Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

magik CZarne Turbo (CZT)

Modele produkowane od 2002 roku do teraz.

magik CZarne Turbo (CZT)

Postprzez magik » piątek, 4 wrz 2009, 15:02

Witam,

to mój pierwszy post, więc wypada się przedstawić :)
Mam na imię Dawid, od ponad pół roku użytkuję mało spotykanego w PL Colta CZT.
Autko sprawuje się bez zastrzeżeń - z jednym problemem, który zamiast kosztować mnie 45 zl kosztował w sumie ponad 600 :/ szczegóły na mitsumaniakach. :)
Zamieszkuje w Krakowie, aczkolwiek teraz sporo czasu spędzam w domu rodzinnym, w sąsiednim województwie.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-04, 16:05 ]
Zapomniałem dopisać, dzięki kampi dowiedziałem się o cotlomanii... tak to pewnie żyłbym w błogiej nieświadomości ;)

Dzięki!!!
Ostatnio edytowano czwartek, 1 sty 1970, 01:00 przez magik, łącznie edytowano 1 raz
magik
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Auto: Colt

Postprzez DED » piątek, 4 wrz 2009, 15:13

witamy CZT na forum :-) koniecznie pokaz nam fotki swojego auta
i jak mozesz to opisz dokladnie co bylo z tym twoim Colciszem bo nie kazdy siedzi na Mitsumaniakach ;-)
LiCzY sIę PrOwOkAcJa
Obrazek
DED
Organizator zlotu 2010
Organizator zlotu 2010

Postprzez misiekwwl » piątek, 4 wrz 2009, 16:42

Witaj magik

bardzo mnie ciekawi Twój colt .
Jakie wrażenia z jazdy takim autkiem ??
czy te 150 km da sie odczuc ? jak ze spalaniem ?
i oczywiśćie czekamy na szczegółowe fotki ;-)
>>MISIEKWWL<<

Mowa jest srebrem, a milczenie owiec :P
Obrazek
misiekwwl
Moderator
Moderator

Postprzez Kampi » piątek, 4 wrz 2009, 19:42

Witaj posiadaczu jak na razie jedynego na Coltmanii Colta CZT.
Chętnie byśmy zobaczyli Twoje autko, więc nie zwlekaj z fotkami ;)

Miło że skorzystałeś z mojego zaproszenia, mam nadzieje że zadomowisz tutaj ;)
SPOTOWY/ZLOTOWY TELEFON ALARMOWY: 504 - 707 - 282

Dołącz do: COLTMANIA Worldwide Team

CHRONICZNY BRAK CZASU... ;|
Kampi
Administrator
Administrator

Auto: CJ4A

Postprzez magik » piątek, 4 wrz 2009, 20:38

Fotki colta... sorry za jakość robione z tel. misiekwwl, niestety na bardziej szczegółowe będziesz musiał poczekać :)

Hmmm zaczęło się... zasadniczo to przez przypadek. Szukałem czegoś mocnego kompakta (CTR, cupra, meganka RS, Corolla TS) lub auta pokroju coopera S. Po przejechaniu po PL ok 1000km w poszukiwaniu takowego praktycznie się poddałem. Wszystkie po mniejszych choć raczej większych dzwonach. Oczywiście bez żadnej dokumentacji przygód, a to jest kluczowe. Zupełnie z zaskoczenia od słowa do słowa ze znajomym, dowiedziałem się, że jego znajomy sprzedaje mocnego colta. Szczerze to nawet nie wiedziałem, że Mitsu produkuje coś takiego jak colt z turbodoładowanym silnikiem. Zaciekawiło mnie to. Pojechałem obejrzeć... oblatać :) nie powiem, ale silnik 1,5T mnie zaintrygował + utwardzone zawieszenie, rozpórka, ładny body kit oraz fakt, że coltów cz3 jest mało, co dopiero CZT. Tak miało być, auto nie rzucające się w oczy z mocnym silnikiem, "niepozorne ciałem, a mocne duchem" :) i tak jest. Raczej tylko wprawne oko odróżni "cywilnego" colta od czt, bo chyba nawet cz3 z silnikiem 1,1 może wyglądać tak jak ten, no z paroma różnymi detalami, ale przyjmijmy, że dla laika są te same. Zastanawiam się nawet żeby bardziej cichociemnego z niego zrobić i przykleić znaczek 1,1 16V na klapie :twisted:

a jak się jeździ :)
Przed zakupem zastanawiałem się czy to wysokie bądź co bądź nadwozie nie będzie się mocno wychylać na zakrętach tudzież przycierać lusterkami. Jednak na równych drogach trzyma się świetnie, jest praktycznie przyklejony długo zachowując neutralność. Na nierównościach, szczególnie poprzecznych, więc w praktyce na 3/4 Polskich dróg jest kiepsko, auto skacze, telepie, to jakiś plastik zaskrzypi, zachowuje się nerwowo. Podobnie przy dynamicznym przyśpieszaniu kierownicę trzeba trzymać mocno. Silnik ciągnie bardzo fajnie - 150km, 230Nm momentu, masa ok 1000kg. Ciągnie aż miło, szczególnie podoba się dosyć wysoki moment obr. więc wbrew pozorom wysokich obrotów bardzo nie lubi, mimo, że moc max przy ponad 6000 to moment "już" przy 3500. Pozwala to niezbyt często zmieniać biegi po trasie, jednak jak trzeba mocno odjechać tylko redukcja, najlepiej 2 biegi w dół - jednak to tylko 1,5. Skrzynia krótko zestopniowana, ładnie pracuje, biegi wchodzą na prawdę bardzo pewnie i nigdy pozostawia wątpliwości czy bieg został zapięty. Oczywiście nie wspominam o przeklętym wstecznym, według serwisu TTTM, więc trzeba odczekać chwilę przed wbiciem wstecznego bez zgrzytów i innych. Hamulce świetnie się spisują, sprawnie zatrzymują samochód, nawet mocno przygrzane hamują z podobną skutecznością.
Oczywiście nie wszystko jest tak fajne jak silnik i podwozie. Nie jestem przekonany co do wyglądu tegoż... tzn nie razi mnie, ale też nie urzekł mnie mocno. Tył jest bardzo fajny, za to przód... poza tym to jednak fakt... takie hmmm trochę pudełko na kołach. Prawda jednak taka, że zależało mi na podwoziu i silniku, a na budę uwagi nie zwracam szczególnie mocno, ale im dłużej się przyglądam tym jest lepiej... taki mały bandyta.

Spalanie - autko jest niepozorne... takie miało być, ale niestety / stety na drodze wielu chce się przekonać ile to autko potrafi więc spalanie po trasie w granicach 7 - 8l przy w miarę dynamicznej jeździe to minimum, przy spokojnej, jak na razie rekord to - 5,4 l / 100km. W mieście, mam wrażenie, że ile mu się wleje tyle spali ;) przy wściekaniu poniżej 11 nie schodzi przy normalnej miejskiej w średnim ruchu ok 8l. Ale to nie jest sprawa priorytetowa... samochód miał jeździć i dawać frajdę. Nie chciałem dizla, pomimo wszystkich tych dobrych słów o nich, pod którymi się oczywiście podpisuję... to są silniki dla tych starszych - rozwalił mnie napis na astrze opc - TDI engines are for seniors. Tego się trzymam :)

