Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

krzpie37 COLT CZ3 1.1 2007r.

Modele produkowane od 2002 roku do teraz.

krzpie37 COLT CZ3 1.1 2007r.

Postprzez krzpie37 » środa, 11 sty 2012, 23:49

Witam wszystkich! ;))mam na imię Krzysiek, pochodzę z okolic Ustronia na Śląsku. Jestem właścicielem Mitsubishi Colt-a CZ3 o pojemności 1.1 z 2007 roku. Samochód został przywieziony z Niemczech z przebiegiem 28 tyś obecnie na liczniku jest 63 tysiące. Samochód spisuje się rewelacyjnie ;)
Na okres letni mam 17sto calowe felgi firmy RH, na których założone są opony – FALKEN 195/45 co daje delikatny naciąg opony. Z tego faktu, że sezon zimowy nadchodzi obecnie stoi na 14stkach z oponami PIRELLI CARVING. Seryjne radio zostało zastąpione radiem firmy ALPINE iDA-X311 z zielonym podświetleniem by ładnie komponowało się z podświetleniem zegarów i deski rozdzielczej. Oryginalny fotel został wymontowany a w jego miejsce założyłem fotel kubełkowy MIRCO S2000 z wychawtowanym znaczkiem mitsubishi. Fotel jest bardzo wygodny do jazdy na co dzień jak i w długie trasy. Do colt-a posiadam jeszcze nie założone sprężyny MTS-a które obniżą go o ok. 35mm a zarazem utwardzą. Po niżej zamieszczam fotki colta :) Pozdrawiam.
Załączniki
colt1.JPG
colt2.JPG
_DSC2624.JPG
krzpie37
Prawie Coltmaniak ;)

Re: krzpie37 COLT CZ3 1.1 2007r.

Postprzez superspeedo » czwartek, 12 sty 2012, 00:01

Ładny Colt, pojemność mogła by być większa lub coś bardziej w stylu ostatnio modnego downsizingu, gdzie 1.2 ma 140-160KM. Bo 1.1 i 17 cali to do miasta co najwyżej, bo wyprzedzać w trasie chyba ciężko?
superspeedo
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez krzpie37 » czwartek, 12 sty 2012, 00:24

superspeedo napisał(a):Ładny Colt, pojemność mogła by być większa lub coś bardziej w stylu ostatnio modnego downsizingu, gdzie 1.2 ma 140-160KM. Bo 1.1 i 17 cali to do miasta co najwyżej, bo wyprzedzać w trasie chyba ciężko?

Zgodzę się pojemność mogła by być większa :D W ruchu miejskim jest bardzo dynamiczny i zwrotny ale przy takim profilu opony trzeba uważać na najmniejszą dziurę w jezdni bo można uszkodzić felgi. A co do wyprzedzania w trasie, jeśli jadę sam lub z jednym pasażerem to nie sprawia mi to większego problemu, zrzucam bieg niżej i daje radę. Gorsza sytuacja jest jeśli samochodem jedzie 5 osób ;) W planach jest kupno COLT w turbo ;)) Nie chce się bawić w żadne swapy.
krzpie37
Prawie Coltmaniak ;)

Postprzez Wind » czwartek, 12 sty 2012, 01:23

Moze byc lekki zgrzyt kolego przy 17tkach i -35mm, tak mi sie wydaje.

Colcisz fajny tylko ten silniczek straszny mikrus. I w ogole nie wiem po co te colty zrobili takie wysokie. Po CJ stracily dla mnie duzo wizualnie..

Ps. I nie fajnie to dla mnie wyglada jak jeden fotel z przodu jest inny niz drugi.. :)
Wind
COLTMANIAK na 100%

Postprzez superspeedo » czwartek, 12 sty 2012, 08:51

Wind napisał(a):...
Ps. I nie fajnie to dla mnie wyglada jak jeden fotel z przodu jest inny niz drugi.. :)

Ale dwóch to się chyba nie da wsadzić, jeśli chce się wykorzystywać tył :)
superspeedo
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez krzpie37 » czwartek, 12 sty 2012, 15:14

Wind napisał(a):Moze byc lekki zgrzyt kolego przy 17tkach i -35mm, tak mi sie wydaje.

Colcisz fajny tylko ten silniczek straszny mikrus. I w ogole nie wiem po co te colty zrobili takie wysokie. Po CJ stracily dla mnie duzo wizualnie..

Nie powinno być żądnych zgrzytów, ten model colta jest dosyć wysoki :)) A jeśli bd zgrzyty to będziemy się nimi później martwić :D Oczywiście będzie drugi fotel kubełkowy, ale jest to spory wydatek a szczególnie dla ucznia, który ma tylko prace dorywcze :( Mam już pomysł jak zrobić szyny, które umożliwią jego składanie ;)
krzpie37
Prawie Coltmaniak ;)

Postprzez krzychu0212 » czwartek, 12 sty 2012, 15:23

Chcesz zrobić tak żeby sie "składał" razem z szynami ?? Chyba dość ryzykowane rozwiązanie szczególnie biorąc pod uwage bezpieczeństwo przy jakimś wypadku? Żeby nie było tak że fotel z szynami odleci razem
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez krzpie37 » czwartek, 12 sty 2012, 17:26

Tak, chce zrobić żeby fotel się składał. Do wykonania szyn użyje profila o ściance 2 mm, płaskownika o gr. 5mm i ceownika gr. 2 mm wszystko będzie zespawane metodą TIG :)) W szynach będzie zamontowana blokada, która bd chroniła przed samoistnym złożeniu fotela np. przy gwałtownym hamowaniu.
krzpie37
Prawie Coltmaniak ;)

Postprzez novy » piątek, 13 sty 2012, 20:45

Witaj fajny colt , co tu dużo mówić fajny silnik bardzo ekonomiczny a i tak 1,1 wcale nie jest taki wolny jak się wszystkim wydaje , auta z serii CZ3 nawet za najwolniejszym silnikiem i tak robią wrażenie , są to chyba jedne z najszybszych aut na rynku z taką pojemnością w swojej klasie.W coltach można się dużo zmylić pojemnością silnika. Z opon które próbowałem na tym aucie a było ich trochę , to najlepiej spisywały się yokohamy i pirelli i w obu przypadkach są to 215 i przy nich zostałem letnie oczywiście. Problem fakt dziury. Ale na dziury mam inne auto. Colt to coś w rodzaju bóstwa przynajmniej dla mnie:) najlepsze na dziury 185.

Widać że colcik z niemiec od razu wypielęgnowany. :)
novy
COLTMANIAK

Postprzez krzpie37 » niedziela, 15 sty 2012, 20:19

O colta staram się dbać jak tylko najlepiej potrafię, a na pewno odwdzięczy mi się bezawaryjnością :D Silnik jest na prawdę dynamiczny, wiele osób zdążyło się już o tym przekonać a zarazem jak mówisz bardzo ekonomicznym. Muszę przetestować opony firmy YOKOHAMA, słyszałem wiele pozytywnych opinii na ich temat ale to dopiero jak obecne oponki się zużyją. Obecnie mam założone opony PIRELLI (zimówki) i jestem bardzo zadowolony. W najtrudniejszych warunkach radzą sobie bez żadnych problemów a mieszkam w górach i nie raz warunki na drogach są bardzo trudne :)) Mam zamiar kupić colta w turbo żadnego innego samochodu nie chce :D Tylko nie wiem gdzie takiego szukać, może masz już jakieś doświadczenie w tym temacie ? Pozdrawiam :))
krzpie37
Prawie Coltmaniak ;)

Postprzez gajor » poniedziałek, 6 lut 2012, 12:44

krzpie37 napisał(a):O colta staram się dbać jak tylko najlepiej potrafię, a na pewno odwdzięczy mi się bezawaryjnością :D Silnik jest na prawdę dynamiczny, wiele osób zdążyło się już o tym przekonać a zarazem jak mówisz bardzo ekonomicznym. Muszę przetestować opony firmy YOKOHAMA, słyszałem wiele pozytywnych opinii na ich temat ale to dopiero jak obecne oponki się zużyją. Obecnie mam założone opony PIRELLI (zimówki) i jestem bardzo zadowolony. W najtrudniejszych warunkach radzą sobie bez żadnych problemów a mieszkam w górach i nie raz warunki na drogach są bardzo trudne :)) Mam zamiar kupić colta w turbo żadnego innego samochodu nie chce :D Tylko nie wiem gdzie takiego szukać, może masz już jakieś doświadczenie w tym temacie ? Pozdrawiam :))

Kolo :!!! Nie wiem po co tak kombinujesz z tymi laczkami, bo przy osiągach Twojego silnika to jest przerost formy nad treścią. W temacie zakupu CZT-ki, to wszystko zależy jaką kasiorę na to przewidujesz. Trudno jest wyhaczyć takie autko, bo za dużo ich nie naprodukowali. Jest niewykluczone, że moja Miśka będzie do łyknięcia pod koniec września tego roku. Salonka i megawypieszczona i dopieszczona. Jak chcesz zobaczyć foty, to poszperaj w popwitaniach; zalogowałem się tutaj jakoś tak na początku jesieni ubiegłego roku. Sprzedaż Miśki jest uzależniona od tego, czy wyniuchana Mazda 3 MPS będzie do sprzedania. Pozdruuuuffka
ryba - bez wody,
bez dachu - chałupa
a gajor bez ćmika - się czuje jak *upa ;)))
Obrazek
gajor
COLTMANIAK na 100%

Auto: Colt CZT

Postprzez krzpie37 » czwartek, 9 lut 2012, 20:07

gajor napisał(a):Kolo :!!! Nie wiem po co tak kombinujesz z tymi laczkami, bo przy osiągach Twojego silnika to jest przerost formy nad treścią. W temacie zakupu CZT-ki, to wszystko zależy jaką kasiorę na to przewidujesz. Trudno jest wyhaczyć takie autko, bo za dużo ich nie naprodukowali. Jest niewykluczone, że moja Miśka będzie do łyknięcia pod koniec września tego roku. Salonka i megawypieszczona i dopieszczona. Jak chcesz zobaczyć foty, to poszperaj w popwitaniach; zalogowałem się tutaj jakoś tak na początku jesieni ubiegłego roku. Sprzedaż Miśki jest uzależniona od tego, czy wyniuchana Mazda 3 MPS będzie do sprzedania. Pozdruuuuffka

Witam Kolegę. Każdy ma swój styl/gust mi się akurat podobają w moim Colcie duże felgi i niski profil opony :P A Tobie aluminiowe wycieraczki (moim zdaniem bardzo praktyczne, miałem takie w rajdówce), paski na samochodzie, czerwony mieszek zmiany biegów, aluminiowe dodatki, itp... Jeśli czytałeś moje poprzedni posty jestem uczniem i utrzymuje samochód z pracy dorywczej i spalanie samochodu odgrywa dla mnie duże znaczenie :) Rzuciłem okiem na Twojego Colta, napisz mi na priv ile byś za niego chciał :)
krzpie37
Prawie Coltmaniak ;)

Powrót do CZ0-CZ3-CZ5,CZT, CZC oraz Z00-Z30-Z50