Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Colcik CA0 1.6 16V WITAM !

Jesteś nową osobą na naszym forum i planujesz zostać z nami na dłużej?
Załóż swój wątek i przybliż nam swoją osobę.

Colcik CA0 1.6 16V WITAM !

Postprzez mlodycezar » niedziela, 22 sty 2012, 21:17

Witam !
Pozdrawiam wszystkich klubowiczów kochających swoje małe autka ; )

Od 2 miesięcy stałem się posiadaczem Colta CA0 z 92r . Autko posiada silnik 1.6 16 V 113KM ' ) jest to wersja GLXi więc posiada :

el. szyby
el. i podgrzewane lusterka
wspomaganie
c. zamek
szyberdach
halogeny
regulowaną kierownicę

ma przejechane ponad 209 tyś km ; )

kupiłem go okazyjnie więc troszkę trzeba w niego włożyć, a że planuję go zostawić na dłużej to w miare mozliwości doprowadzę go do bardzo dobrego stanu ; )

Jeszcze raz pozdrawiam i w razie czego liczę na pomoc klubowiczów ; )

fotki wstawię przy okazji ponieważ nie mam aparatu a moja NOKIA E61 również go nie posiada ; p
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Auto: Colt CA0 1.6 16VGLXi

Re: Colcik CA0 1.6 16V WITAM !

Postprzez mlodycezar » niedziela, 29 sty 2012, 21:07

Jutro wstawię kilka fotek ; )

tak na marginesie to mam na imię Marcin ; )
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez Dabadee » niedziela, 29 sty 2012, 21:27

Witam :) no wiec czekam na fotki ;)
Obrazek
Dabadee
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mlodycezar » poniedziałek, 30 sty 2012, 09:22

sory za jakość fotek, ale robione dosyć słabym telefonem ; ) Autko niestety brudne ; ) ale zimno jest więc jak narazie nic nie ruszam, a czasu też zbytnio nie mam ;/
wrzucam trochę fotek i później napiszę co mam zamiar w nim zrobić, a co już zrobiłem ; )
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez mlodycezar » poniedziałek, 30 sty 2012, 10:49

zacznę może od tego, że kupiłem go w sumie za niską cenę ; ) auto jest w dobrym stanie technicznym, wygląd jest jaki jest, ale jeżdżony był w firmie drukarskiej i ktoś o niego niestety trochę nie dbał ;/.
Kupiłem go z ważnym przeglądem i ubezpieczeniem do końca lipca tego roku.
Zdążyłem wymienić dwie końcówki drążków i tylne amortyzatory firmy "KYB" oraz całe podświetlenie w środku ponieważ świeciła mi w sumie tylko tablica ; ) męczyłem się z tym kilka godzin ; D ale warto było ; ) niestety nie mam zdjęć z wymiany jak i po wymianie.
z wyglądu tak jak widać na zdjęciach ma wgniotki w kilku miejscach i koroduje maska na samym przodzie ... odchodzi trochę lakier na dachu ... lecz nie przejmuje się tym, będę malował auto, ale to kwestia czasu ( myślę, że na wakacje go ładnie odmaluje ) najważniejszym tematem jest teraz doprowadzić go do bardzo dobrego stanu technicznego ; )

gdy go kupiłem jedynym wyciekiem oleju był ten z pod klawiatury, muszę coś zrobić z przepustnicą( silniczkiem krokowym ) ponieważ jak jest zimny to po odpaleniu trzyma prawie 3 tyś obrotów.. tłumik na łączeniu był troszkę przerdzewiały, ale fajnie mruczał ; ).. wybrałem się do szczecina do mojej dziewczyny ; ) droga na szczecin to w 90 % S3 ! więc z licznika nie schodziło 160 km/h a postanowiłem sprawdzić jego maks i wycisnąłem z niego równe 200 km/h ; ) niestety ta przejażdżka poskutkowała tym iż poszła mi uszczelka pod głowicą ( na zdjęciu widać wyciek oleju ) i tłumik w drodze powrotnej nie wytrzymał ; ) muszę go zespawać bo odleciała rura na łączeniu końcowego tłumika i teraz pierdzi niesamowicie głośno.. wiocha jak cholera .. autko w środku ma brudną tapicerkę ... po plastikach widać już zmęczenie ( zdjęcia ; ) ) brak zamka od bagażnika .. halogeny tak jak widać na zdjęciach też muszę wymienić ; ) ale to są pierdoły ; )

a więc wymienić muszę :
przednie amorki na te firmy "KYB"
łączniki stabilizatora
chłodnicę
oleje
filtry
płyny
kompletny rozrząd, pasek klinowy
komplet uszczelek
przeczyścić przepustnicę
będę poszukiwał plastików z wnętrza bo te moje już są mocno zmęczone
halogeny
zrobić tłumik
pompę wody
termostat
ogólnie mam zamiar zrobić wszystko za jednym razem i wymieniając uszczelkę pod głowicą chcę wymienić odrazu to co najważniejsze ; ) prosiłbym was o poradę co dokładnie wymienić i jakie części mam kupić ; ) rozbierając silnik pod wymianę uszczelki chciałbym zrobić wszystko odrazu aby później nie ponosić podwójnych kosztów ...