Inne wady - baaaardzo plastikowa deska, choć nie oddzywa się bardzo mocno, ale jednak jest to wkurzające. Klimatyzowany schowek, powiedzmy, że ok, choć ani razu nie użyty - wolałbym temp silnika!!!!
Właśnie, jest to kardynalny błąd, chyba księgowych - brak wskaźnika temp silnika :shock: O ile w słabszych silnikowo wersjach jeszcze bym to zrozumiał o tyle w tym to jest raczej kluczowe i nie wiem co za idiota to wymyślił, ale czapa mu się za to należy, jest tylko kontrolka przegrzania wspomnianego.
Brak możliwości całkowitego odłączenia ESP. Tzn jest, po wypięciu bezpiecznika odłączamy ESP + ABS, ale normalnie po ludzku klawiszem NIE... szkoda, choć nie jest szczególnie upierdliwy i wkracza względnie późno. Mam nadzieję, że w zimie mnie nie będzie wkurzał, choć tego się obawiam. Nawet w accordzie, dużo bardziej rodzinnym samochodzie z fakt... sportowym zacięciem, ale jest to wyłączalne całkowicie... tu nie.
Brak regulacji kierownicy w poziomie, trzeba nadrabiać pionizując oparcie fotela.
Ogólnie w mieście jeździłoby się bdb, gdyby nie nierówności i wyrwy na które trzeba uważać, bo czt ma seryjnie nisko-profilowe 16tki. Ale coś za coś. Auto jest krótkie więc to również na nierównościach nie pomaga, ale jest bardzo zwinne i szybkie to in plus na mieście. A, że z myślą o tym kupowałem samochód... trzeba cierpieć...
Kierownica mała, przełożenie krótkie, więc zakręty to jego żywioł. Prowadzenie neutralne, nie wyjeżdża mocno przodem, ale wiadomo jak to przednionapędówka. Podoba mi się, że gdy w ostrym zakręcie ujmiemy gazu ładnie zamiata tyłem z wyraźnym punktem tegoż... iiii wtedy wkracza esp... i zabawa się kończy. Gdyby nie to to mogłoby to być fajne autko do zabawy. Da się jednak z nim żyć, trzeba się wjeździć i odpowiednio wolniej atakować zakręty by w połowie dać ostro w palnik... wtedy ładnie wyciąga, ale o jakichkolwiek kontrolowanych poślizgach można zapomnieć. Turbodziura jest, choć nie przeszkadza szczególnie mocno bo autko jest lekkie więc nawet na niskich obrotach radzi sobie dzielnie.
Z wydechu lubi sobie strzelić więc również wrażenia słuchowe zaspokaja. Tłumik fabrycznie przemodelowany i brzmi dobrze, szczególnie na niskich obrotach, na wyższych silnik gra 1 skrzypce, ale brzmi równie dobrze.

Tak ogólnie w "skrócie" :P Gratulacje dla tych co przebrnęli przez lekturę! ;-)

[ Dodano: 2009-09-04, 21:40 ]
PS. brakuje mi coś opcji edytuj... :)
Ostatnio edytowano czwartek, 4 mar 2010, 18:17 przez magik, łącznie edytowano 1 raz
magik
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez DED » piątek, 4 wrz 2009, 20:48

ja gratuuje auta i zazdroszcze!! mi mimow szysto podoba sie przod CZ a jeszcze z takim silnikime... sam bym chetnie kupil kiedys ;-)
LiCzY sIę PrOwOkAcJa
Obrazek
DED
Organizator zlotu 2010
Organizator zlotu 2010

Postprzez Kleju » piątek, 4 wrz 2009, 20:50

magik napisał(a):masa ok 1000kg

Coś mi się nie widzi żeby tak mało ważył ;) CA0, CJ0 ważyły niespełna 1 tone. A teraz czym auto nowsze tym cięższe.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Koyocik » piątek, 4 wrz 2009, 20:57

Kleju, CZ też jest leciutki.
All is hardcore, when made with love.
Koyocik
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez magik » piątek, 4 wrz 2009, 21:14

Powiem Wam jutro jak stoi w instrukcji: Teraz mam takie coś: http://www.v10.pl/narzedzia/dane,techni ... ;9185.html

Wydaje mi się, że czytałem o wyższym mom. obr. takim jak pisałem... ale to zweryfikuje jutro. Masa wg tej str 1070kg to fakt bliżej 1100 :)
magik
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez miro87 » piątek, 4 wrz 2009, 21:15

