Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

mystek - CJ4A 1.6 '96r.

Auta, które zostały sprzedane, zezłomowane.

mystek - CJ4A 1.6 '96r.

Postprzez mystek » wtorek, 9 lut 2010, 18:47

Witam. Trafiłem na stronę przez forum Mitsumaniaków, gdzie już mam założony wątek o moim Colcie - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=48298 , także może tutaj nie będę już zakładał:). Ogólnie mówcie mi po prostu Mystek :D. Jestem z Krakowa, samochód mam 1,5 tygodnia dopiero. Samochód kupiony z tejże aukcji: http://moto.allegro.pl/item891133980_piekny_zadbany_mitsubishi_colt_sprawdz_go.html także można tutaj obejrzeć zdjęcia.

Jest to Colcik z 96 roku, 1,6 90KM w pełnej elektryce z wyjątkiem klimatyzacji (i chwała Bogu, gdyż w samochodzie brata tego nawet nie używałem, nie trawię tego powietrza suchego). Póki co samochód jest przerejestrowany, ubezpieczony, naklejka z tylnej szyby zdjęta, podobnie jak i spryskiwacze z przodu. Samochód wrócił do seryjnego stanu i przymierzam się w przyszłym miesiącu na zakup jakiś felg z oponami na zimę, a jutro jadę na wymianę rozrządu, oleju, filtrów i pełen przegląd zawieszenia i hamulców, bo coś mi tutaj nie gra. Hamulce będą najpewniej do wymiany, a zawieszenie nie wiem, okaże się, ale stuki słychać z przodu.
Ostatnio edytowano piątek, 6 maja 2011, 11:45 przez mystek, łącznie edytowano 3 razy
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Realistka » wtorek, 9 lut 2010, 18:56

Witam serdecznie i życzę miłego użytkowania Colciaka oraz szerokości na drogach
Pozdrawiam. Kasia
Obrazek
Życie - to sztuka wyciągania wystarczających wniosków z niewystarczających przesłanek.
Realistka
Moderator
Moderator

Postprzez macieekg » wtorek, 9 lut 2010, 19:07

Siemasz. To nie MM, więc wydaje mi się, że i tak będziesz musiał przedstawić swojego colta :-P
Widzę, że dopiero co go nabyłeś a więc życze bezprooblemowej eksploatacji i radości z jazdy :)
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tomek_ch86 » wtorek, 9 lut 2010, 19:07

witam :)
ladny Misiek :D on ma takie spore radyjko?? ;)
oby wszystko sie dalo naprawic niewielkimi kosztami ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
22.12.2008 - 28.05.2011 Mitsubishi Colt CA4A
29.07.2011 - Alfa Romeo 156 1.8TS by Zender
tomek_ch86
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez mystek » wtorek, 9 lut 2010, 19:19

#Macieekg - chyba tak też zrobie, bo na Mitsumaniakach piszą ludzie, którzy mają różne samochody, a tutaj mamy sprecyzowane Colty, dlatego założę chyba również wątek i najwyżej przekleję moje wypowiedzi stamtąd, czyli to co zrobiłem z samochodem, co zamierzam zrobić itp :)

#Tomek_ch86 - tzn ładny to on nie był ze względu na tą brzydką nalepkę na szybie jak i na te spryskiwacze :D, no ale to już jest po ptokach :). Tak, ma takie spore radio. To jest radio DVD, z allegro za 250zł, takie było niestety. Ja raczej i tak słucham dźwięku silnika podczas jazdy, radia raczej nie włączam, więc mogę oddać w dobre ręce za rozsądną sumę :P. Natomiast co do kosztów, to robociznę gość mi liczy 400zł + koszt części, to myślę, że wyjdzie z 1000-1200zł. Olej kupiłem sam, bo jest okazyjnie w Krakowie Motul 10W40 Synergie za 99,99zł. Filtry i rozrząd to już on mi będzie montował :)
Ostatnio edytowano wtorek, 9 lut 2010, 19:20 przez mystek, łącznie edytowano 1 raz
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Tomi » wtorek, 9 lut 2010, 19:20

Witaj! :D
mystek napisał(a):Witam. Trafiłem na stronę przez forum Mitsumaniaków, gdzie już mam założony wątek o moim Colcie - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=48298 , także może tutaj nie będę już zakładał:)
Niektórzy Colmaniacy (np. ja :P ) nie są zarejestrowani na Mitsumaniakach i mogą mieć problem ze śledzeniem tamtego Twojego tematu ;)
Życzę przyjemnej i bezproblemowej eksploatacji, no i szybkiej aklimatyzacji na forum :)
Cierpliwy do bólu....
Tomi
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Pexu » wtorek, 9 lut 2010, 19:21

fajny Misiek i faktycznie, opis autka Cię nie ominie :P
witam i ja na Coltmanii :)
Pexu
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ0

Postprzez mystek » wtorek, 9 lut 2010, 19:23

Mam pytanie - chcąc założyć temat w "Klubowicze CJ0" wyskakuje mi info - "Tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą pisać nowe tematy na tym forum."

