezpiecznik? Jeszcze pytanko czy przekaznik od elektrycznych szyb ma inne parametry od od podgrzewanej tylnej szyby? Czy są takie same.
adrian198877

Postprzez ludinho1 » 29 kwi 2016, o 09:02

chłopaku kup sobie wiązki drzwiowe i nie będzie babraniny . wymienisz podłączysz kostki , włożysz przekaźnik , bezpiecznik i będzie hulać. i zawsze będzie łatwiej drzwi zdemontować jak zajdzie kiedyś taka potrzeba :). przekaźnik od podgrzewania szyby możesz zastosować .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez adrian198877 » 29 kwi 2016, o 21:45

Właśnie chodzi o to,że mam wiązkę już.Drzwi zdemontowane kable przeciągnięte,potrzebowałem tylko wiązkę od elektrycznych szyb.Wtyczki się różnią i jeden kabel ma inny kolor trzeba przelutować z tym sobie poradzę :) .W aucie są oryginalne wtyczki do podłączenia tylko że,po wsadzeniu przekażnika i przekręceniu zapłonu na wtyczce nie ma prądu a chyba powinien być na którymś pinie?
adrian198877

[CAO 1.3]Elektryczne szyby zamiast manualnych

Postprzez adrian198877 » 5 maja 2016, o 19:12

Macie może zdjęcia jak u Was wyglądają takie wtyczki, jak są podłączone i jakie kolory kabli za co odpowiadają. U mnie cały czas brak prądu na wtyczce.Przekaznik jest ale nie mogę znaleźć bezpiecznika i tu pytanie czy byly różne skrzynki z bezpiecznikami w tych modelach? Jest możliwość że u mnie nie ma i trzeba dorobić. Pozdr
Czy ten przekażnik od elektrycznych szyb znajduje się pod kierownicą na pewno,bo wyczytałem że, w modelach od 92-95 znajduje się pod maską.
adrian198877

Postprzez adrian198877 » 15 cze 2016, o 19:27

Temat zamykam udało się coś pokombinować,niestety nie miałem instalacji do elektrycznych szyb.Przynajmniej tak mi się wydaje.Były kostki oryginalne ale nie można było ich nigdzie wpiąć czyli od kierowcy z lewej strony była wtyczka która przechodziła przez deskę rozdzielczą a kończyła się w środkowej konsoli za radiem,pod radiem.Żadnego wejścia żeby podłączyć.Chyba nie przewidzieli do tego auta co mam.Trochę wiedzy i udało się podłaczyć :) Wiedzy czyli prób i błędów,latania z miernikiem i kablami :O
adrian198877

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum