Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Nasze auta ‹ CJ0-CJ1A-CJ4A
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

Arkadowy szmaragd

Modele produkowane na przełomie 1995 - 2003 roku.

Arkadowy szmaragd

Postprzez Arkady » 10 kwi 2019, o 20:07

Cześć,

Colta kupiłem w lutym 2018 roku. Jest to model z 2003 roku z silnikiem 1.3 16v jak się dowiedziałem w rzadko spotykanym kolorze. Od razu się zaprzyjaźniłem z tym samochodem, ma bardzo fajną ergonomie, jedynie co to wsiadanie i wysiadanie jest karkołomne i mało miejsca dla tych z tyłu. W ciągu roku eksploatacji nigdy mnie nie zawiódł. Polecam ten samochód :kciuk:

Wyposażenie:

ABS
4 poduszki
klimatyzacja

Aha no i podłużnice gniją :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu dwa szmaragdy :)

Obrazek
Arkady
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 7
Auto: CJ1A - 2003, CJ1A - 1998
Województwo: Opolskie

Arkadowy szmaragd

Postprzez Arkady » 22 sie 2024, o 21:23

Cześć, zrobię odkop. Colcik jeszcze żyje! To już ponad 6 lat mija jak jestem w posiadaniu colta. zrobiłem 120 tyś km. Za ten czas robione było:

- dwa razy zmieniony rozrząd
- podłużnice tylne
- łożyska z przodu
- wahacze przednie
- wydech cały
- 2 razy hamulce
- małe malowanko (z marnym efektem)
- wymiana chłodnicy
- wymiana skraplacza
- kilkukrotne nabijanie klimy
- wymiana lamp z przodu
- 2 komplety opon

no i wymiany oleju co 10 tyś km i inne pierdoły, ubezpieczenia. W sumie ok 12k włożone :lol:
A jeszcze jest do roboty parę rzeczy, no i trzeba zrobić konserwacje, aha... no i pije olej :) Dodaje kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podwozie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólnie samochód niezawodny. Nigdy nie potrzebowałem lawety, tylko raz czy dwa nie odpalił po dłuższym postoju, to wtedy zapalałem go na pych i śmigał. Wymaga trochę opieki, zawieszenie trochę postukuje - chyba nikt nie wymieniał go jeszcze :D , jest problem z abs po wymianie czujnika prędkości z przodu.Świeci się kontrolka i nie działa. No także trzeba, by się nad nim pochylić, ale nie wiem czy mi się jeszcze chce :rolleyes:
Arkady
Klubowicz
Klubowicz

Arkadowy szmaragd

Postprzez Arkady » 2 lut 2025, o 16:03

Jakiś czas temu zacząłem robić nową podłogę do bagażnika, bo na starą wylał się olej i pomyślałem: nie będę czyścił, zainstaluje nową wykładzinę. Kupiłem dwie płyty HDF 3mm i skleiłem je do siebie dla uzyskania lepszej sztywności. Wyciąłem z niej 3 formatki(bo pomyślałem : fajnie jakby nowa podłoga była 3 częściowa) i przystąpiłem do oklejania. Pomysł był taki, żeby środkowa część uchylała się w celu dostępu do koła zapasowego, a boczne kawałki były przymocowane do nadwozia. Ze względu na równą podłogę, bagażnik pomniejszy się o klika cm :/ Oto efekty

Obrazek

Cięcie wyrzynarką szło całkiem sprawnie
Obrazek

Pierwsze przymiarki

Obrazek

Obrazek

Zabezpieczyłem krawędzie tasmą izolacyjną

Obrazek

Całość pokryłem matą filcową, którą przykleiłem klejem w sprayu. Materiał zawinąłem do środka. Niestety nie trafiłem z odcieniem filcu i odróżnia się od tego fabrycznego.

Obrazek

Obrazek

Kupiłem składane uszka i jest plan zamontować je do nadwozia tak aby nie wystawały, ale na razie tego nie zrobiłem

Obrazek

Płyty boczne zostały podbudowane profilami

Obrazek

Obrazek

Na razie nowa płyta jest tak o wrzucona do bagażnika i wymaga dokończenia. Trzeba zamocować uszka, wzmocnić płytę i wymyślić mocowanie tych bocznych części. Jak wykminię to wrzucę ciąg dalszy :)
Arkady
Klubowicz
Klubowicz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ4A

Powrót do Strona główna forum