Jak więc mogę uzyskać ten dostęp? Poprzez wklejenie zdjęcia na forum mojego miśka?:)
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Pexu » wtorek, 9 lut 2010, 19:25

mystek napisał(a):Jak więc mogę uzyskać ten dostęp? Poprzez wklejenie zdjęcia na forum mojego miśka?:)

dokładnie. i napisanie minimum 3 postów (o ile się nie mylę).
po tym, zostaniesz przeniesiony do klubowiczów :)
Pexu
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ0

Postprzez Tomi » wtorek, 9 lut 2010, 19:26

Twój temat jest tu. W momencie gdy spełnisz wymagania bycia klubowiczem, zostanie on przeniesiony do tamtego działu :)
Wrzucaj fotki! :D
Cierpliwy do bólu....
Tomi
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mystek » wtorek, 9 lut 2010, 19:30

Ah,rozumiem:) czyli Moderator ewentualnie przeczyta mój wątek tutaj i nada mi tytuł Klubowicza? :). Fotek niestety nie mam robionych przeze mnie :/ jedyne co, to ten link z allegro, gdzie są fotki. Czy to wystarczy, czy muszę koniecznie coś wrzucić? Mam jeszcze ewentualnie zdjęcie zaraz po zdrapaniu nalepki z tyłu i po umyciu go na myjni, to takie mogę rzucić, o :)

Obrazek

Nalepkę zdjąłem,ale dorypałem trochę z ramkami na tablicę rejestracyjną :D mogłem zwykłą czarną wrzucić
Ostatnio edytowano środa, 10 lut 2010, 08:10 przez mystek, łącznie edytowano 2 razy
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez tomek_ch86 » wtorek, 9 lut 2010, 21:00

ja po zakupie wszystko wymienialem sam czyli oleje i rozrzad :) nawet i uszczelki pod glowice i "klawiature" sam wymienialem... ale mysle ze co do kosztow to az tak drogo nie bedzie.. aczkolwiek na cenach sie nie znam bo w sumie zadko cokolwiek naprawiam ;)
Pozdrawiam :D

Edit:
faktycznie ta ramka to mi sie kojarzy z innymii tradycyjnymi w stylu "www.opel.pl", "www.vw.pl" itp ;) pelno ich jest wszedzie ;)
Ostatnio edytowano wtorek, 9 lut 2010, 21:01 przez tomek_ch86, łącznie edytowano 1 raz
tomek_ch86
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez macieekg » wtorek, 9 lut 2010, 21:16

To załatw sobie naklejkę coltmanii na ramkę rejestracji i po kłopocie :-)
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Tomi » wtorek, 9 lut 2010, 21:17

mystek napisał(a):czyli Moderator ewentualnie przeczyta mój wątek tutaj i nada mi tytuł Klubowicza? :)
Tak, teraz pozostaje już tylko czekać ;)
Cierpliwy do bólu....
Tomi
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez dotka » wtorek, 9 lut 2010, 23:11

nie dość że z tego samego miasta to jeszcze ten sam kolorek:), to do miłego spotkania na ulicach KRK :)
dotka
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mystek » środa, 10 lut 2010, 05:20

#Tomek_ch86 - ja również chętnie bym samemu się za to zabrał, ale przyznam, że z mechaniką pojazdową to ja nie mam kompletnie nic wspólnego. Wszystkiego się uczę dopiero, to mój pierwszy samochód. Jedyna moja styczność z mechaniką to taka, że pracuję w hurtowni motoryzacyjnej i te wszystkie części przechodzą przez moje ręce :P no i dużo ludzi pracuje tam, którzy znają się na tym, także pytam zawsze co to jest to, co to jest to itp.

Co do kosztów, to obliczyłem sobie tak, że:
- robocizna 400zł
- rolka, pasek, pompa wody - na allegro są po 320zł, dlatego liczę tak, że z 350-400zł to wyjdzie, zależy jakie części mi koleś załatwi, ale ten mechanik (Pan Leszek z Małopolski, słynny na Mitsumaniakach) to jakiś spec jest i pewnie wrzuci właśnie coś droższego
- olej 100zł mnie już wyszedł
- nie wiem ile filtry wyjdą (oleju i powietrza). W pracy sprawdzałem Filtrona, to wyjdzie z 60zł.

co daje nam w sumie 900-950zł + zawsze wolę doliczyć te 200-300zł w razie czego :D. Nie ma to jak czarny scenariusz :D. A jak wyjdzie faktycznie te 900zł, to będę szczęśliwy, bo za 300-400zł zrobię hamulce z przodu na częściach TRW, ale będę celował moze w Ferodo, Brembo lub ATE

#Macieekg - już właśnie patrzyłem na takie nalepki :D ale popatrzę sobie po allegro za jakimiś fajnymi napisami i zobaczymy czy coś wybiorę.

#Dotka - no ja juz widziałem takiego samego Colta jak ja mam przy ul. Wiślickiej, konkretnie to przy Orlenie tam na os. Strusia, ale jechał nim jakiś koleś. Colt identyczny jak mój. Tak to rzadko raczej widuję CJ0.

