Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Prawo, ubezpieczenia itp.
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Kredyt / pożyczka na samochód - Co i gdzie ?

Ubezpieczenia OC/AC/NW, przepisy ruchu drogowego, policja i inne kwestie...
Odpowiedz

Postprzez Tovija » 11 lut 2014, o 16:05

Ja też doradzam spokojne nazbieranie kwoty. Spłacałem pożyczkę przez 2,5 roku i wiem jakie to upierdliwe jak co miesiąc oprócz 3 stów na paliwo na pewniaka ponad drugie tyle musisz mieć na ratę.
Ostatnio edytowano 12 lut 2014, o 00:06 przez Tovija, łącznie edytowano 1 raz
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez mystek » 12 lut 2014, o 00:05

#Snajp - to moze pokaz tego pewniaka, co to za samochod, to Ci powiemy, czy warto czy nie.
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez Spiochu » 12 lut 2014, o 00:48

Również odradzam pomysł z kredytem, szczególnie jeśli w kilka miesięcy możesz zaoszczędzić i nie musisz mieć auta do pracy.
Swojego colta też mam w "kredycie" i choć jest to rodzinna pożyczka na 4% rocznie to i tak mnie to męczy. Po zakupie auta z 16k zł szybko zrobiło się prawie 25 k zł i trochę mnie to przerosło. Mogłem przecież kupić coś starszego i prostszego i nie było by teraz tej presji.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

Postprzez snajper90 » 12 lut 2014, o 11:38

A takie tam...

http://otomoto.pl/subaru-impreza-2-0-12 ... 47035.html
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
  • Strona WWW

Postprzez ledziu » 13 lut 2014, o 10:19

snajper90 napisał(a):Witajcie,
ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z bankami / placówkami udzielającymi kredyty / pożyczki ?
Pzdr

Ja mam bardzo dużo złych doświadczeń z bankami, nie będe się teraz rozpisywał bo tak naprawdę bardzo trudno w to uwierzyć że instytucja mająca nam pomóc finansowo czyha na nasze potknięcie.

Co do samego kredytu samochodowego sprawdź
- ile wynosi oprocentowanie pierwszych 12m-cy w połaczeniu z opłatami dotakowymi ( w kredytach got. jest to około 35%!!!)
- ile jest prowizji
- czy ubezpieczyciel oc/ac auta jest wybierany przez bank
- czy nie będzie wymagane od Ciebie założenie konta w danym banku żeby płacić niższy procent

Są też pewne zachownia banków które nie sprawdzisz czyli co będzie się działo np: przy dwu dniowym opóźnieniu w spłacie raty, kiedy wskakujesz do rejestru bankowego, kiedy w razie pomyłki jesteś z nigo usuwany.
Rejestr bankowy to nie jest BiK !!! Rejestr bankowy dla banków jest wyznacznikiem wszystkiego...
Trzeba też sprawdzić jaka jest procedura gdy np: popełnisz błąd i będziesz miał opóźnienie w spłacie jednej raty kredytowej do miesiąca (tylko nie myśl ze jesteś skrupulatny i to moze Cię nie spotkać). Jest to bardzo ważne ponieważ będzie wysłane do Ciebie pisemko (koszt około 40zł), wpłacisz kaskę tylko że jezeli pisemko było wysłane dzień przed tzw. zapadalnością raty do dostaniesz je dzień po zapadalnosci raty wpłacisz kaskę i myślisz że jest ok...ale nie jest ok bo powinieneś zanieść dwie raty czego już nie będzie w pisemku... niby nic ale bank uzupełni odsetki i spłaci resztą bieżącą ratę chociaż w tytule przelewu będziesz miał poprzednią ratę hmm... więc co dalej robi bank??? wysyła Ci następne pisemko z przypomnieniem, Ty się denerwujesz i idziesz z następną ratą żeby mieć spokój i myślisz sobie wpłaciłem dwie ratki jest ok. niestety nie jest ok. to drugie pisemko dostałeś z innego pokoju zwanego "egzekucją" często ten pokój to jest tylko inne biurko i mimo że Twoja wpłata była natychmiastowa to i tak w/g banku wpłaciłeś kaskę w trybie egzekucyjnym... co oznacza ze jednak Cię dorwali, nie udało się z podstawowymi "tabelkami" BiK, nie udało sie z rejestrem bankowym to będziesz wpisany w tabelce BiK należności odzyskane w trybie egzekucyjnym krótko mówiąc masz przechlapane...
Kiedy już masz przechlapane to mogą Ci wzrosnąć oprocentowanie, nie dostaniesz następnego kredytu, karty itp. generalnie jesteś złodziejem.

Tych myków jest znacznie więcej ale nie będe się rozpisywał bo to chodzi tylko o tanie autko które ewentualnie wyjdzie baaardzo drogo...sytauacja którą Ci opisałem z jedną ratą dotyczy też nawet nie dopłaty np: 5zł...

