Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ C50-C51A-C52-C58A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[C51A 1.3]Obroty spadaja do 0 na gazie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1988 - 1992 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez guzer » 10 maja 2013, o 21:01

Witam

Mam lekki problem odnosie gazu, gdy odpalam silnik jest wszystko ok gdy ssanie mi sie wylancza nie trzyma mi obrotow i obroty spadaja do 0 dopuki silnik sie nie zagrzeje, silnik nie gasnie. Czym to moze byc spowodowane? reduktorem gazu ?
Autko zakupilem niedawno od znajomego wlasnie on mi powiedzial ze reduktor do wymiany ze tak mu powiedzili na regulacji jednak zastawnawiam sie czy to na pewno to
a po 2 czy nie pali mi za duzo ? 9.5-10 przy normalnej jezdzie, czyli nie zaagresywnej

na benzynie jest wszystko ok

silnik 1.3 rok produkjci 91

pozdro

proszę o zakładanie tematów zgodnie z TUTORIALEM: -> http://www.coltmania.fora.pl/zasady-for ... ,3233.html
OSTATNI RAZ BEZ OSTRZEŻENIA
pawela
guzer

Dostał piw: 0
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez pawel » 19 maja 2013, o 19:26

Witam. W tych modelach właśnie tak jest. Musi być odpowiednio dogrzany żeby równo i płynnie pracować. A zapewne masz C51A na gaźniku? Ale że obroty spadają do zera i silnik gaśnie to już trochę nie tak. Powinien trochę nierówno pracować ale nie powinien zgasnąć. No może reduktor już jest padnięty. Spróbuj sam sobie podregulować. Rozgrzej silnik do temp. pracy i pokręć pokrętłem przy reduktorze. Ustaw no słuch obroty. Jest to gaźnik wiec nie potrzeba zbytniego sprzętu i wiedzy. Nie dotykaj tylko pokrętła na rurce miedzy red. a mikserem. Ja miałem tak że po odpaleniu silnik dostawał tak ogromną dawkę gazu, że po prostu gasł. Reduktor był czyszczony. Pomogło tylko na jakieś 2 miesiące. Teraz mam nowy i śmigam już ponad rok bez żadnych problemów. Proponuję jednak wymianę reduktora i wszystkie dolegliwości ustąpią. Koszt ok 250zł. Co do spalania to pali bardzo dobrze. Mi pali min. 10l. Oczywiście biorąc pod uwagę że zapalam go na gazie. W trasie pali 7-8l a nogę mam dość ciężką. Pozdrawiam.
pawel

Postprzez herc » 19 maja 2013, o 19:27

To nie jest reduktor tylko parownik.

Często jest tak że wystarczy regulacja i będzie wszystko ok.

A zapytam czy filterek od gazu wymieniasz ?
colt c58 gti 4g63 2.0 16v
nissan interstar 2.5 tdci
vw golf IV TDI
honda trx250(qadomania)
herc
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez pawel » 19 maja 2013, o 19:28

Reduktor czy parownik to jedno i to samo. Biorąc pod uwagę ogrzewanie gazu można go nazwać parownikiem, zaś gdy zachodzi zmiana ciśnienia gazu można go nazwać reduktorem. Z faktu iż w tym o to urządzeniu zachodzą obie rzeczy można go nazwać i tak i tak. No ale wiadomo o co chodzi.
pawel

Postprzez guzer » 19 maja 2013, o 19:30

nie wiem wymieniałem żadnego filtru od gazu jutro jadę do gazownika ciekawe co mi powie, gdzie mogę zobaczyć ten filtr?
guzer

Postprzez marcinb26 » 19 maja 2013, o 20:17

halo halo czy jeszcze ktos zaglada tu ja tez bym chciał sie dowiedziec gdzie jest ten filterek ,bo mi czyszczenie i regulacja tez pomogla tylko na krótki okres na cieplym silniku jak zgasze na gazie i chcem go odpalic yyy po 3-8minutach załąpie i odrazu zgasnie i puznie czeka mnie krecenie a jak postoi zwiecej niz 15 min i niewiem gaz sie ulotni pali na dotyk mysle ze zalewa go dawka lub reduktor przepuszcza i cos sie dzieje instalacje mam brc czyzby faktycznie mam szukac mieszalnika
marcinb26

Postprzez bonsao » 19 maja 2013, o 22:12

Może ci się popsuł zawór który zamyka dawkę benzyny i w czasie rozruchu podaje jedno i drugi.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Odpowiedz

Powrót do C50-C51A-C52-C58A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum