Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Rycerz - CJ0 1.3 GLX z 96

Modele produkowane na przełomie 1995 - 2003 roku.

Re: Rycerz - CJ0 1.3 GLX z 96

Postprzez krzychu0212 » piątek, 23 wrz 2011, 08:55

To nie opony są za szerokie tylko źle dobrane ET...
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Tovija » piątek, 23 wrz 2011, 08:58

Dokładnie. Ja mam taki sam rozmiar opony, taki sam rozmiar felgi 15" a szerokość jej to aż 7,5"! I nic mi nie obciera, chaczy, uderza. ET to podstawa które winno wynosić od 36 do 45 i wtedy wszystko jest git.
"ciszoj budiesz - dalszoj zajdiesz"
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez superspeedo » piątek, 23 wrz 2011, 10:14

Felgi są piękne, chyba bym po takiej przygodzie ze 2 komplety śrub zabezpieczających założył :-)

Tym bardziej, że rozstaw pasuje do wieś-wagena :P
superspeedo
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Gala » piątek, 23 wrz 2011, 10:34

feluneg jest mega moc! oponki sie spisuja?:-)
Gala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Rycerz » piątek, 23 wrz 2011, 23:38

A ja wam mówię, że opony za szerokie.
Z kilkoma specjalistami rozmawiałem.
I OZ są węższe od poprzednich Alessio o 0,5 cala.
Opona przy krawędzi felgi jest faktycznie węziej, jednak bieżnik opony przez to wcale się nie zmniejszy...

Wiem, co mówię, więc nie kwestionujcie tego co napisałem.

OZ'etki mają ET 37 - wcześniejsze 14' oz miały ET 36 i grało. A te Alessio mają ET 38 - w moim przypadku kwestia opony. Albo jakiejś takiej budowy akurat tego egzemplarza Colta

Fakt, faktem. W poniedziałek zakładam nowe gumy. I a propos jeszcze felg. W sklepie koleś powiedział, że te OZ na 100% będą pasować - i mówię jeszcze raz, felgi pasują, nie pasują opony. Bo to opona ociera o wahacz, a nie felga.

Może jeszcze być kwestia piasty.... że jakaś nieoryginalna i jakaś taka krótsza? :D
Rycerz
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Tovija » sobota, 24 wrz 2011, 08:58

Rycu nie denerwuj się. Nie jest moim celem kłócenie się z Tobą tylko po prostu dziwi mnie ta cała sytuacja.

okazuje się, że 195/50 R15 jest zbyt szeroka i ociera o wahacz.

Ja mam dokładnie ten sam rozmiar opony i nic się nie dzieje stąd moje zdziwienie. No ale jak tak mówisz to tak jest - pytanie tylko o co w tym wszystkim chodzi :)
"ciszoj budiesz - dalszoj zajdiesz"
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez krzychu0212 » sobota, 24 wrz 2011, 09:22

Szczerze mówiąc nie wiem czy to dobry pomysł żeby z przodu mieć 195/50, a z tyłu 175/60...

Jeszcze jedno pytanie: po obu stronach dzieje sie to samo, czyli że opona ociera o wahacz?
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Rycerz » sobota, 24 wrz 2011, 09:50

#Tovija - nie denerwuję się :) Po prostu tłumaczę, że skoro tak u mnie jest to tak jest. Przecież nie wymyśliłem sobie tego :D Sam jestem tym faktem wielce zaskoczony. Bo pytałem się wcześniej na forum o Aluski czy podejdą i w kilku wulkanizacjach (dla pewności) czy takie opony mogą być.

#krzychu0212 - nie ma to większego znaczenia. Tylna oś jest ciągnięta. Tak, po obu stronach dzieje się tak samo.

I jeszcze kwestia taka, że w tym momencie to wygląda tak, że jest felga na dystansie i ociera dalej o nadwozie. I mam do wyboru albo właśnie zmienić gumę, albo żeby przy większych dziurach koło uderzało.
Rycerz
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Ja_good » sobota, 24 wrz 2011, 10:04

jak szeroka masz felge i jakie ET ? wg mnie chory pomysl by zakladac 195/50 na przod i 175/60 na tyl-pomijajac wyglad fajnie sie bedzie prowadzil na szybkich lukach-w deszczu szczegolnie.
mystek ma u siebie 195/60 na miekiej sciance(balon jest) i nic mu nie ociera.
Obrazek
Ja_good
COLTMANIAK na 100%

Postprzez mystek » sobota, 24 wrz 2011, 12:16

Zgadza się, mam 195/60R14 i nic nie ociera, przy dobiciach nic nie uderza o nadkola itp. Felga ori Mitsubishi z Colta GTi. Natomiast obciera mi (nie zawsze) przy maksymalnym skręcie koła, ale to tak delikatnie dosłownie. No i jest -30/-30mm.

Co do różnych wielkości opon. Nie wiem, jaka jest różnica podczas jazdy mając z przodu 195 a z tyłu 175, ale mój kumpel musiał przez chwilę mieć założone z tyłu właśnie węższe opony a z przodu szerokie kloce i jak jechałem za nim, to wygląda to mega tragicznie pod względem estetycznym. O właściwościach jezdnych nie umiem się wypowiedzieć.
Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012 R.I.P.

Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - ...
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez YoPiciowy » sobota, 24 wrz 2011, 13:37

Będziesz mógł śpiewać zmienioną wersje piosenki reni jusis- dupa lata lata jak łopata. Przecież to krótki hatch z lekkim tyłem, ja bym tak nie robił, może zamiatać.
YoPiciowy
Moderator
Moderator

Postprzez Kleju » sobota, 24 wrz 2011, 18:28

Rycerz napisał(a):A ja wam mówię, że opony za szerokie. ...

195/50R15 nie są na bank za szerokie ;) Druga kwestia jest taka, że opona, oponie nie równa. Np jednej firmy opona o szerokości 195, może być trochę szersza niż opona firmy X o szerokości 195. Ja tak miałem np porównanie Advanów z Toyo. O dobry centymetr advan był szerszy.

Rycerz jakie felgi mają parametry? (szerokość, et, ile cali?)

A montaż na aucie dwóch różnych wymiarów opon to głupstwo ;) I wątpie że taki "zabieg" przejdzie badanie techniczne...

Rycerz napisał(a):...Bo to opona ociera o wahacz, a nie felga...

O który wahacz? Chyba nie przedni, bo byś musiał mieć skręt kół przednich 90st ;)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Gerwazy » sobota, 24 wrz 2011, 19:51

Wg mnie masz za duże ET + do tego szeroka felga bo 7 cali i fele za mocno wchodzą w nadkole dlatego ocierają o wahacz

Ja mam 7 cali ale ET 30 i fela jest bardziej wysunięta od piasty i nic mi nie chaczy a rozmiar mam taki sam jak ty czyli 195/50/R15

Jeśli chcesz zachować szerokość felgi 7 cali bo np takie szerokie laczki ci sie podobają to zmien sobie fele na takie z mniejszym ET (ok 30)i nie będzie problemu a jak chcesz zostawić te co masz to porostu wrzuć dystanse
Pieprzyć to co o nas mówią, jesteśmy ludźmi z pasją i nie ma takiej opcji żeby zapał nasz miał zgasnąć
Gerwazy
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt SE

Postprzez Rycerz » sobota, 24 wrz 2011, 20:26

Mam prośbę, jak się wypowiadacie to czytajcie całość aktualnego tematu (raptem kilkanaście postów) bo ja piszę wszystko co gdzie i jak.