Kleju napisał(a):
magik napisał(a):masa ok 1000kg

Coś mi się nie widzi żeby tak mało ważył ;) CA0, CJ0 ważyły niespełna 1 tone. A teraz czym auto nowsze tym cięższe.

mój CJ0 waży 1020kg (masa własna)

@magik -> ciekawa lekturka :)
miro87
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez macieekg » piątek, 4 wrz 2009, 21:18

Ciekawy colcik. Mam nadzieję że kiedyś go zobaczę na żywo.
Ostatnio edytowano piątek, 4 wrz 2009, 21:18 przez macieekg, łącznie edytowano 1 raz
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez DED » piątek, 4 wrz 2009, 21:22

magik jak kiedys bedziesz w WWA to daj znac to moze jakiegisc mini spocika zrobimy ;-)
LiCzY sIę PrOwOkAcJa
Obrazek
DED
Organizator zlotu 2010
Organizator zlotu 2010

Postprzez Rafal » sobota, 5 wrz 2009, 07:24

A ile toto ma przyśpieszenai do 100km/h?
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ictus » sobota, 5 wrz 2009, 12:17

www.slubfotki.pl - najszybszy fotograf slubny
Citroën Racing
Ictus
COLTMANIAK maniak ;)

Postprzez DED » sobota, 5 wrz 2009, 12:26

Ictus napisał(a):len
http://tinyurl.com/nmtlog

dobre dobre... usmialem sie :D
LiCzY sIę PrOwOkAcJa
Obrazek
DED
Organizator zlotu 2010
Organizator zlotu 2010

Postprzez Rafal » sobota, 5 wrz 2009, 13:37

Na prawdę myślałeś, że nie potrafię sobie sprawdzić w googlu ile sekund wg RÓŻNYCH katalogów zajmuje Coltom CZT przyśpieszenie do setki?

Pytam się właściela o jego samochód...

Wedle katalogu CA0 1.6 ma 9.8s do setki...
Ostatnio edytowano sobota, 5 wrz 2009, 14:12 przez Rafal, łącznie edytowano 2 razy
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Koyocik » sobota, 5 wrz 2009, 13:49

Bo to zalezy według jakich standardów mierzone, Rafał. Czy `po europejsku` - kierowca, czy `po japońsku` - 2 osoby i 50kg bagażu czy po amarykańsku (kierowca, ale ważący więcej niż samochód) i tak dalej.
Nie wiem, ile ma ale jeździłem CZT i wrażenie wgniatania w fotel jest silniejsze niż w GTi, wydaje mi się, że przyspiesza sprawniej, zwłaszcza powyżej 100km/h.
All is hardcore, when made with love.
Koyocik
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Kleju » sobota, 5 wrz 2009, 13:52

Bo ma turbinke :mrgreen: Więc efekt prawie zawszę będzie inny niż w aucie N/A ;-)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Rafal » sobota, 5 wrz 2009, 14:12

Koyocik napisał(a):Bo to zalezy według jakich standardów mierzone, Rafał. Czy `po europejsku` - kierowca, czy `po japońsku` - 2 osoby i 50kg bagażu czy po amarykańsku (kierowca, ale ważący więcej niż samochód) i tak dalej.

No właśnie ja to wiem stąd moje pytanie ;-)
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ictus » sobota, 5 wrz 2009, 15:35

Kleju napisał(a):Nie wiem, ile ma ale jeździłem CZT i wrażenie wgniatania w fotel jest silniejsze niż w GTi, wydaje mi się, że przyspiesza sprawniej, zwłaszcza powyżej 100km/h.
Bo ma turbinke :mrgreen: Więc efekt prawie zawszę będzie inny niż w aucie N/A ;-)

no wlasnie.. nawet wolniejsza turbina jest szybsza w odczuciach
www.slubfotki.pl - najszybszy fotograf slubny
Citroën Racing
Ictus
COLTMANIAK maniak ;)

Następna strona

Powrót do CZ0-CZ3-CZ5,CZT, CZC oraz Z00-Z30-Z50