Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Strunczez Colcik CZ5 1.1 (Motion)

Modele produkowane od 2002 roku do teraz.

Strunczez Colcik CZ5 1.1 (Motion)

Postprzez strunczez » piątek, 30 kwi 2010, 13:09

Witam wszystkich.
Mam na imię Łukasz, mam 27 lat i od pół roku wożę się Colcikiem 2007 CZ5 1.1 (Motion).

Kupiłem go za 17 000 zł z uszkodzonym przednim nadkolem i drzwiami od strony kierowcy (poduchy całe). Przebieg 19 000 km. Remont mnie wyszedł koło 4 000 zł.

Gdyby nie ta cena i koszty remontów to nie wiem czy bym się skusił na ten samochód ze względu na słaby silnik.

Samochód jest wyposażony w:
-radio mp3
-automatyczne światła
-automatyczne wycieraczki
-czujnk pasów
-ABS
-2 poduchy + 2 kurtyny
-przyciemniane lampy i szyby (fabrycznie)
-pełna elektryka
-alumy 16" / 205 / 45 (fabryczne)
-klima (w schowku tez)

Więc chyba pełna opcja.

Poniżej parę zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Byłem pewniem że jak zasiąde za sterami Colta który ma o 100 KM mniej niż Eclipse (Jestem również członkiem Mitsubishi Eclipse Klub Polska) to będzie dla mnie cios poniżej pasa, i prawde mówiąc miło się rozczarowałem.
Wbrew pozorom 75 konny Coolcik bardzo ładnie sie zbiera. od 0-100 moze 2-3 s dłużej niż duzo mocniejszy Eclipse. gożej juz wypada powyżej prędkości 100Km/h ;]

Silnik jest bardzo ekonomiczny i elastyczny, kładąc cegłe na pedale gazu ciężko przekroczyć spalanie 7l/100 Km. Jedyną wadą jest dzwięk jaki wydaje. Pracuje jak pralka ;] w koncu tu 3 cylindrowa jednostka, więc trzeba do tego przywyknąć.
Bardzo dobrze sprawuje się w czasie wyprzedzania i lepiej niż Eclipse (z dużo wyższą prędkością) wchodzi w ostre zakręty.

Poniżej kilka fotek Eclipsa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio edytowano piątek, 30 kwi 2010, 19:56 przez strunczez, łącznie edytowano 1 raz
strunczez
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez Agusia » piątek, 30 kwi 2010, 13:17

Witam w klubie! Miło, że do nas dołączyłeś i, że w końcu się przedstawiłeś ;)

Bardzo ładnie prezentuje się twój colcik :)

Zachęcam do aktywnego uczestniczenia w życiu forum :)

Pozdrawiam
Obrazek Obrazek
Agusia
Moderator
Moderator

Postprzez tresorex » piątek, 30 kwi 2010, 14:00

ciekawy zestaw miczubiszczów :D
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez DED » piątek, 30 kwi 2010, 14:20

ladna Czi jeszcze ladniejszy Ecpise ;-)
LiCzY sIę PrOwOkAcJa
Obrazek
DED
Organizator zlotu 2010
Organizator zlotu 2010

Auto: Colt

Postprzez Nino » piątek, 30 kwi 2010, 15:55

Bardzo ładnie wygląda autko - szczególnie kolor jest idealny :D Mniejszy silnik jest może ciut mniej dynamiczny, ale za to wizyty na stacjach benzynowych będą rzadsze.
Nino
Klubowicz Zxx
Klubowicz Zxx

Postprzez Zielon » piątek, 30 kwi 2010, 17:15

Nino, czy Twoim zdaniem mając na auto warzące 1300kg i mając silnik 1.1 mniej spali niż 1.3, lub 1.5?? Nie jest to prawdą, być może znajdzie się przypadek ze spali mniej, ale silnik dostaje mocniej po pupie podczas przyspieszania itp, nawet codziennej jazdy. (czysto polemizuję). Przykład Octavia 1.6 i 2.0 znajomego palą tyle samo, a jednak lepiej się jeździ 2.0 :))
Zielon
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Nino » piątek, 30 kwi 2010, 18:06

Producent (mitsubishi) podaje takie dane techniczne - faktycznie 1.1 DOHC pali prawie tyle samo co 1.3 ale już wersja 1.1 cleartec pali zauważalnie mniej. Miałem clio 1.2 16V (7 KM) a kuzyn 1.4 16V (98KM) i różnica w spalaniu była - średnio ok. 1.5 L/100 km. Pewnie masz rację, że nie jest to 100% reguła i że często różnice w spalaniu są wręcz nieistotne w stosunku do dynamiki.
Nino
Klubowicz Zxx
Klubowicz Zxx

Postprzez strunczez » piątek, 30 kwi 2010, 19:55

Nie wiem po co sie wykłucacie. Wystarczyło by mnie zapytać ile moje autko pali.
Otóż:

