Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ C50-C51A-C52-C58A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[C50]Colt swap na DOHC

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1988 - 1992 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[C50]Colt swap na DOHC

Postprzez patryk199390 » 1 gru 2016, o 18:18

Witam, kupiłem niedawno Colta z kilkoma gratami potrzebnymi do swapa
To jest colt- Obrazek
to jest piec pod swapa- Obrazek

Colt ma teraz 4cylindrowe 1.3, ja co do oznaczenia tego silnika na swap itd jestem zielony.. nie mam pojecia co to jest.
Wiem tylko ze łapy są w tych samych miejscach, za jakis czas bede miał to zamiar przeszczepic
Fajnie by było jakbyście mi wypisali ludzi którzy może takie swapy mają, fajnie by było tez gdyby te osoby zaczeły sledzić wątek i pomóc to jakoś ogarnąć
Pytań na wstepie mam do Was forumowicze kilka

1 Gdzieś na forum natrafiłem na info ze mozna spasowac większy piec do skrzyni 1.3
Czy akurat ten typ silnika podpasuje mi ze skrzynią ? zalezy mi na tym ze względu na sprzęgło, w skrzyni z większego pieca jest hydrauliczne i na bank bedzie wieej roboty pomimo ze mam pompke itd.
2 sprawa o którą chciałbym zapytać to układ paliwowy, mianowicie:
Czy pompa w baku montowana z silnikiem 1.3 ogarnie tak duzy silnik ? Zauważyłem także że wężyk od wtrysku łączy się z jakms pojemniczkiem, myśle że to swojego rodzaju filtr, czy za filtrem do samego konca idzie juz tylko metalowy przewód do pompy czy jest cos jeszcze ? czy ciśnienie które podaje fabryczna pompa będzie w stanie zdjęc gumowy wężyk z takiej stalowej rurki?

3 sprawa, pytanie odnośnie chłodnicy oleju
Czy do przemieszenia chłodnicy oleju mogę zastosowac gumowe węże olejowe ? a dokładniej czy cisnienie nie zdejmie ich z tych końcówek jesli zastosuję taką metodę

4 sprawa to elektryka, posiadam cała wiązkę z samochodu z którego pochodzi silnik, czy byłby tu ktoś kto mniej wiecej ogarnia temat i wytłumaczy mi jak to podpiąć na podstawie zdjęć ? wiem ze wiekszosc wtyczek jest róznych i w większości sobie to ogarne ale moga byc jakies problemy z kilkoma kostkami i podcisnieniami. Komputer od ABS odpada .
Czy by silnik odpalił i pracował tak jak powinien potrzebuję tylko części wiązki która znajdowała się pod maską, czy będę takze potrzebował części wiązki z wnetrza auta ?

Z góry dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Patryk
patryk199390

Dostał piw: 1
Województwo: Mazowieckie

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez kisiello » 1 gru 2016, o 21:07

Silnik masz z colta gti czy z eclipse?

Skrzynia z 1.3 nie pasuje do 4g6x także czeka Cię zmiana.

Układ paliwowy powinien dać radę, ja jak robiłem taki swap to zmieniłem pompę na ta z 2.0. Ale miałem całego eclipse na czesci to kosztów dodatkowych nie było.

Chłodnica oleju- przewody jeśli są w dobrej kondycji to mogą zostać gumowe, chociaż ja u siebie po kilku wyścigach na 1/4 mili musiałem je okuć bo pekaly ze starości, a wyglądały dobrze.

Co do elektryki to tylko silnikowa Ci potrzebna, reszta zostaje z colta :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez patryk199390 » 1 gru 2016, o 21:16

Hej, własnie nie mam pojęcia bo osoba od której kupiłem to wszystko za duzo mi na ten temat nie powiedziała
Patrząc na skrzynię biegów z 1.3 to obudowa wygląda tak samo, śruby są w tych samych miejscach, może wystarczy pokombinowac zeby przenieść sprzęgło z 1.3 na motor dohc i wtedy próbowac to skręcac ?

