Wszystkie diesle raczej nie, bo jej obecność przy takim silniku to nie zasada. Takie rozwiązanie wprowadził chyba Mercedes. Chłodnica jest na powrocie paliwa, aby ostudzić nadmiar rozgrzanego paliwa.
To fakt...jak tak człowiek usiądzie i spokojnie przeanalizuje pewne rozwiązania, to dochodzi do wniosku, że ten samochód musiał faktycznie projektować zegarmistrz - nietypowe jak na tamte czasy rozwiązania idealnie spełniały swoje zadanie przez lata i nadal są powielane w obecnie produkowanych modelach...to co na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane w rzeczywistości jest prostym, ale bardzo precyzyjnym i skutecznym w działaniu elementem
...a tak przy okazji - jak bez większych nakładów "naprawić" taką gałkę zmiany biegów?!
...a no wystarczy napisać do wujka Changa, żeby przysłał takie cuś
tres, pomijając fakt, że ten z mema musiał zdrowo w coś przydzwonić, to jednak środek można powiedzieć jest cały i klatka zrobiła swoje! ...patrząc na ten crash test, który wrzuciłeś wcześniej, to i tak wolę smarka
Minęły dwa miesiące i trochę się działo - do "stajni" zawitał nowy dupowóz
...jakby ktoś chciał wiedzieć, to tak pracuje podczas jazdy zawieszenie pneumatyczne:
Udało mi się też wreszcie skończyć Beetla Przed:
Po:
- 130 kucy na gnojówkę z turbiną, pełna elektryka, grzane taborety, klima i białe skóry w środku
...a Jeep pojechał wreszcie na naprawę skrzyni i wymianę LPG.
Nadszedł czas, żeby zabrać się za Smarta - na razie kończę rozbierać dawcę, a do sprawnego wleciały przyciemniane szyby, uchwyt tylnej szyby i płetwa rekina
...w ramach ciekawostki - tak wygląda kpl zespół napędowy do 0.8 cdi!
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski - od 1993r. Szukasz grafik? Szukać mnie na jabberze.
No...zespół napędowy ostatnio pokazałem, to teraz zobaczycie do czego był przymocowany
...ale to już historia, a ponieważ złomek został już rozebrany na części pierwsze, to zabrałem się za egzemplarz jeżdżący Na pierwszy ogień poszło do wymiany całe przednie zawieszenie i układ kierowniczy wraz z kolumną kierownicy, która była uszkodzona.
Przy okazji ogarnąłem instalację elektryczną i zmieniłem trochę elementy wnętrza - wpadła skórzana kierownica i została zmieniona obudowa licznika, zespół przełączników i deska ze środkowym panelem sterowania...
...mając rozebrany cały przód i środek postanowiłem zamontować nowe światła DRL od majfrendów
...no i tak to wyszło:
...niestety w trakcie prac rozbiórkowych stała się tragedia
...ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i w miejsce ori anteny wpadła antenka do CB
...a radyjko gra dzięki znalezionej gdzieś w szafie starej antenie aktywnej jeszcze z lat 90-tych!
]
Postanowiłem również odświeżyć trochę tył i zrobić coś z tymi małymi, paskudnymi szybkami bocznymi:
...i zamalowałem je od środka czarnym lakierem na podkładzie do zderzaków
...a z zewnątrz zeszlifowałem i zrobiłem polerkę
...potem wymieniłem lotkę i zmodyfikowałem światło stopu
W tzw międzyczasie dotarła przesyłka:
...i została wykorzystana.
...ale ponieważ przyszedł sezon zimowy, musiałem założyć stalówki do których udało mi się dokupić fajne ori kołpaczki
Zrobiło się zimno i myślałem, że teraz już spokojnie pośmigam do wiosny...niestety smark w trybie manualnym lubi wkręcać się grubo w czerwone pole obrotomierza i udało mi się ukręcić turbinę - a bez niej szybszy jest rower
...na szczęście dłubanie przy tym "samochodzie", to jak zabawa klockami Lego, więc szybko ogarnąłem temat - rozebrałem tył, wymieniłem turbinkę, intercooler razem z wentylatorem (stary "wybuchł"), filtr powietrza i wyczyściłem EGR wraz ze wszystkimi wężami...a przy okazji posłuchałem jak to chodzi bez wydechu
Aaaaaaaa...no i dołożyłem mu taki mały prezent tam gdzie trzeba - niech ma coś fajnego
Greg podziwiam Cie jak działasz i customizujesz Smarta oraz Jeepa i Yamahę. Chętnie zobaczyłbym całą tą stajnie, bo wszystkie pojazdy skrajne i nietypowe. Każdy ma swój niepowtarzalny charakter :-)
Ostatnio pokazywałem antenę do CB w Smarku, a nie pokazałem radyjka...no to już jest:
...wrzuciłem też na szybko rozdzielacz, żeby jakoś zasilać różne sprzęty:
...i zmajstrowałem takie coś ze starej wtyczki OBD
Jest to najprostszy Trust+ off, czyli wyłącznik smartowego systemu ESP - działa na zasadzie zwarcia 4 i 7 pinu w złączu OBD. Można bawić się w wyciąganie bezpieczników, ale wtedy przestaje działać również ABS, a z tą zworką nie działa tylko to co niepotrzebne ...a po co to?! ...a po to
...no bo przecież Smart jak każdy prawdziwy, sportowy samochód ma silnik z tyłu i napęd RWD!
Od samego początku Smark miał problem z terkoczącym podczas każdego hamowania ABS-em i odłączaniem napędu przez Trust+ podczas szybszej jazdy w ostrych zakrętach...błędów brak, więc trzeba było poszukać uszkodzenia mechanicznego, a ponieważ przód był już rozbierany w drobny mak i wszystko było cacy, zabrałem się za tył - oto sprawca zamieszania:
...tak więc wystarczyło wymienić pierścienie ABS-u i po sprawie
...przy okazji przegląd jednego przegubu wewnętrznego i wymiana pękniętej osłony:
W tzw. międzyczasie przyszły nowe graty - Smark się bardzo ucieszył i ja też ...roleta bagażnika:
...i coś, czego bardzo mi brakowało - uchwyt na napoje/drobiazgi
Sorki za ten syf w aucie, ale brak mi motywacji do sprzątania...pewnie zrobię to jak będę wymieniał wszystkie wykładziny i elektrykę na full wypas
Pewnie jesteś rozeznany w temacie. Jak to jest z tymi smartami, że stoi tego pełno na allegro za 1500? Słyszałem, że te silniki wytrzymują max 100 000km, czy to prawda?