Colcik 1.1
-trasa 4.5-5.2 przy predkosci 80-90-100.
-miasto 6
-srednio 4.7-5.4
-ostry but 7-9

Eclipse 2.0 170 KM (bez turbo)
-trasa 7-8
-miasto 9-10
-srednio 8.5
-ostry but 15

Przez ostry but rozumiem jazde bardzo dynamiczną ale tez i przepisową.
Eclipsa jest ewenementem w klubie.
Zdobyła 2 puchary na wyścigach klubowych 1/4 mili.
I jak na taką moc pali bardzo niewiele. Nie wiem czemu tak jest,
Taką poprostu kupiłem 7 lat temu.
Srednie spalanie przeciętnego eclipsea to 12-14l

BTW Colcik mimo małego silniczka zbiera sie wysmienicie ;]
strunczez
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez pshm » środa, 5 maja 2010, 12:15

Witaj,

Ładne statystyki :) Aż trochę żałuję, że upierałem się przy podobnym 1.3, bo do takiego spalania to mi daleko, oj daleko ;-)
pozdr.
Przemek
pshm
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez misiekwwl » środa, 5 maja 2010, 12:31

Aż trochę żałuję, że upierałem się przy podobnym 1.3, bo do takiego spalania to mi daleko, oj daleko

to chyba masz coś nie tak z coltem boz tego co wiem te colty wcale dużo nie palą jak o 0.5 litra wiecej to pewnie max ;-)
>>MISIEKWWL<<

Mowa jest srebrem, a milczenie owiec :P
Obrazek
misiekwwl
Moderator
Moderator

Postprzez pshm » środa, 5 maja 2010, 20:58

misiekwwl napisał(a):
Aż trochę żałuję, że upierałem się przy podobnym 1.3, bo do takiego spalania to mi daleko, oj daleko

to chyba masz coś nie tak z coltem boz tego co wiem te colty wcale dużo nie palą jak o 0.5 litra wiecej to pewnie max ;-)

Generalnie różnie, zależy od sposobu jazdy, a miewam ciężką nogę ;-) W mieście na spokojnie może by palił te 7-7,5 ewentualnie, a tak to z 8 też potrafi wszamać. W trasie schodzi do ok. 6,5, ale z tym też bywa różnie. Natomiast jak dla mnie za te 95 koni to jeszcze do zniesienia, co nie znaczy, że nie byłoby fajniej jakby żarł mniej ;)
pozdr.
Przemek
pshm
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez strunczez » czwartek, 6 maja 2010, 18:01

Jesli chodzi o mnie, to ja jeżdżę bardzo ekonomicznie dlatego że na codzień robię 100-200 km. Dla mnie litr różnicy w spalaniu to oszczędność nawet i 10zł dziennie.

Poprostu staram się przyśpieszać powoli, nie wciskać gwałtownie gazu do oporu ponieważ mały silnik ma to do siebie ze bardzo mało pali przy stałej prędkości, natomiast przy przyspieszaniu potrafi łyknąć naprawde dużo z uwagi na brak mocy.

Przy jeździe żółwim tępem potrafie zejść nawet poniżej 4.5l, ale taka jazda to katorga.
strunczez
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez pshm » czwartek, 6 maja 2010, 22:35

Jasne, u mnie dokładnie to samo. Problem leży głównie w tym, że rano w korkach momentami trzeba przycisnąć mocniej, żeby nie tłuc się do pracy nie wiadomo ile czasu ;)

Natomiast jak tylko się da to ostatnio staram się eksperymentalnie dociskać spalanie do oporu w dół. Kto wie, może uda się jednak poprawić tą średnią :)
pozdr.
Przemek
pshm
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez magik » poniedziałek, 10 maja 2010, 11:28

W moim od kiedy nastała wiosna się coś poprzestawiało. Jak w zimie, przy dynamicznej jeździe po mieście miałem od 9 w górę, po trasie było 6,5 - 7, tak teraz, choćbym nie wiem jak się starał nie chce być więcej jak 8,5 przy takim miejskim upalaniu. Po trasie przy prędkości 100 - 110 wyszło 5,6!/100 :shock: Przy spokojnym turlaniu po mieście (choć to katorga jak już ktoś wspominał - cpu pokazuje średnio 6,7)
Oczywiście w mieście, gdy wpakuję się w godzinch szczytu - spalanie wyraźnie rośnie, ale do jazdy w godzinach szczytu mam 2oo 8-)
Wyraźnie więc widać, że mocniejszy silnik nie oznacza automatycznie wyższego spalania!