Pytanie tylko czy ja w baku mam wgl miejsce na pompe skoro pompa do gaźnikowca jest mechaniczna montowana przy silniku ?
patryk199390

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez YoPiciowy » 2 gru 2016, o 00:46

Chyba nie masz za dużej wiedzy o mechanice, polecam oddać komuś swap kto zna się na rzeczy i będzie chociaż w stanie odczytać kod silnika z bloku. Ten "filterek" na koću listwy wtryskowej o którym mówisz to regulator ciśnienia paliwa. To są dosyć podstawowe rzeczy, a gdzie tu do wiedzy jak zrobić swap :) Nie chce Ci cisnąć, czy coś, ale no wątpie ;)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez patryk199390 » 2 gru 2016, o 13:11

Słuchaj, ja tu nie piszę żeby ktoś kwestionował tu moja widzę na temat tego czy dam radę wsadzić ten silnik czy nie
Liczę tylko na odpowiedzi do zadanych pytań, nic wiecej
Domyslasz się też pewnie że gdybym miał obszerna wiedzę na temat tych silników to nie zakladalbym tego tematu
Forum jest od zadawania pytań, nawet tych najgłupszych i z natury ma pomagac
patryk199390

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez kisiello » 2 gru 2016, o 13:19

A wałek w skrzyni od 1.3 pasuje do silnika?

Jeśli jest to silnik z eclipse a nie z colta to nie wszystkie łapy podpasuje.

W baku powinno by normalnie miejsce na pompę. Niestety prze swapie z 1.3 do zmiany jest w zasadzie wszystko. Najwięcej rzeźby :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez KamilZ » 2 gru 2016, o 14:42

Ja rozważam sprzedać swojego C50 w całości i jest to 1.5 z którego mógłbyś wiele rzeczy przełożyć. Pompę, bak, zawieszenie obniżone na Jamexie, wachacze są całe po wymianie sworzni, heble z gti po regeneracji i prawie nowe tarcze, cała elektryka, kubeł, kierownica z nabą, aku jest w bagażniku więc wystarczy przełożyć, pewnie jeszcze kilka rzeczy by się znalazło. Jak będziesz zainteresowany to pisz. :-)
Ogólnie dużo pracy przed Tobą. Też mam taki silnik i czeka sobie na przekladke :-)
Będą Ci potrzebne jeszcze półosie z gti i łapa silnika ta od rozrządu.
KamilZ

Dostał piw: 92
Auto: Galant 2.5 V6, Colt CAO 1.6
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez bonsao » 2 gru 2016, o 15:17

Silnik mi wygląda na 1,8 z GTI 4g67 Skrzynia powinna pasować bez problemu . Pewnie będą tak jak kisielo pisał jakieś małe schody z poduszkami silnika .Natomiast na pewno będziesz musiał wsadzić elektryczna pompe paliwa do zbiornika paliwa bo silnik 1,3 jest gażnikowy i ma mechaniczna pompe paliwa. No i wiązka do tego ( nie koniecznie). Chodziarz pod koniec produkcji tego modelu występowały silniki 1,3 z wtryskiem paliwa ; Ją ostatnio przekładałem silnik do takiego modelu 1,3 ale od galant 92-96 Przechodziłem to więc w miarę możliwości mogę coś pomoc. Ale tu na forum już był taki swap więc pewnie ktoś coś ci podpowie. Wrzuć jakieś fotki silnika to będzie wiadomo czy gaźnikowiec czy na wtrysku .Dobrze abyś miał wiązkę tą ze środka auta też ułatwi ci to sprawę a nawet zalecał bym tą ze skrzynką bezpieczników pod maską .Da się oczywiście ogarnąć i bez tych wiązek ale to dodatkowa kabelkomania i lutowanie.Chłodnice musisz wsadzić jakąś większą bo na tej od 1,3 ciągle włącz sie wentylator Przy normalnej jeździe jakoś daje rade ale przy częstym upalaniu już może nie być tak wesoło .Jeśli to silnik 1,8 4g67 to po zmianie głowicy na tą od eclipse 2.0 Dohc 4g63 6bolt zyskasz dodatkowa paręnaście koni
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez kisiello » 2 gru 2016, o 15:38

Polosie z gti to tez niezbędna rzecz przy tym swapie, zapomniałem o tym :)
W sumie to do przerobienia masz wszystko przy tym swapie. Fabryczny z 1.3 zostaje tylko układ kierowniczy
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez patryk199390 » 2 gru 2016, o 19:14

No heja, dowiedzialem się właśnie że ten silniczek pochodzi z lancera czyli w sumie przody są identyczne
Tak naprawdę wszystkie potrzebne graty mam pomijając pompę,
Mam skrzynie do tego silnika ale wolałbym zastosować ta z 1.3 wtedy nie trzeba się bawić z przerabianiem układu na hydrauliczny
Chłodnice, pompę paliwa, całe zwrotnice na wentylowanych tarczach mam także kompletna wiązkę z calitkiego auta łącznie z komputerami abs itd, półosie z gti także posiadam ogólnie mam w pyte części bo osoba od której kupiłem auto miała lancera na wyprucie więc wziął wszystko co było potrzebne
Autko to 100% gaznikowiec i patrząc na tzw oko to łapy podejdą p&p, w końcu przód colt i lancer z tamtych lat był taki sam

Bonsao można prosić o jakiś numer kontaktowy na priv ?

