Zwracam się tutaj z dosyć nietypowym problemem.
Używam starego laptopa, który nie wiedzieć czemu ma 10 lat i jeszcze działa. Jest na nim zainstalowany windows XP i do tej pory wszystko było OK. Służy mi do przeglądania internetu i pracy biurowej także pomimo słabych parametrów daje radę. W międzyczasie dokłożyłem mu RAM'u i zmieniłem na najmocniejszy procesor jaki był kompatybilny z tą płytą także odzyskał drugie życie i nawet jest w stanie pociągnąć duże rysunki w CADzie.
Od jakiegoś czasu chrome ostrzegał, że nie wspiera już tego systemu. Java zaś atakowała komunikatami, żeby ją zaktualizować po czym przy próbie aktualizacji informowała że się nie da. Nie było to dla mnie problemem do przedwczoraj. Wtedy przestały się wczytywać strony jak domniemam szyfrowane. Dla przykładu coltmania, blogi, pogoda, olx działa. Nie działają zaś google, gmail, youtube, allegro, facebook, strony pankowe już od dłuższego czasu działały tylko w trybie prywatnym. Wyświetla się podczas próby połączenia ze stroną taki komunikat:
Połączenie nie jest prywatne
Hakerzy mogą próbować wykraść Twoje dane z http://www.youtube.com (np. hasła, wiadomości lub informacje o karcie kredytowej). NET::ERR_CERT_DATE_INVALID
To samo jest na Firefox i Chrome. Na IE nie wiem bo wywaliłem ten shit i teraz nie mogę zainstalować :-P. Czytałem trochę w internecie, że podobno przeglądarki przestały wspierać XP i jedynym wyjściem jest zainstalowanie Win7 lub wyższej wersji. Zastanawiam się czy ktoś może z was używa tak archaicznego systemu, czy może znacie jakieś sprytne patenty jak obejść ten problem?