Witam. mam dylemat. Upatrzyłem sobie autko 480km od mojego miejsca zamieszkania. Niestety jest ono nie na chodzie. Jest to Colcik CA0. Tu moje pytanie. Według tego artykułu http://www.magazynauto.pl/porady/przepi ... gn=firefox wymagane jest prawko kat. E. ogolnie to chciałbym przewieżć ten samochód na lawecie sa samochdem osobowym(saab 95). Tylko może mi ktoś wyjaśnić co jest do tego wymagane? koszt bedzie okolo 500zl w obie strony tyle ze kwestie prawne. jak to wygląda?
Wymagane jest B + E. Dmc lawety + dmc samochodu nie może przekroczyć 3,5t. Nawet z pustą lawetą nie można jechać na kat B... Chyba że DMC tej lawety jest do 750kg
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
przechodziłem już przez takie rozwiązanie, ja wybrałem jednak podróż po auto z moim blacharzem jego autopomocą, rejestrowaną na kategorie B. Nie jest drożej niż 1pln/km a jedziesz jednak wygodnie autopomocą, bez żadnej przyczepy, takie auta jak colt to ledwo czuć na pace
Niedawno też musiałem jechać ponad 400km po niesprawne auto i po prostu wypożyczyłem autolawetę. Koszt 300zł/doba i nikogo nie muszę się prosić żeby ze mną jechał. Trzeba tylko uważać na masę autolawety i jej dopuszczalna ładowność. Peugeot Boxer którym jechałem ważył 2t a dmc miał 2300kg więc z osobówką na pace zmieściłem się w normie. wcześniej miałem inną autolawetę której ładowność w papierach była ok 1t więc trochę lipa jak niebiescy zatrzymają. A wracając do kosztów... 3.0 HDI zaskoczył mnie średnim spalaniem 8l/100 więc za szatańskie paliwo zapłaciłem 500zł, a za lawetę 250zł,trzeba się targkować także ogólny koszt mniejszy niż wynajmowanie kogoś z autem. Autolaweta oczywiście na B.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu. Prezes FTO Club Polska