Pozdrawiam
patryk199390

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez kisiello » 3 gru 2016, o 01:25

Więcej rzeźby będzie z założeniem skrzyni z 1.3 niż dorobienie układu hydraulicznego sprzęgła.
Pompa sprzęgła nowa kosztuje kolo 80 zł wysprzeglik jeszcze tańszy, a znając życie masz go na skrzyni. Kilka przewodów miedzianych i po problemie
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez bonsao » 3 gru 2016, o 08:20

kisiello napisał(a):Więcej rzeźby będzie z założeniem skrzyni z 1.3 niż dorobienie układu hydraulicznego sprzęgła.

A możesz powiedzieć dlaczego będzie więcej rzeźby?? Mo chyba że skrzynia z GTi ma inne mocowanie ale nie sadzę. Chyba że jak zmieni przednie piasty na te z GTI to bedzie musiał pożonglować miedzi półośkami i przegubami choć z katalogu Inter Carsu wynika ze przeguby zewnętrzne od strony koła maj po tyle samo zębów czyli 25 GTI http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... edowy.html i 1,3 http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... edowy.html .Można zostawia wewnętrzne przeguby razem ze skrzynia 1,3 a dać półosie z Gti .Natomiast może się zdarzyć bo były dwa rodzaje przegubów wewnętrznych NTN i MMC o czym pisał Bewu silnik/roznice-w-polosiach-t1908.html
Ja miałem taki własnie problem i musiałem szukać przegubu węwnetrznego MMC od Ca0 1,3 broń boże od 1,6 o czym opisane jest w linku
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez patryk199390 » 3 gru 2016, o 13:33

Co do układu hydraulicznego sprzęgła to posiadam takze pompe a przy skrzyni został tłoczek wysprzęglika, nalezy jednak przemyśleć to czy nie bede to wymagało grubszej rzeźby
w układzie na lince pedał sprzęgła ciągnie linkę, zaś ta pociaga za cięgno wysprzęglika
w układzie hydro sprzęgło popycha tłoczek co z kolei pcha cięgno wysprzęglika
Tu pojawia sie pytanie,
Czy nie bede potrzebował tez jakiegos innego zestawu do sprzęgła by połączyc pompe z pedałem?

Co do mocowania skrzyni to rzeźby nie ma, skrzynia ma dokładnie taki sam dzwon, poducha skrzyni tez jest w tym samym miejscu, myślę że pręt od skrzyni tez podpasuje
co do półosi to wszystko wyjdzie w trakcie swapu, będę wszystko opisywał na bieżąco i opisywał dla innych
patryk199390

Colt c50- swap na DOHC

Postprzez bonsao » 3 gru 2016, o 15:33

Nie wiem akurat przy C50 ale w CA0 był to problem trzeba zmieniać zestaw pedałów sprzęgła i gazu a co za tym idzie mocowanie nie pasowało i trzeba było by spawać. Musisz sam po patrzeć z tymi pedałami czy da się założyć wysprzęglik .Po za tym skrzynia z 1,3 ma krótsze przełożenia co za tym idzie lepsze przyspieszenie .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[C50]Colt swap na DOHC

Postprzez ryba_84 » 4 gru 2016, o 19:39

najkrotsze przelozenia ma GTi pozniej sa 1,3 i 1,5 na trase dobra jest z diesla np od galanta. skrzynia z 1,3 wchodzi na silnik 4g63i 4g67 tez bo to te same bloki, nie masz skrzyni z Gti to zostaw sterowanie na linke i skrzynie z 1,3, sprzeglo zaloz z 1,8 albo 2,0 to to samo, zamach nie pamietam byc moze musisz kupic chyba ze masz przy silniku, lape masz do silnika bedzie plug and play, nie pamietam czy mocowania do belki dolnej pasuja od 1,3 ale chyba nie, jak masz na gazniku to potrzebujesz pompe do baku i duzo wiazki bo 1,3 ma spore braki w porownaniu do wersji na wtrysku,polosie beda racej pasowac i nie urwie ...mi przy 2,0T nie urywa, dwururka do wydechu potrzebna..chyba mam, komputer z wiazka.ABSu bym nie przekladal duzo dodatkowych metrow wiazki i kilogramow a nie wiadomo czy dziala i jak dziala.
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Odpowiedz

Powrót do C50-C51A-C52-C58A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum