Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Nasze auta ‹ Colt 600-800, A150-C12
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

kraverowy rarytasik

Modele produkowane na przełomie 1962 - 1988 roku.

Re: kraverowy rarytasik

Postprzez kraver » 8 lis 2017, o 16:43

Siemanko ;)

Oddałem samochód do regulacji gaźnika na samochodzie na Głogowskiej w Poznaniu bo było już z nim ostro nagrzewane.

Samochód już chodzi w miarę przyzwoicie jak na 3 z 4 cylindrów.
Ssanie się załącza i wyłącza jak trzeba ale muszę chyba podjechać do regulacji bo na ssaniu dochodzi aż do 2500 obr/min, na jałowym ok. 1000 obr/min.

Muszę w końcu sprawdzić luzy zaworowe ale niestety podchodzę do tego baaaardzo powoli bo się na tym nie znam i muszę się doedukować. ;P
W ostateczności oddać gdzieś na ustawienie luzów, najlepiej od ręki.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
kraver

Dostał piw: 4
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez kraver » 12 lis 2017, o 12:55

Dzisiaj wyszedłem rano do auta i takie międzypokoleniowe spotkanie na osiedlu ;)

Właściciela nie znam i nie widziałem, ale samochód bardzo mi znany z bezprawnego parkowania na osiedlu w miejscach dla inwalidów więc zbyt inteligentny chyba nie jest..

Dla mnie takie parkowanie na miejscach dla inwalidów bez uprawnień jest frajerstwem a na osiedlu jest to nagminnie łamane.
Kiedyś (jak osiedle było oddane do użytku) ludzie tam parkowali jak nie było innych miejsc a teraz (kilka lat) traktują to jako zwykle miejsce i mimo 5 wolnych w obrębie 20 metrów parkują właśnie na tym dla inwalidów bo oczywiście mają bliżej do klatki.

Dlatego wszystkim odradzam osiedle Wechty w Poznaniu. Robią takie przekręty z ilością miejsc parkingowych że później jest taki ścisk na osiedlu zamkniętym, że ludzie zajmują każdy krawężnik, zakręt, drogę pożarową, zjazd do parkingu podziemnego czy przejście dla pieszych.. Wechta oddaje budynek do użytku i musi mieć określoną liczbę miejsc parkingowych a ludzie kupując na wynajem nie kupują miejsc w garażu podziemnym. Po zgodzie na oddanie budynku, Wechta zaczyna zaczyna zakładać blokady i wyprzedawać miejsca które były ogólnodostępne przed blokami..
Jak na wcisk dobudowali kolejny blok na osiedlu i ludzie się zbuntowali że nie ma miejsc na osiedlu i nie dostali zgody na oddanie bloku do użytku to wynajęli plac z 500m od osiedla i wskazali mieszkańca osiedla, że to jest parking dla mieszkańców. Plac był z wielkimi dziurami, żadnej normalnej drogi, sama ubita ziemia (Poznań - Plac przy ul. Rolnej z wjazdem od strony McDonalda). Ludzie się oburzyli, że nie po to kupowali mieszkania na osiedlu zamkniętym, żeby teraz zostawiać samochód na niestrzeżonym placu 500m od mieszkania. Wechta oczywiście posmarowała komu trzeba i blok został oddany do użytku. Ludzi na osiedlu przybyło a miejsc parkingowych już nie ;)

Obrazek

kraver

kraverowy rarytasik

Postprzez tresorex » 13 lis 2017, o 09:14

Ostatnio zauważyłem, że jak ktoś kupuje mieszkanie to myśli, że mu się należy miejsce parkingowe tak samo jak powietrze. W mieście grunt jest bardzo drogi, budowa dodatkowych miejsc parkingowych jest kosztowna, a deweloper nie jest organizacją charytatywną.

Lepiej napisz jak tam auto :D
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Moderator
Moderator

Dostał piw: 441
Auto: Accord VII

Postprzez kraver » 13 lis 2017, o 13:05

Ja też jestem tego zdania że jak się chciało mieć miejsce to trzeba było je wykupić przy zakupie mieszkania ;)
Sam wolę zaparkować 200 metrów od osiedla niż parkować jak pajac na chodniku czy zakrętach.
Zdarzało się już że ktoś mnie tak zastawił że wyjeżdżałem 5 minut z miejsca lub urządzałem koncert klaksonem bo pilnie musiałem wyjechać a nie byłem w stanie.
Są takie ASY, że zastawiają i chyba myślą "Ja o 7 wyjeżdżam do pracy to pewnie szybciej niż on (zastawiony)" i później o 3 w nocy zastawiony trąbi bo nie może wyjechać ;) Współczuję jakby się kiedyś okazało, że ktoś nie może kogoś do szpitala zawieźć bo Janusz czy Seba zastawili mu auto.
Na nieszczęście jeszcze jestem na wynajem ale jak już zbiorę się na kredyt to jestem mądrzejszy o doświadczenia z kilku osiedli ;P

A samochód.. Śmiga dzień w dzień ale muszę w końcu zdecydować co robię w silnikiem, czy remontuje to co mam czy jakaś podmiankę robię.

No i się przymierzam do regulacji tych luzów zaworowych ;D właśnie przeglądam uszczelki i dzwonić będę do hurtowni w Poznaniu czy mają na miejscu.

kraver

Postprzez kraver » 16 lis 2017, o 21:21

Bawił się ktoś kiedyś w redukcję rozstawu śrub z 4x114,3 na 4x100?

Pracuje w Obróbce skrawaniem i mam dostęp do tokarek CNC więc może udałoby mi się po kosztach materiału i małych pieniędzy wykonać to na własną rękę.
Z tego co dzisiaj wyczytałem to dystanse itp. toczy się z PA6.

Co znajdę jakieś felgi z Mitsubishi które mi się podobają i myślę że pasowałyby do Szymka to 4x100 a u mnie 4x114,3.. ;<

Edit: Chyba szykuje mi się jutro podróż Szymkiem z Poznania do Szczecina (Ja, dziewczyna + kot) i nie uśmiecha mi się to ze względu na nieustawienie tych luzów zaworowych. Z drugiej strony nie chce z nimi grzebać przed trasą bo jeszcze coś się wydarzy w drodze i będzie słabo..

kraver

kraverowy rarytasik

Postprzez Danielo » 17 lis 2017, o 08:30

A nie lepiej poszukać czegoś na 4x114 ? jakiej dużej szukasz?
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: CA Malibu

kraverowy rarytasik

Postprzez macieekg » 17 lis 2017, o 08:37

Przed trasą wybrał bym się do jakiegoś mechanika na ustawienie tych zaworów, aby nie zrobić szkody.
To nie jest jakieś rocket science. Każdy ogarnięty mechanik i połowa domorosłych grzebaczy przy autach powinni to ogarnąć.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

kraverowy rarytasik

Postprzez tresorex » 17 lis 2017, o 08:59

Teraz są tacy mechanicy że jak się kompa nie da podpiąć to się nie tykają ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Moderator
Moderator

kraverowy rarytasik

Postprzez kisiello » 17 lis 2017, o 11:01

Faktycznie ciężko z felgami 4x114. Jeśli chodzi o dystanse zmieniające rozstaw ja jeździłem na takich i nie było problemu. Zrobiłem właśnie z aluminium pa6. Tyle ze żeby były bezpieczne muszą mieć te 20mm co dosyć mocno zmienia ET felgi :)

Ogólnie co do felg jeszcze to jest dużo fajnych oldschoolowych felg ściągniętych z Japonii. Tylko ceny zabijają :D z tańszych starszych felg polecam ronale turbo. Pasują do wszystkiego zwłaszcza wypolerowane - u mnie jeździły w c50 a teraz w Ładzie :)
A w Szczecinie dzisiaj słońce świeci także śmiało możesz jechać :D
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 80
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez kraver » 17 lis 2017, o 12:25

macieekg napisał(a):Przed trasą wybrał bym się do jakiegoś mechanika na ustawienie tych zaworów, aby nie zrobić szkody.
To nie jest jakieś rocket science. Każdy ogarnięty mechanik i połowa domorosłych grzebaczy przy autach powinni to ogarnąć.
Niestety wyjazd już dzisiaj i nie wiem czy znajdę takiego co od ręki mi ustawi..

Co do felg to podobały mi się takie jak na zdjęciach. Szału nie robią ale są dość przystępne cenowo ;P niestety 4x100.ObrazekObrazek

Z 4x114,3 znalazłem takie:

https://www.olx.pl/oferta/felgi-alumini ... pjHYn.html

https://www.olx.pl/oferta/alufelgi-opon ... n5IS8.html

kraver

kraverowy rarytasik

Postprzez tresorex » 17 lis 2017, o 12:33

Te z fotek to oryginały z CJ i CA ;) Ty byś musiał szukać jakiś od C50 bo one chyba miały 114,3
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Moderator
Moderator

kraverowy rarytasik

Postprzez Danielo » 17 lis 2017, o 12:45

Ja mam coś z gala chyba 4x114, poszukam po weekendzie w garażu jak mi przypomnisz :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: CA Malibu

Postprzez kraver » 17 lis 2017, o 12:50

Spokojnie, ja się narazie tylko rozglądam bo w pierwszej kolejności mam do zrobienia remont silnika i wymianę przedniej szyby oraz klapy ;D

Edit: Dojechałem do Szczecina bez problemu ;D
kraver

kraverowy rarytasik

Postprzez kisiello » 17 lis 2017, o 23:27

Jak chcesz to mam do oddania stalówki z C50 13 cali w całkiem ładnym stanie. Możesz jutro po nie wpaść jak jesteś w Szczecinie akurat :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 80
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez kraver » 21 lis 2017, o 08:39

4.5 - Z opcji "cytuj" korzystaj rozważnie. Skracaj jego treść do tej, do której masz zamiar się odnieść. Nie cytuj całego postu, jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim.

No zobacz..
Nie wszedłem na forum i taka uprzejmość mnie ominęła ;P Ale myślę że to by było bez sensu bo ja też bym wziął od Ciebie felgi i wrzucił je do Garażu w swoim rodzinnym domu (Radziszewo pod Szczecinem) i głupio bym się czuł ;D

Stalówki jakieś mam na Szymku ale są do porobienia. Na pewno kołpaki do malowania albo do wymiany ale nie mogę znaleźć odpowiadających mi.

kraver

kraverowy rarytasik

Postprzez Atomowsky » 31 lip 2018, o 22:35

Stary. Dawaj jakiś update !
Atomowsky
Moderator
Moderator

Dostał piw: 87
Województwo: Śląskie

kraverowy rarytasik

Postprzez kraver » 30 cze 2019, o 19:38

Cześć..
Trochę smutno bo z autem nic się nie dzieje..
Aktualnie posiadam inne auto na codzień a Szymek niestety stoi i się marnuję.
Za dwa tygodnie koniec ubezpieczenia i przeglądu przez co mam skołatane myśli co z nim zrobić..
W związku z tym że ma nakręcone w papierach nie chciałbym nikogo w to pakować ale też szkoda mi go oddać na złom.
Nie jest to popularne auto więc na części też będzie trudno go sprzedać.
Gdybym się zdecydował sprzedać na złom to wystawie tutaj ogłoszenie czy ktoś chciałby coś z części.

Niestety jak zawsze życie zweryfikowało plany i nic się nie ruszyło z "projektem"..
Kasa cały czas odkładana na wyższe cele i nic zrobić nie można.

Smutek.
kraver

kraverowy rarytasik

Postprzez kraver » 12 lip 2019, o 15:04

Byłem dzisiaj w stacji demontażu pojazdów tzw. szrocie i nie wychodząc z budynku powiedzieli mi, że do odwołania skupują wszystkie samochody za 100zł.

Z szacunku do tego samochodu nie oddam go w całości za 100 zł.

Do innego nie zdążyłem już pojechać przed zamknięciem.

Wygląda na to że wykupie OC (430 zł), przeglądu nie zrobię i będę czekał aż ktoś może będzie szukał na części.

Niestety prawo zabrania samowolnego demontażu aby pojazd wyrejestrować.

Nie mam też miejsca aby ten samochód rozebrać, przechowywać części a sama budę oddać do tej stacji za darmo.
kraver

Poprzednia strona

Powrót do Colt 600-800, A150-C12

Powrót do Strona główna forum