z późniejszych planów to oczywiście MALOWANIE
jakieś aluski
filtr stożkowy z dolotem
zmiana kierownicy, obszycie gałki zmiany biegów wraz z meszkiem
pomalowanie konsoli środkowej i tunelu środkowego na kolor czarny
pomalowanie pokrywy zaworów i kilku innych części pod maską ( oczywiście wszystko w miarę rozsądku bez wiejskiego tuningu ! )
jakieś kubły
pasy
dobry sprzęt
pogrzebie coś w hamulcach ; )

zapewne o czymś zapomniałem lecz spokojnie, pomysłów i planów mam dużo, bardzo polubiłem to autko i na 100% zrealizuje swoje plany choć może mi to zająć dobre kilka/kilkanaście miesięcy z powodu finansów ; )
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » poniedziałek, 30 sty 2012, 16:15

Dość ładny Colt, szkoda tylko że w dość kiepskim stanie wizualnym, ale wierzę że naprawisz to wszystko :). Na razie póki nie jest dopieszczony nie polecam sprawdzać ile pójdzie V-max bo może to się skończyć katastrofą :P.
Jakbyś miał kiedyś zamiar sprzedać halogeny w takim stanie jak są [bez szkieł] w jakiejś rozsądnej cenie to wal do mnie, a postaramy się jakoś wtedy ugadać :P.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez areajdm » poniedziałek, 30 sty 2012, 18:15

A jakbyś miał zamiar sprzedać owiewki, to wal do mnie ;)

Dbaj, wyciągaj na prostą, a się odwdzięczy na pewno.

ps. szabrownicy ;)
Mitsubishi Colt CA0 Cyborg - dokładki i progi.
Cyborg R Wannabe + Cusco, HKS, Ralliart - JDM status 0%||||||||||||||||||...................100%.
areajdm
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez mlodycezar » poniedziałek, 30 sty 2012, 18:56

teraz to pozostało mi dozbierać pieniądze na części i jeździć powoli ; )

jeszcze nic w nim nie wymieniłem, a już tylu chętnych na moje części ; p
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » poniedziałek, 30 sty 2012, 21:29

Wiesz bo takie halogeny wiele osób wyrzuca bo już z nimi praktycznie nic nie da się zrobić, gdyż odratowanie ich jest porównywalne z kupnem jakiś używek, bądź droższe od kupna nowych nieoryginalnych i dopasowania ich, ale ja po prostu zrobiłbym z nich formy, bo u mnie niestety, ale ktoś się pozbył i zostawił same szkła... :P
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez tresorex » wtorek, 31 sty 2012, 12:25

Widzę że ma typowe bolączki CA0... wyciek spod aparatu, parchle na dachu, rdza na tylnych błotnikach, zniszczone halogeny i zniszczone tylne plastiki... chyba każde CA0 z początku produkcji to przerabia ;)
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez mlodycezar » wtorek, 31 sty 2012, 14:47

co do rdzy na tylnych błotnikach to jej nie ma ; ) wyskoczyła tylko troszkę w miejscu gdzie są otarcia bo i z jednej i z drugiej strony autko ma otarte oba nadkola ; ) na prawdę są to śladowe ilości ; )

co do halogenów to jeden jest całkowicie cały, a ten drugi tak jak widać jest w stanie krytycznym, w sumie już go nie ma ... ale widać, że coś już z nim kombinowano ponieważ ma inne szkiełko.
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez Tekaj » wtorek, 31 sty 2012, 16:26

Teraz jeszcze są śladowe ilości rdzy, ale chwila jej może być całkiem sporo. :) Powodzenia w doprowadzeniu do super stanu. ;)
Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
Tekaj
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ1A