Turbo lover :P

Gratki z fajnego zestawu + świetne felgi w colcie. Co za opony tam masz?
Ps. A nie masz przypadkiem więcej tych jaśków w środku?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 maja 2010, 11:32 przez magik, łącznie edytowano 1 raz
magik
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez strunczez » poniedziałek, 10 maja 2010, 18:45

magik napisał(a):W moim od kiedy nastała wiosna się coś poprzestawiało. Jak w zimie, przy dynamicznej jeździe po mieście miałem od 9 w górę, po trasie było 6,5 - 7, tak teraz, choćbym nie wiem jak się starał nie chce być więcej jak 8,5 przy takim miejskim upalaniu. Po trasie przy prędkości 100 - 110 wyszło 5,6!/100 :shock: Przy spokojnym turlaniu po mieście (choć to katorga jak już ktoś wspominał - cpu pokazuje średnio 6,7)
Oczywiście w mieście, gdy wpakuję się w godzinch szczytu - spalanie wyraźnie rośnie, ale do jazdy w godzinach szczytu mam 2oo 8-)
Wyraźnie więc widać, że mocniejszy silnik nie oznacza automatycznie wyższego spalania!

Turbo lover :P

Gratki z fajnego zestawu + świetne felgi w colcie. Co za opony tam masz?
Ps. A nie masz przypadkiem więcej tych jaśków w środku?

Opony, felgi, przyciemniane szyby i lampy są seryjne, nic przy samochodzie nie grzebałem. Jedynie co zrobiłem to podpiełem instalację pod tube, aby dodać trochę basu.

Felgi i opony seria co widać zresztą na jedym ze zdjęć po zbliżeniu.
16 x 205 x 45 (niski profil)

Podejżewam że jakbym miał węższe to jeszcze bym trochę na spalaniu zaoszczędził, ale na tych wygląda dośc nieźle więc napewno ich nie ściągne :D

Jaśki mam 4:
2 poduchy z przodu i 2 kurtyny na słupkach.
Nie wiem może są jeszcze jakieś, których nie dostrzegłem, ale wątpliwe, skoro wersja podstawowa ma tylko 2.

Fajnym bajerem są automatyczne wycieraczki. Mam je ciągle włączone i jak tylko zacznie padać dostosowują swoją predkośc do ilości opadów. Nigdy nie zdażyło im sie uruchomić na sucho oraz nie zawiodły przy obfitych opadach. Świetny bajer, do którego niestety się przyzwyczajam i obawiam się ze jęsli kolejny samochód będzie bez czegoś takiego, to będzie to dla mnie rzeczą bardzo uciążliwą :/
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 maja 2010, 18:56 przez strunczez, łącznie edytowano 5 razy
strunczez
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez pshm » poniedziałek, 10 maja 2010, 22:14

Jeszcze wtrącę w ramach ciekawostki: ostatnio na ok. 120km trasie spod Ostrołęki do Wawy przy równej jeździe jakieś +/- 90-100km/h komputer pokazał 5.5l - czyli da się jednak mniej :)
pozdr.
Przemek
pshm
Potencjalny COLTMANIAK

Re: Strunczez Colcik CZ5 1.1 (Motion)

Postprzez tresorex » wtorek, 11 maja 2010, 06:50

strunczez napisał(a):Obrazek

Czy te lampy nie są przypadkiem od anglika? Strzałka powinna wskazywać z której strony jest ruch a to pokazuje na lewo...? Nie świecą Ci na przeciwny pas?
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez miscunioO » wtorek, 11 maja 2010, 12:27

ciekawa uwaga tresorex :D hehehe niczym Sherlock :D Pozdrawiam
miscunioO
COLTMANIAK na 100%

Re: Strunczez Colcik CZ5 1.1 (Motion)

Postprzez strunczez » wtorek, 11 maja 2010, 15:34

tresorex napisał(a):
strunczez napisał(a):Obrazek

Czy te lampy nie są przypadkiem od anglika? Strzałka powinna wskazywać z której strony jest ruch a to pokazuje na lewo...? Nie świecą Ci na przeciwny pas?

Niee. Wszystko jest ok. Na przeglądzie nie było problemów a oświetlają pobocze bardzo dobrze. Pierwsze słyszę że strzałki na lampach mogą o czymś świadczyć :)

Na lampie od strony pasażera strzałki układają się --> --> V <-- (prawo prawo dół lewo)

BTW auto według papierów sprowadzone z Austri i kupione również tam (w salonie) przez poprzedniego właściciela.
Ostatnio edytowano wtorek, 11 maja 2010, 15:40 przez strunczez, łącznie edytowano 3 razy
strunczez
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez magik » środa, 12 maja 2010, 07:57

Pytałem o producenta opon, a nie o to jakie są. też mam identyczny rozmiar w czt. Moje powoli się kończą więc szukam czegoś innego niż GoodYear F1. Może ciut szersze 215/40/16.
Mój ma 6 pp - dwie czołowe, dwie boczne i dwie kurtyny, więc stąd pytałem.
A mnie szlag trafia z automatem od wycieraczek... never again!
magik
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Następna strona

Powrót do CZ0-CZ3-CZ5,CZT, CZC oraz Z00-Z30-Z50