Felgi mam OZ racing superturismo gt 15" ET 37 szerokość 6,5" opony toyo proxes cf1 195/50 R15

I rozmowa idzie o tylną oś. I jak już pisałem kilka postów wyżej aktualnie koła są na dystansach 10mm. I opona przy większych dziurach uderza o nadwozie. Jak zdejmę dystanse to opona będzie ocierać o wahacz - ale skolei schowa się na tyle, że nie będzie uderzać przy dziurach.

Jak ktoś jest z Krakowa to niech podjedzie i sobie sam zobaczy jak to wygląda. Bo w tym momencie odległość wahacza od opony jest jakieś 15mm. Jak zdejmę dystans to będzie 5 mm. A to za mało na normalne funkcjonowanie.
Rycerz
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Kleju » sobota, 24 wrz 2011, 20:54

Rycerz napisał(a):...Felgi mam OZ racing superturismo gt 15" ET 37 szerokość 6,5" opony toyo proxes cf1 195/50 R15...

Koło jest ok

Rycerz napisał(a):...Jak zdejmę dystanse to opona będzie ocierać o wahacz...

Rycerz napisał(a):...Jak zdejmę dystans to będzie 5 mm. A to za mało na normalne funkcjonowanie.

Ja już się pogubiłem :roll: no to obciera czy myślisz że będzie obcierać??? Swoją drogą 5mm to "kupe" miejsca, przecież koła z tyłu się nie "ruszają na boki". Ja z przodu między zaciskiem a felgą mam 2mm i jakoś normalnie funkcjonuje :lol:

Zdjęcie pomocnicze, gdzie koło będzie Ci obcierać wahacz??? (można zaznaczyć w paint :D )
Obrazek

A jeśli teraz przy ET37 (+dystanse) obciera Co koło, to całkiem normalne. Bo tym dystansem wysunąłeś jeszcze bardziej koło. Jeśli je zdejmiesz będzie ok.

Gerwazy napisał(a):...Jeśli chcesz zachować szerokość felgi 7 cali bo np takie szerokie laczki ci sie podobają to zmien sobie fele na takie z mniejszym ET (ok 30)i nie będzie problemu a jak chcesz zostawić te co masz to porostu wrzuć dystanse

Tylko że przy tej szerokości felgi i ET30 felga będzie mocno wysunięta na zewnątrz, pewnie jeszcze za obrys błotnika...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Rycerz » niedziela, 25 wrz 2011, 12:54

zrobię zdjęcie za chwilę, bo idę zdjąć te dystanse i założyć koło - zobaczymy czy faktycznie zostanie jakieś miejsce, czy nie.
Jeżeli chodzi o pracę koła, to nawet jak będzie te 2 mm luzu, to na szybszym zakręcie przecież opona może lekko się przesunąć do środka i wtedy prawdopodobnie będzie ocierać...
Załączniki
nadkolet.jpg
Rycerz
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Rycerz » niedziela, 25 wrz 2011, 13:54

Wszystko teraz odmierzyłem najdokładniej jak umiałem.
Bez dystansu zostaje jakieś 3-3,5mm luzu. Jedynie co, to sprawdzałem to na wiszącym kole, bo musiałbym zmienić szpilki aby dokręcić dobrze śruby (a teraz tego zrobić nie mogę, dopiero w poniedziałek). Chociaż to nie powinno mieć raczej znaczenia.

Poniżej zdjęcie w którym miejscu dokładnie ocierała wcześniej opona.
Załączniki
P1010456.JPG
Rycerz
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Rycerz » wtorek, 27 wrz 2011, 10:44

Dzisiaj byłem u mechanika rano wymienić szpilki i zdjąć dystanse. Dużo miejsca nie zostało - jakieś 2 max 3 mm między wahaczem a oponą. Jednak po tym co mówicie powinno to wystarczyć.
Będę testował przez najbliższe kilka dni.

Kilka zdjęć jak to wygląda aktualnie na samochodzie. (Pierwsze do porównania stare na 14").
Załączniki
20110412067.jpg
20110923205.jpg
20110923207.jpg
Rycerz
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Poprzednia strona

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ4A