Postprzez Ra4al » wtorek, 31 sty 2012, 16:29

Za rdzę radzę się brać jak najszybciej, bo im jej mniej jest teraz tym mniejsze koszty wyjdą za naprawę tego ;). Ja u Siebie chciałem czekać do wiosny, ale iż siostra troszku obiła mi Colta to robiąc tył, przy okazji zajmę się i rdzą przynajmniej na nadkolach.
Widać właśnie że ktoś potraktował fuszerką ten halogen, z takim to byś przeglądu raczej nie przeszedł :P. U mnie ktoś zamiast odbłyśników zrobił imitację z okrągłego opakowania po ince i z palników ksenonowych, które podłączył pod zwykłą instalację... Oczywiście nie świeciły :P.
Co do plastików wnętrza zamiast ich wymieniać to po prostu je pomaluj na czarno tak jak konsolę i tunel, nie powinno to źle wyglądać, a jeżeli CI się uda to zaoszczędzisz troszku kasy :).
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez mlodycezar » środa, 1 lut 2012, 17:25

hmmm... z tą rdzą to pomyślę po 10 tym ; ) dostanę wypłatę to może kupie kawałek papieru ściernego, jakiś podkład zabezpieczający przed rdzą i spray to chociaż w taki sposób to zabezpieczę ; )

co do plastików to faktycznie dobry pomysł, widziałem już gdzieś na forum jak ktoś malował plastiki na czarno i efekt super, tyle, że na moich tylnych jednak na bank będzie widać, że rysy itd. ale jak nie znajdę plastików w dobrym stanie to myślę, że tak zrobię ; ]

mam do was Panowie pytanko ! wiem, że ten temat był poruszany wiele razy, ale jakoś nie znalazłem dosłownej odpowiedzi, a może inaczej, nie znalazłem tematu z taką sytuacją jak moja ; )
a mianowicie :
po odpaleniu auta na totalnie zimnym silniku, autko trzyma obroty 3200 i w miarę nabierania temperatury obroty te spadają, aż autko się nagrzeje, ale wtedy obroty falują w przedziale 800-1500 tyle, że auto nigdy mi wtedy nie gaśnie, choć szarpie dosyć mocno. Po dodaniu gazu normalnie przyśpiesza, nic nie szarpie ; )
czytałem coś o przepustnicy, silniczku krokowym, ale nie wiem jak to dokładnie rozebrać i oczyścić, a nie chciałbym tego zepsuć ; ) więc proszę o jakiś mały poradnik

z góry wielkie dzięki ; )
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez ozzy89 » środa, 1 lut 2012, 19:02

z przepustnicy odpinasz wszystkie wężyki (z wodą i powietrzem), odpinasz wtyczkę z krokowego, odpinasz linkę gazu, odkręcasz śruby mocujące, ściągasz przepustnicę, czyścisz ją dokładnie benzyną ekstrakcyjną, tak samo krokowy, który potem smarujesz smarem teflonowym. Potem wszystko składasz i przeprowadzasz regulację wolnych obrotów. Najlepiej jest też wymienić uszczelkę przepustnicy, która w ASO kosztuje ~30 zł ;)
Obrazek
ozzy89
Klubowicz
Klubowicz

Auto: CA4A Malibu

Postprzez mlodycezar » środa, 1 lut 2012, 19:10

dzięki za poradę, w weekend postaram się coś z tym zrobić ;)
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » środa, 1 lut 2012, 19:22

http://mitsubishifan.pl/mitsubishifan/ Wejdź w Dane naprawczo-regulacyjne i tam masz Czyszczenie przepustnicy oraz Wolne obroty 4G13/4G9x to jest to co Cię interesuje, opisane jest wszystko jasno i wyraźnie :).
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez krzychu0212 » środa, 1 lut 2012, 19:37

Ewentualnie dla nadgorliwych jak już przepustnica leży na biurku to można odkręcić (jak sie uda) krokowy i wszystkie kanaliki wewnątrz wypłukać. Aczkolwiek warto tak czy tak samą "pokrywkę" od krokowego odkręcić i wymyć cały mechanizm w środku, a w szczególności trzpień cały ;)
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez mlodycezar » piątek, 3 lut 2012, 16:58

jeśli już ją wyjmę to z krokowym też zrobię porządek ; ) ale kurde lipa ponieważ garażu nie mam, a spadł śnieg i jest zimno jak cholera więc w tym tygodniu chyba jednak nic mi się nie uda zrobić ; (
mlodycezar
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez krzychu0212 » piątek, 3 lut 2012, 17:30

Nie byłbym skłonny odkręcać jakąkolwiek śrubke na 20 stopniowym mrozie... poczekaj aż się troche ociepli, ewentualnie rozkręć po jeździe jak będzie ciepły silnik ;) aczkolwiek może być Ci ciężko wtedy wężyki z płynem chłodniczym odpiąć
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Powrót do Przywitaj się