Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Nasze auta ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

Kupno rozrządu do 4A90 (2009 rok)

Modele produkowane od 2002 roku do dnia dzisiejszego.

Postprzez darshan12 » 5 lut 2019, o 07:37

Witam.
Posiadam swoje srebrne Mitsubishi Colt z 2009 roku (polift) w którym mam silnik 1.3 4A90. Zamierzam kupić zestaw rozrządu do mojego samochodu. Czy ktoś posiada sprawdzone źródło gdzie moge taki zestaw nabyć? Na Allegro widnieje aukcja z rzekomo zestawem rozrządu do mojego silnika jednakże sprzedawca sugeruje że ten rozrząd pasuje do silników stosowanych od 2010 roku. Łańcuch ma mniej ogniw, napinacz i cała reszta się różni. Do mojego silnika podobno łańcuch jest dłuższy itd.

Czy ktoś wie czy na allegro jest aukcja z zestawem rozrzadu do mojego auta? A może ktoś zna stronę w internecie gdzie bez problemu kupię rozrząd pasujący do mojego auta? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Z poważaniem - Marcin
darshan12

Dostał piw: 0
Województwo: Lubuskie

Re: Kupno rozrządu do 4A90 (2009 rok)

Postprzez terminus » 5 lut 2019, o 11:24

Dlaczego chcesz go wymienić?

Wysłane z mojego Moto E (4) przy użyciu Tapatalka
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 115
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Postprzez konioklonio » 5 lut 2019, o 13:14

terminus napisał(a):Dlaczego chcesz go wymienić?

Bo może zbliża się interwał serwisowy?
konioklonio

Dostał piw: 20
Auto: CZT

Postprzez terminus » 5 lut 2019, o 15:09

O ile mi wiadomo łańcuch w 4A90 jest przewidziany na całe życie silnika... dlatego pytam.

Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez darshan12 » 5 lut 2019, o 16:02

Byłem w ASO, oczywiście nie mają go na stanie, zamówienie trwać będzie około 3-5 dni roboczych. Pan z ASO podpowiedział jednak ze pomimo przebiegu 157000 i konieczności wymiany rozrządu co 150000 to jednak nie zdziwiłby się gdyby rozrząd w samochodzie był w pełni sprawny a wymianie należałoby poddać kolo zmiennych faz rozrządu które także występuje w tym modelu silnika i które również po zużyciu mocno potrafi metalicznie hałasować na zimnym silniku.

[edit]

ASO Mitsubishi Gezet w Gorzowie wyceniło zestaw rozrządu wraz z kołem zmiennych faz rozrządu na nie całe 1500zł. Jest to 5 sztuk części. Do tego należy doliczyć robociznę. Trochę drogo.

Co zrobilibyście na moim miejscu? Łańcuch jest w tym modelu silnika przewidziany jako niemal niezniszczalny? Jest sens wymienić na razie samo koło zmiennych faz rozrządu? Z tego co mi mówią znajomi jak już rusza się rozrząd to się go po prostu wymienia. Kurcze, pomocy.
Płacz i płać?
darshan12

Dostał piw: 0
Województwo: Lubuskie

Postprzez terminus » 5 lut 2019, o 21:20

Skąd wziąłeś te 150kkm??
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Usucki » 5 lut 2019, o 21:48

Wszystko się zluzywa. Nie ma rzeczy niezniszczalnych. Poprostu rozrzad oparty jest na lancuchu, ktory rzadziej się wymienia. Jak już wymienic to wszystko. Nie rob niczego polowicznie bo szkoda placic dwa razy. A jak wymienisz to bedziesz mial spokoj już na dluuugo. No i coz... Musze Ciebie rozczarowac, ale auto kosztuje. W szczegolnosci w ASO. Jezeli boli Ciebie cena, zobacz ile kosztuje taka wymiana w dobrym warsztacie.

Cos o porownaniu ASO i "zwyklego" warsztatu

https://youtu.be/7e9taiPNHSM
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Colt VI 1.3
Województwo: Śląskie

Postprzez terminus » 5 lut 2019, o 22:35

Ludzie, ja wyjechałem nowym CZ3 z salonu w 2007 roku z silnikiem 4A90. Na moje pytanie o interwał wymiany rozrządu serwis Mitsubishi odpowiedział: nie jest przewidziana, ma starczyć na całe życie silnika. Było tacy co straszyli że 200kkm, ale po tym przebiegu to sprzęgło wymieniłem, bo się łapa wytarła i łożysko zdechło. Każdy porządny mechanik o pytanie o rozrząd i regulację zaworów podchodził, słuchał, bywało że stetoskopem i kazał się odcudzołożyć od fabrycznie złożonego i ułożonego silnika. Auto sprzedałem z przebiegiem ponad 260kkm i z tego co wiem żadnych takich nie wymagało. Zapytaj Majora czy auto potrzebowało wymiany napędu rozrządu. Bo nie potrzebowało ani jednego ani drugiego. Skąd ten pomysł żeby grzebać w silniku? Grrzechocze? Jakieś inne objawy czy jeździłeś VW i masz dziwne nawyki?

Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze

Powrót do Strona główna forum