Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Witam serdecznie, chcę kupić Colta

Chcesz kupić Colta, jednak potrzebujesz pomocy? Załóż temat w tym dziale i skonsultuj swój wybór.

Witam serdecznie, chcę kupić Colta

Postprzez babel » sobota, 11 lut 2012, 14:51

Witam wszystkich serdecznie!

Jestem Patryk, mam 20 lat, jestem z Poznania i jak w tytule planuję zakupić Colta :)
Do wydania mam jakieś 10tys PLN, więc szukam czegoś z roczników 1995-1999.

Do tej pory jeździłem Astrą, rocznik `94, motor 1.4, 60KM. Jest dla mnie zbyt powolna :P

Rozglądając się za Coltami (szczególnie za tymi z motorem 1.6l) natrafiłem na taki model:
http://otomoto.pl/mitsubishi-colt-1-6-1 ... escription

Może ktoś z Was wie co to za sztuka? Na co powinienem zwrócić uwagę? Warto go kupić?

Czekam też na inne propozycje ;)

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :D
babel
Trzypostowiec

Auto: Astra `92

Re: Witam serdecznie, chcę kupić Colta

Postprzez mystek » sobota, 11 lut 2012, 15:05

Cześć Patryk... Otóż kupując Colta CJ0 powinieneś przede wszystkim uzbroić się w jakiś karton/folię, tak, żebyś mógł położyć się pod auto i spojrzał na podłużnice, które to uwielbiały gnić w tych modelach. Ponadto oczywiście tylne nadkola i progi, czyli taki standard wśród japończyków. Szukaj tylko i wyłącznie silnika 1.6 90KM. Tzn 1.3 będzie dużo szybsze od Twojej astry, ale z kolei 1.6 jest dużo szybsze od 1.3, a pali 0,5l-1l więcej, więc po prostu bardziej się to opłaca kupić.

Co do egzemplarza, który pokazałeś, to... odpuść go sobie. Prany w przód, dokładka zeszpachlowana razem ze zderzakiem.

Napisz w Zakupie Kontrolowanym czego szukasz, żeby ktoś Ci pomógł coś ciekawego wybrać. Staraj się raczej komisy i handlarzy omijać.
Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012 R.I.P.

Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - ...
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mystek » sobota, 11 lut 2012, 15:13

na szybko przepatrzyłem oferty z allegro i szczerze mówiąc nie ma nic ciekawego. Jedynie to osobiście byłbym skłonny obejrzeć - http://otomoto.pl/mitsubishi-colt-C21626622.html - błotniki nie równo idą, ale są dobrze poskładane. Dodatkowo tylny zderzak prawdopodobnie też był malowany/wymieniany na inny, bo ma nieco inny odcień. Do Torunia masz chyba całkiem nie daleko? :)

mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez babel » sobota, 11 lut 2012, 15:14

Wielkie dzięki za odpowiedź! :)

Można prosić o jakieś instrukcje co to jest ta "podłużnica"? :D Bo w kwestii mechaniki jestem zielony, stąd moje posty ;)
Druga sprawa - mogę prosić jakiś link do tego "Zakupu Kontrolowanego", bo nie mogę nic takiego znaleźć?
No i ostatnia rzecz: czy jest jakaś szczególna różnica między Coltem IV a V? Któryś jest pod jakimś względem znacznie lepszy? Czy to bez różnicy?

Pozdrawiam :D

PS. A co do Torunia to raczej nie będę jechał łącznie 300km w dwie strony, żeby zobaczyć 1 samochód, bo na samo paliwo zejdzie 200pln + pół dnia w du*ę :-/
Dlatego też rozglądałem się za czymś z Wielkopolski, najlepiej z Poznania, stad pytanie o ten model ;) Jest jeszcze coś takiego:
http://otomoto.pl/mitsubishi-colt-klima ... 47271.html
babel
Trzypostowiec

Postprzez woody » sobota, 11 lut 2012, 15:30

Siema bąbel widzę, że poszedłeś za moją radą i zarejestrowałeś się na forum, bardzo dobra decyzja. Co do tego na co zwrócić uwagę przy kupnie Colta podaję link http://www.coltmania.pl/viewtopic.php?f=56&t=88161
Dział z zakupem kontrolowanym znajduje się na stronie głównej praktycznie na samym dole strony.
Główna różnica między Coltem IV a Coltem V oprócz wyglądu to moc silnika. Colt IV 1.6 ma 113km natomiast Colt V 1.6 ma 90km
Pozdrawiam
Obrazek
woody
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez mystek » sobota, 11 lut 2012, 15:48

Zakup kontrolowany - http://coltmania.pl/zakup-kontrolowany/

Od razu mówię, że też mechanikiem nie jestem i niech mnie ktoś w razie czegoś poprawi. Na podłużnicach opiera się cała konstrukcja samochodu, są to takie 2 grube warstwy metalu idące od samego początku auta do samego jego końca zaraz, na tym opiera się cała geometria auta itp. W Colcie CJ jak masz z tyłu zaczep na hak (pod światłem przeciwmgielnym w zderzaku) - Obrazek - to podłużnica lewa idzie od tego haka, on jest przyczepiony do podłużnicy właśnie. Najbardziej lubią gnić one właśnie zaraz pod zderzakiem, na długości od tego haka do baku paliwa (patrząc od spodu, musisz sobie to wyobrazić, bo nie mam zdjęć :P), a prawa podłużnica gnije ciut mniej na tym odcinku, ale za to mocno gnije na wysokości mniej więcej końca progu, tam jak zaczyna się nadkole tylne już (też sobie to wyobraź :P, tk jakbyś był w kanale i patrzył na auto, o :))

PS: co do ofert które dajesz - powiedz szczerze - podobają Ci się te Colty, bo - ten pierwszy, czerwony - ma ładny przedni zderzak, "tuningowy", a ten drugi - bo ma ogromne, ładne felgi. Zgadza się?

mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez babel » sobota, 11 lut 2012, 16:37

@ woody w takim układzie może poszukam jakiegoś Colta IV z ostatnich roczników z mocniejszym silnikiem ;)

@ mystek thx za rady! :) a co do tego, dlaczego mi się podobają, to pierwszy ogółem dobrze wygląda, a drugi po prostu jest z Poznania (akurat te felgi byłby pierwszą rzeczą, która by zniknęła, bo mi się zupełnie nie podobają :P). chodzi raczej o to, żeby wyposażenie było dość bogate i żebym nie musiał jechać za daleko ;)
babel
Trzypostowiec

Postprzez faster » niedziela, 12 lut 2012, 21:30

mając 10 tyś do wydania to bym jednak tyłek ruszył i mieć perełke jakąś bo CA za taką kase to już perła musi być
faster
COLTMANIAK

Postprzez Filoniasty » poniedziałek, 13 lut 2012, 10:59

10k to naprawdę sporo kasy, moje wozidło kosztowało ok 4k. Z poznania to masz blisko do handlarzy którzy kupują od niemów także masz tam niezłe zagłębie. :hyhy:
Filoniasty
COLTMANIAK

Postprzez mlawa85 » piątek, 16 mar 2012, 09:34

http://otomoto.pl/mitsubishi-colt-klima ... 31172.html

Tu masz linka to oferty coltmaniaka, nie wiem czyj to pocisk ale bardzo ladnie preentuje sie :) Ciekawe dlaczego nie ogłosil sie z nim na Forum. Cena mysle adekwatna, jesli jest z nim wszystko ok (nie liczac jakiegos malego uszczerbku na tylnej dokladce) to jeszcze dzis bym przekrecal kluczyk w stacyjcetego Colta na Twoim miejscu :)

To prawda ze jest mocniejszy Colt 1,6 gen. IV niz 1,6 V gen ale wez pod uwage ze te samochody dzieli dosc spora róznica w rocznikach (17 letnie auto nie bedzie sie juz legitymowac moca jaka mialo w momencie opuszczenia fabryki tylko pewnie mniejsza, przy 10-latku tych kuców tak duzo nie umkneło mysle :) majac taka kwote nie ladowałbym sie juz w CA0, oczywiscie to moje zdanie i kazdy ma prawo do zagospodarowania tych pieniedzy jak tylko chce :)

Znalezienie naprawde zadbanego, godnego polecenia egzemplarza CA0 1,6 jest baaaaaardzo trudne.
Warszawa, gg:4305461
mlawa85
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Czarne CJ1A Sprint:)

Postprzez mani4c » piątek, 16 mar 2012, 09:52

4G92 nie traci w ogóle mocy. ;-) Ale ten egzemplarz proponowany przez usera mlawa85 wygląda słabo.. :( Wszędzie różne odcienie srebrnych elementów itp. Źle spasowane drzwi kierowcy. Robiony tylny pas. Tylny zderzak został w jakiś sposób przytarty po rancie. Trudno jednoznacznie określić auto. Ale cudów bym się nie spodziewał.
Na zdjęciach naszego usera samochód wyglądał super i się nim nawet jarałem. Na fotach, które mają sprzedać to auto wygląda tak se...
Ostatnio edytowano piątek, 16 mar 2012, 09:59 przez mani4c, łącznie edytowano 2 razy
Big things have small beginnings...
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Sport Edition

Postprzez mlawa85 » piątek, 16 mar 2012, 09:54

powaznie?? kurcze, a myslałem ze pomoge z tym linkiem :(
mlawa85
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mystek » piątek, 16 mar 2012, 12:38

ano średnio wygląda... swoją drogą czyja to CJtka? Nie kojarzę gościa...

mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez wiwi » sobota, 17 mar 2012, 12:36

mani4c napisał(a):4G92 nie traci w ogóle mocy. ;-) Ale ten egzemplarz proponowany przez usera mlawa85 wygląda słabo.. :( Wszędzie różne odcienie srebrnych elementów itp. Źle spasowane drzwi kierowcy. Robiony tylny pas. Tylny zderzak został w jakiś sposób przytarty po rancie. Trudno jednoznacznie określić auto. Ale cudów bym się nie spodziewał.
Na zdjęciach naszego usera samochód wyglądał super i się nim nawet jarałem. Na fotach, które mają sprzedać to auto wygląda tak se...

mani4c - co Ty wypisujesz ;p
Przyjedź na spot, to go zobaczysz na żywo.
Colt był kupiony na zamówienie u tego samego człowieka, u którego ja kupiłam wcześniej swoje clou.
Na żywo widziało go prawie całe Mazowsze i cały zlot w Zaniemyślu. Lakier jest wypasiony.
Może nie chciał tu sie ogłaszać, bo znam ten ból, każdy by kupił, gdyby nie to, że nie ma kasy albo, że kupił wcześniej.
W przypadku tego colta tak było ze mną, jak go zobaczyłam, to żałowałam, że kupiłam żabulca.

Ponieważ Tomi na OTO MOTO nie zakrył numerów rejestracyjnych, to znaczy, że nie robi z tego żadnej tajemnicy i jest bardzo prosty do zidentyfikowania na forum. Ma przecież na dodatek wszystkie wlepy.
Wątek post194246.html#p194246
dawaj ludziom więcej niż oczekują i rób to z wyczuciem

Obrazek
wiwi
Moderator
Moderator

Auto: Colt

Postprzez Schizo » sobota, 17 mar 2012, 12:45

Może i miał jakąś stłuczkę, ale to bardziej z przodu. Co nie zmienia faktu, że auto prezentuje się na prawdę fajnie :)
I nawet znaczek mitsu nie odpadł z przodu xD
Zapraszam na: Forum wielotematyczne | Śmieszne filmiki, zdjęcia | Forum komputerowe

Po prostu mów prawdę. Wtedy nie będziesz musiał pamiętać komu co powiedziałeś.
Schizo
Administrator
Administrator

Auto: Civic D14A4

Postprzez Kampi » poniedziałek, 19 mar 2012, 23:47

Cejote Tomiego kupił bym w ciemno, tylko po co mi druga. 1.6 103 km mało spotykane. Auto na spotach prezentowało się do tej pory bardzo dobrze.
Widocznie Tomiemu potrzebna jest kasa skoro sprzedaje, a na forum go już nie widać od jakiegoś czasu.
SPOTOWY/ZLOTOWY TELEFON ALARMOWY: 504 - 707 - 282

Dołącz do: COLTMANIA Worldwide Team

CHRONICZNY BRAK CZASU... ;|
Kampi
Administrator
Administrator

Auto: CJ4A

Postprzez Tomi » wtorek, 20 mar 2012, 17:16

wiwi napisał(a): Przyjedź na spot, to go zobaczysz na żywo.
Colt był kupiony na zamówienie u tego samego człowieka, u którego ja kupiłam wcześniej swoje clou.
Na żywo widziało go prawie całe Mazowsze i cały zlot w Zaniemyślu. Lakier jest wypasiony.

Kampi napisał(a):Cejote Tomiego kupił bym w ciemno, tylko po co mi druga. 1.6 103 km mało spotykane. Auto na spotach prezentowało się do tej pory bardzo dobrze.
Widocznie Tomiemu potrzebna jest kasa skoro sprzedaje, a na forum go już nie widać od jakiegoś czasu.

Dzięki za dobre słowa :)
Na forum jestem praktycznie codziennie, ale faktycznie mało się ostatnio udzielam. Colcisza sprzedaję bo kupuję autko na które czaiłem się od kilku lat ;)
Co do zdjęć, to możliwe, że różne odcienie lakieru wyszły przez oświetlenie. Słońce było już dosyć nisko za horyzontem, a w pewnym momencie zostało zasłonięte przez chmury. Niestety lepszych zdjęć nie miałem kiedy zrobić :/

edit:
a i jeszcze dodam, że za mojej kadencji nie miałem nawet jednej obcierki, więc jeśli było coś robione to przez poprzedniego właściciela
Cierpliwy do bólu....
Tomi
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mlawa85 » wtorek, 20 mar 2012, 21:51

heh, jak widac czasami nie warto od razu na czyims samochodzie wieszac psów :) tak na marginesie bardzo zadbany egzemplarz według mnie :)
mlawa85
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Powrót do Zakup kontrolowany