Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

kucyk - CZT 2007

Modele produkowane od 2002 roku do teraz.

Re: kucyk - CZT 2007

Postprzez gajor » czwartek, 3 lis 2011, 08:36

[quote="kucyk"]Strasznie jestem ciekaw tego spoilera na zderzak,gdzie można go zobaczyć?
Nie wiem gdzie jest ten katalog gadżetów.
Zdjęcie tego tłumika jest z katalogu Remusa,dedykowany do Colta CZT,więc nie ma problemu z wlewem paliwa.
Ja mam taki sam tylko cały z kwasówki.[/quote]

Na moim wątku wrzuciłem ci 2 rady, jakie na ten czas ulęgły się w mojej łepetynie. Muszę Ci przyznać, że CHOLERNIE tanio zrobili Ci tą modyfyilację silnika. Z tą lewą rurą, to masz rację - ten skos omija powierzchnię pod wlewem paliwa, a ja durak na taki pomysł nie wpadłem :/// Ale nauka kosztuje - jak mi wyjdzie zamysł ze zbudowaniem czegoś a'la dyfuzor pomyślę o podwójnym wydechu ;)))) Chętnie bym z Tobą pogadał np. przez komórę, może być na mój koszt ;)))) Na razie w Twój fyrtel się nie wybieram, ale jest niewykluczone, że Braciaka odwiedzę, który zamieszkuje Twoje miasto ;)))
gajor
COLTMANIAK na 100%

Auto: Colt CZT

Postprzez kucyk » czwartek, 3 lis 2011, 20:08

Tak myślalem, że to ta dokładka,ale w aso kosztuje pewnie kupę kasy.
kucyk
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez gajor » wtorek, 8 lis 2011, 07:57

[quote="kucyk"]Tak myślalem, że to ta dokładka,ale w aso kosztuje pewnie kupę kasy.[/quote]
Masz rację, bo te wszystkie gadżety są megawdziuupp drogie. W te pieprzone dodatki zainwestowałem ok 3 tysiaków, oczywiście stopniowo, nie z jednym razem. Ale efekt mi się podoba, bo standardowe wnętrze Miśki jest megamdłe. Niestety, nikt podróbek nie robi. Zanim kupiłem Miśkę przymierzałem się do tego sportowego Swifta, bardziej mi się podobał, ale nie można nim jeździć z otwartym oknem, bo łem już przy 50 km/h chce urwać. Mój organizm nie znosi klimy, więc w lecie preferują "zimny łokieć" ;)))) Poza tym Świstak jest o 25 KM słabszy. jedynym jego plusem jest to, że jest na łańcuchu, a nie pasku. Podejrzewam, że przy wymianie paska rozrządu lepiej bedzie wyciągnąć silnik i dopiero grzebać ;)))) Żeby napiąć pasek alternatora, to trzeba odkręcić prawą poduszkę silnika, łapę, nadkole, osłonę silnika, opuścić silnik o ok 10 cm i dopiero jest dojście do dolnej śruby alternatora.
gajor
COLTMANIAK na 100%

Postprzez gajor » wtorek, 8 lis 2011, 07:58

P.S. zajefajnie wyszły te czarne, matowe pasy... Sam je robiłeś, czy fachowiec :??? To są naklejki, czy lakier :???
gajor
COLTMANIAK na 100%

Postprzez kucyk » środa, 9 lis 2011, 08:31

gajor napisał(a):P.S. zajefajnie wyszły te czarne, matowe pasy... Sam je robiłeś, czy fachowiec :??? To są naklejki, czy lakier :???

Miałem kupić pasy z winylu i sam nalepić, ale stwierdziłem, że równo i bez purchli nie dam rady.
Pojechałem do zaprzyjaźnionej firmy robiącej reklamy i pięknie wycieli i nalepili.
kucyk
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez gajor » środa, 9 lis 2011, 11:44

[quote="kucyk"][quote="gajor"]P.S. zajefajnie wyszły te czarne, matowe pasy... Sam je robiłeś, czy fachowiec :??? To są naklejki, czy lakier :???[/quote]
Miałem kupić pasy z winylu i sam nalepić, ale stwierdziłem, że równo i bez purchli nie dam rady.
Pojechałem do zaprzyjaźnionej firmy robiącej reklamy i pięknie wycieli i nalepili.[/quote]
Dobrze zrobiłeś, bo maska i dach, to pan Pikuś, natomiast z tyłem za**bać się idzie, bo powierzchnia jest wielopłaszczyznowa i z linijką nie wytrasujesz, bo wyjdzie fala. Trzeba trasować na oko, patrzeć z daleka i poprawiać tak, żeby pasowało. Pół dnia kombinowałem a i tak przy samym dachu wyszedł mi stożek w związku z czym na samym dachu nie naklejałem. Planowałem ściągnąć pasy i na nowo przyciąć i przykleić, ale wiesz, jak to jest z planowaniem... Może w przyszłym roku się wezmę, bo krawędzie tylnych są trochę sponiewierane piaskiem i myjką ciśnieniową. Kto wie, czy nie polakieruję tych pasów, bo to trwalsze i w sumie mniej roboty ;)))) Nie wiem, czy zimówki zakładasz i na jakie fele... gdybyś zakładał na 15", to odradzam rozmiar opony 185/55/15... Za wąska na taki power i małosympatycznie w zakrętach się zachowuje. Sugerował bym przynajmniej 195/55/15, mimo, że o parę milimetrów średnica koła większa się robi. Wymieniałeś może żarówki reflwktora :??? Jeśli nie, to mała instrukcja:
żarówki H7 wsadzone są na wcisk; w gnieździe żąrówki są 3 sprężynki zatrzaskowe. Żarówkę trzeba wytaśtać razem ze złączką, tak mojtając na boki, wtedy ładnie puści. Jak wyciągniesz najpierw złączkę, to zapomnij o wyciągnięciu bez zdejmowania koła ;)))) Przy wsadzaniu nowej żarówki musisz dokładnie wycelować i patrzeć, czy bańka żarówki nie wyłazi poza osłonkę, co nagminnie się zdarza z uwagi na te cholerne zatrzaski asymetryczne.. Oczywiście - żarówki wymieniasz od strony nadkola. Uważaj przy wsadzaniu zaślepki w nadkole, czy oba zatrzaski wskoczyły w swoje miejsce. jak zgubisz tą klapkę, to jesteś około stówy lżejszy ;))))
gajor
COLTMANIAK na 100%

