zacznę może od tego, że kupiłem go w sumie za niską cenę ; ) auto jest w dobrym stanie technicznym, wygląd jest jaki jest, ale jeżdżony był w firmie drukarskiej i ktoś o niego niestety trochę nie dbał

.
Kupiłem go z ważnym przeglądem i ubezpieczeniem do końca lipca tego roku.
Zdążyłem wymienić dwie końcówki drążków i tylne amortyzatory firmy "KYB" oraz całe podświetlenie w środku ponieważ świeciła mi w sumie tylko tablica ; ) męczyłem się z tym kilka godzin ; D ale warto było ; ) niestety nie mam zdjęć z wymiany jak i po wymianie.
z wyglądu tak jak widać na zdjęciach ma wgniotki w kilku miejscach i koroduje maska na samym przodzie ... odchodzi trochę lakier na dachu ... lecz nie przejmuje się tym, będę malował auto, ale to kwestia czasu ( myślę, że na wakacje go ładnie odmaluje ) najważniejszym tematem jest teraz doprowadzić go do bardzo dobrego stanu technicznego ; )
gdy go kupiłem jedynym wyciekiem oleju był ten z pod klawiatury, muszę coś zrobić z przepustnicą( silniczkiem krokowym ) ponieważ jak jest zimny to po odpaleniu trzyma prawie 3 tyś obrotów.. tłumik na łączeniu był troszkę przerdzewiały, ale fajnie mruczał ; ).. wybrałem się do szczecina do mojej dziewczyny ; ) droga na szczecin to w 90 % S3 ! więc z licznika nie schodziło 160 km/h a postanowiłem sprawdzić jego maks i wycisnąłem z niego równe 200 km/h ; ) niestety ta przejażdżka poskutkowała tym iż poszła mi uszczelka pod głowicą ( na zdjęciu widać wyciek oleju ) i tłumik w drodze powrotnej nie wytrzymał ; ) muszę go zespawać bo odleciała rura na łączeniu końcowego tłumika i teraz pierdzi niesamowicie głośno.. wiocha jak cholera .. autko w środku ma brudną tapicerkę ... po plastikach widać już zmęczenie ( zdjęcia ; ) ) brak zamka od bagażnika .. halogeny tak jak widać na zdjęciach też muszę wymienić ; ) ale to są pierdoły ; )
a więc wymienić muszę :
przednie amorki na te firmy "KYB"
łączniki stabilizatora
chłodnicę
oleje
filtry
płyny
kompletny rozrząd, pasek klinowy
komplet uszczelek
przeczyścić przepustnicę
będę poszukiwał plastików z wnętrza bo te moje już są mocno zmęczone
halogeny
zrobić tłumik
pompę wody
termostat
ogólnie mam zamiar zrobić wszystko za jednym razem i wymieniając uszczelkę pod głowicą chcę wymienić odrazu to co najważniejsze ; ) prosiłbym was o poradę co dokładnie wymienić i jakie części mam kupić ; ) rozbierając silnik pod wymianę uszczelki chciałbym zrobić wszystko odrazu aby później nie ponosić podwójnych kosztów ...
z późniejszych planów to oczywiście MALOWANIE
jakieś aluski
filtr stożkowy z dolotem
zmiana kierownicy, obszycie gałki zmiany biegów wraz z meszkiem
pomalowanie konsoli środkowej i tunelu środkowego na kolor czarny
pomalowanie pokrywy zaworów i kilku innych części pod maską ( oczywiście wszystko w miarę rozsądku bez wiejskiego tuningu ! )
jakieś kubły
pasy
dobry sprzęt
pogrzebie coś w hamulcach ; )
zapewne o czymś zapomniałem lecz spokojnie, pomysłów i planów mam dużo, bardzo polubiłem to autko i na 100% zrealizuje swoje plany choć może mi to zająć dobre kilka/kilkanaście miesięcy z powodu finansów ; )