Uważaj bardzo mocno na wszystkie twory takie jak Getin(cała grupa finansowa), PariB..itd...chociaż niby normalne banki np: PKO BP nie są lepsze.

P.S
więc jak zadzwoni ktoś do Ciebie o 7 rano bo będziesz zalegał 4,5 zł to nie dziw się....
I nie myśl ze przelanie raty kredytowej = wpłata raty kredytowej
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ludinho1 » 14 lut 2014, o 16:38

ja powiem coś bezpośrednio związane z tematem a nie będę się rozwodził czy warto brać kredyt czy nie warto. średnio jest 10-15% w skali roku.(zależy jaki bank). napewno unikaj jakichś chwilówek i szybkich pożyczek bez BIK bo to farmazony same i procenty ogromne. W przypadku normalnego banku pożyczasz 10tyś na 12miesięcy to oddajesz 11tyś. jak na 36miesięcy to oddasz koło 14tyś. Credit Agricole bardzo tanio pożycza i nie miałem problemów żadnych z nimi.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez mystek » 15 lut 2014, o 22:40

I że co?! Że to jest ten pewniak?! Przecież obczaj sobie, że to było prane z przodu i tyłu. Przednie błotniki w innym kolorze, podobnie tył. Plakiem go zdrowo wydup**** w środku. Za 20000zł to bym się nie pchał w takie subaru. Wg mnie głupota straszna. W dodatku to komis! Jeżeli ufasz komisom i uważasz, że auta w nich spzredawane to pewniaki, to pozdro :). Uzbieraj 20000 i rzuć pieniądze Klejowi na stół albo komuś z dobrym projektem. To będzie pewniak, a nie subaru na dziwnym pakiecie z komisu :)
mystek

Postprzez Ja_good » 16 lut 2014, o 15:45

I że co?! Że to jest ten pewniak?! Przecież obczaj sobie, że to było prane z przodu i tyłu. Przednie błotniki w innym kolorze, podobnie tył
Tego to nie byłbym taki pewny ;)

Ale wolnossący BugEye za 20 koła :?:
Obrazek
Obrazek
Ja_good

Dostał piw: 2
Auto: 9-3 Aero MY01

Postprzez mystek » 16 lut 2014, o 17:38

front jest ewidentnie w innym kolorze. Na każdym zdjęciu to widać. Tył - mam podejrzenia, nie widać tego tak w 100%, to fakt. Zderzak tylny na pewno ma inny kolor, ale nie wiem jak reperatury. No chyba, że chodzi o to, że ktoś dorwał jakiś pakiet do tego subaru (bo jakoś tak dziwnie wyglądają te błotniki, takie "dojeb***e") i musiał je lakierować, no a na srebrnym widać szczególnie różnicę kolorów.
mystek

Postprzez snajper90 » 16 lut 2014, o 20:51

20 k za auto Kleja ? Haha to mu pojechałeś teraz :D

Poza tym subaru które miałem kupić ( a nie kupiłem bo poszło) to nie było TO z tego ogłoszenia tylko znajomy z okolic takie sprzedawał.

Póki co to czekam, krążę po allegro i składam kasę. I raczej nie będę się raczej w pożyczki / kredyty pakować ;)
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
  • Strona WWW

Postprzez ledziu » 28 lut 2014, o 14:06

ludinho1 napisał(a):ja powiem coś bezpośrednio związane z tematem a nie będę się rozwodził czy warto brać kredyt czy nie warto. średnio jest 10-15% w skali roku.(zależy jaki bank). napewno unikaj jakichś chwilówek i szybkich pożyczek bez BIK bo to farmazony same i procenty ogromne. W przypadku normalnego banku pożyczasz 10tyś na 12miesięcy to oddajesz 11tyś. .

Z czystej ciekawości zajrzałem do pko bp czyli normalnego banku tak więc przy aucie za 20k cała impreza na 2 lata wyjdzie 27300 zł + ubezpieczenie czyli spokojnie dobrniemy do 31000zł.

Pierwszy rok wychodzi 20,5% bo prowizja a drugi 16% , można jeszcze posilić się kredytem gotówkowym ale też nie będzie cudów.
Są też promocje ale nic nie ma za darmo...
ledziu

Dostał piw: 28

Postprzez tomchuck » 28 lut 2014, o 17:40

Brałem jakiś czas temu kredyt gotówkowy w wbk, gdzie posiadam konto. było to 10tys na rok i razem z prowizją za udzielenie kredytu zapłaciłem 11220zł +-10zł bo nie pamiętam dokładnie. Więc nie ma tragedii jeśli szybko potrzebujesz kasę.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Prawo, ubezpieczenia itp.

Powrót do Strona główna forum