Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Prawo, ubezpieczenia itp.
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

Przewóz samochodu lawetą

Ubezpieczenia OC/AC/NW, przepisy ruchu drogowego, policja i inne kwestie...

Przewóz samochodu lawetą

Postprzez Sokol » 26 lut 2014, o 20:25

Witam. mam dylemat. Upatrzyłem sobie autko 480km od mojego miejsca zamieszkania. Niestety jest ono nie na chodzie. Jest to Colcik CA0. Tu moje pytanie. Według tego artykułu http://www.magazynauto.pl/porady/przepi ... gn=firefox wymagane jest prawko kat. E. ogolnie to chciałbym przewieżć ten samochód na lawecie sa samochdem osobowym(saab 95). Tylko może mi ktoś wyjaśnić co jest do tego wymagane? koszt bedzie okolo 500zl w obie strony tyle ze kwestie prawne. jak to wygląda?
Sokol

Dostał piw: 0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Przewóz samochodu lawetą

Postprzez Kleju » 26 lut 2014, o 21:44

Wymagane jest B + E. Dmc lawety + dmc samochodu nie może przekroczyć 3,5t. Nawet z pustą lawetą nie można jechać na kat B... Chyba że DMC tej lawety jest do 750kg :D
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Przewóz samochodu lawetą

Postprzez Fador » 27 lut 2014, o 08:08

przechodziłem już przez takie rozwiązanie, ja wybrałem jednak podróż po auto z moim blacharzem jego autopomocą, rejestrowaną na kategorie B. Nie jest drożej niż 1pln/km a jedziesz jednak wygodnie autopomocą, bez żadnej przyczepy, takie auta jak colt to ledwo czuć na pace :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Przewóz samochodu lawetą

Postprzez tomchuck » 27 lut 2014, o 09:46

Niedawno też musiałem jechać ponad 400km po niesprawne auto i po prostu wypożyczyłem autolawetę. Koszt 300zł/doba i nikogo nie muszę się prosić żeby ze mną jechał. Trzeba tylko uważać na masę autolawety i jej dopuszczalna ładowność. Peugeot Boxer którym jechałem ważył 2t a dmc miał 2300kg więc z osobówką na pace zmieściłem się w normie. wcześniej miałem inną autolawetę której ładowność w papierach była ok 1t więc trochę lipa jak niebiescy zatrzymają. A wracając do kosztów... 3.0 HDI zaskoczył mnie średnim spalaniem 8l/100 więc za szatańskie paliwo zapłaciłem 500zł, a za lawetę 250zł,trzeba się targkować :D także ogólny koszt mniejszy niż wynajmowanie kogoś z autem. Autolaweta oczywiście na B.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 527
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Przewóz samochodu lawetą

Postprzez kisiello » 27 lut 2014, o 13:25

tutaj masz fajny artykuł o targaniu auta laweta: http://racetec.pl/laweta-na-kategorie-b-czyli-zestaw-w-sam-raz-pod-wyscigowke/
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Przewóz samochodu lawetą

Postprzez Sokol » 27 lut 2014, o 18:05

o dzięki :) kisiello właśnie czegoś takiego szukałem. Ogólnie musze to sobie wyliczyć czy wyjdzie taniej lawete wziąć czy samemu jechac z autolawetą.
Sokol

Dostał piw: 0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Powrót do Prawo, ubezpieczenia itp.

Powrót do Strona główna forum