Postprzez kucyk » poniedziałek, 14 lis 2011, 08:45

Zimówki mam na tych oryginalnych alusach takich jak twoje tylko pomalowałem proszkowo na czarno.
Rozmiar założyłem 195/50R16.
Z żarówkami już miałem przechery nie raz ale jakoś po paru minutach klnięcia udawało się.

P.S.Ciekawostką jest,że te oryginalne felgi są firmy Ronal i mają wytłoczony napis "Made in Poland" zrasztą tak samo jak lampy tylne.
kucyk
Klubowicz CZx
Klubowicz CZx

Postprzez gajor » poniedziałek, 14 lis 2011, 12:45

[quote="kucyk"]Zimówki mam na tych oryginalnych alusach takich jak twoje tylko pomalowałem proszkowo na czarno.
Rozmiar założyłem 195/50R16.
Z żarówkami już miałem przechery nie raz ale jakoś po paru minutach klnięcia udawało się.

P.S.Ciekawostką jest,że te oryginalne felgi są firmy Ronal i mają wytłoczony napis "Made in Poland" zrasztą tak samo jak lampy tylne.[/quote]

W Polsce jest odlewnia Ronala(zdaje się, że w Bolesławcu) i robią nie tylko fele do Misiek ;))) Te naszej produkcji nie idą na polskie sklepy, a szkoda, bo są lepsze od niemieckich - jesli chodzi o trwałość. Zimówki miałem na 15' alusach, ale 2 lata temu kupiłem 15" blaszaki, bo alusy za szerokie były w związku z czym na cholernych dziurach masakrowałem boki opon.
W temacie żarówek, to w centralnym stopie musisz wdusić po obu stronach lampy środki spinek, by lampę wtaśtać. W środku masz kilka 5W szklanych żarówek, które w ramach ataku szczodrości warto wymienić na diody. Nie wiem, jaki masz filtr powietrza; ja zasadziłem sportowy wkład KN, ale jeszcze lepsze są wkłady Cosworta. W ofercie KN-a jest bardzo fajny kit ze stożkiem, ale u polskiego przedstawiciela firmy jest niedostępny(przynajmniej był jeszcze na początku tego roku). Za to na jakiejś greckiej stronie znalazłem, ale nie zamawiałem.
gajor
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Tekaj » poniedziałek, 14 lis 2011, 16:39

Ronal jest w Wałbrzychu ;)
Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
Tekaj
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ1A

Postprzez gajor » wtorek, 15 lis 2011, 07:36

[quote="Tekaj"]Ronal jest w Wałbrzychu ;)[/quote]
dzięki za wyprostkę ;))) Wiedziałem, że w tamtym fyrtlu, tylko nie pamietaem, czy Wałbrzych, czy Bolesławiec ;)))) Pozdruuuffka ;))))
P.S. Śliczniusia jest ta Twoja Miśka. jaki masz w niej zasadzony motorek :??? Nie jestem mocny w historii Coltów, ale nie kojarzę Colta z turbiną w poprzedniej budzie
gajor
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Tekaj » wtorek, 15 lis 2011, 22:06

Masz na myśli tą CJtkę w avatarze. To koncept Colta Evo - nie mój niestety;) Ja mam standardową 1.3. :)
Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
Tekaj
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez gajor » piątek, 18 lis 2011, 13:10

[quote="Tekaj"]Masz na myśli tą CJtkę w avatarze. To koncept Colta Evo - nie mój niestety;) Ja mam standardową 1.3. :)[/quote]
dzięki za info ;)))) Koncept mniamusi, ale dla hobbysty z dużą kasą ;))) Widziałem podobnie zrobioną Hondziankę do biegania na 1/4 mili. Gostek z 1,6 silnika wykręcił przeszło 360 kucy.
gajor
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Tekaj » sobota, 19 lis 2011, 20:04

No to prawda kasy potrzeba dużo. No 360 KM z 1.6 to świetny wynik. :)
Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
Tekaj
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Poprzednia strona

Powrót do CZ0-CZ3-CZ5,CZT, CZC oraz Z00-Z30-Z50