Pod wieczór napiszę nieco więcej o samochodzie
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez dotka » środa, 10 lut 2010, 07:43

coraz więcej zaczniesz zauważać coltów :), mój jest troszeczkę młodszy i po lifcie więc troszeczkę się różnią wyglądem- i nie było mnie wczoraj przy Wiślickiej:(
dotka
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez tomek_ch86 » środa, 10 lut 2010, 08:01

ja tez mam swoj pierwszy samochod i ledwie troche ponad rok :) mechanikiem tez nie jestem ale te proste rzeczy jakos mi sie udaje ;)
Pozdro!!!
tomek_ch86
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » środa, 10 lut 2010, 08:13

mystek napisał(a):Trafiłem na stronę przez forum Mitsumaniaków, gdzie już mam założony wątek o moim Colcie - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=48298 , także może tutaj nie będę już zakładał:

A ja mam 3 tematy o swoim aucie na innych forach to tu też nie będę pisał jak ktoś chce to sobie tam zajrzy ;) Nie można tak do tego podchodzić!

Jednak wsadziłeś fotkę więc temat zostawiam, witam na forum i może na początek zajrzyj do regulaminu a później życzę miłego korzystania z forum :)
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez mystek » środa, 10 lut 2010, 15:52

No więc dobrze, miałem napisać conieco o samochodzie, więc piszę...

Za samochodem rozglądałem się kilka miesięcy już, pierwsze przymiarki były od września, jednakże na kredyt mogłem pozwolić sobie dopiero od stycznia, dlatego wtedy uczyłem się mniej więcej rozkminiać samochody po zdjęciach i po opisach, natomiast później przełożyłem to na dwa wyjazdy po samochody. Ogólnie celowałem coś z tego zestawu:

- Honda Civic "jajko" ewentualnie "żaba" z silnikiem conajmniej 90KM
- Mazda 323f BA - najchętniej z silnikiem 1,8 114KM lub 2,0 V6 144KM
- Mitsubishi Colt CA0 lub CJ0 z silnikiem 1,6 przynajmniej w obu przypadkach. W przypadku CA0 brałem pod uwagę również GTi
- Nissan Almera N15 1,6 SR ewentualnie Sunny 2,0 GTi
- Seat Ibiza II 1,9TDi 90KM lub 110KM
- Toyota Corolla e11 G6 - moje niespełnione marzenie :(

Mówiąc po krótce... Civici "jajka" wszystkie po mega przejściach, te które oglądałem. "Żaby" niestety poza zasięgiem finansowym w większości. Mazda 323f w 95% niestety z silnikami 1,5, a to dla mnie jednak za mało było. Colt CA0, którego chętniej bym brał niż CJ0 niestety również dość rzadko występował z 1,6, a do tego 95% tych Coltów z allegro była strasznie zniszczona przez userów. Almera również rzadki silnik 1,6 SR, natomiast na GTi juz nie byłoby mnie stać. Sunny GTi znowu wszystkie wyżyłowane. Seat Ibiza - to samo co reszta, czyli wyżyłowane strasznie. Natomiast Corolla zbyt droga jak dla mnie, ale to jedyny samochód który zaakceptowałbym z silnikiem 1,4 86KM, a najchętniej brałbym z 1,6 110KM, ale koniecznie w wersji G6 lub G6R, no ale niestety mocno trzymają cenę nadal

Jak już wspomniałem odbyłem 2 podróże po samochód:

1. trasa - Kraków -> Tarnów -> Rzeszów ... w Rzeszowie chciałem obejrzeć Almerę NX z 1,6 100KM silnikiem. Po drodze w Tarnowie oglądałem Mazdę 323f w komisie, która była zbyt droga, ale lakier miała wszędzie oryginalny oprócz progów, co testowałem elektronicznym testerem lakieru, tak jak i każdy inny samochód. Reszta samochodów bita, nawet nie trzeba było testera używać na coponiektóre, tylko było widać gołym okiem, że kolorystycznie źle spasowane.

Almera w samym Rzeszowie sprzedawana przez policjanta. Na każdej części karoserii ogniska rdzy, a progi do wymiany, ale to wiedziałem już po kontakcie mailowym z gościem i liczyłem się z takimi kosztami, gdyż sam samochód był w cenie 6000zł jakoś. Przymknąłem oko na rdzę i ją zaakceptowałem. Lakier oryginał wszędzie, szyby oryginalne, jednakże po pzrejażdżce po której okazało się, że sprzęgło wyślizgane (koszt wymiany jakieś 700zł), to w dodatku spadały mu strasznie obroty po hamowaniu (silnik krokowy?). Dawałem gościowi max 4700zł za niego, bo mega dużo do roboty przy nim, niestety on uparł się na 5300, także pojechaliśmy do domu.

2. trasa -> Kraków -> Dąbrowa Górnicza -> Opole -> Wrocław... Tutaj miałem do oglądnięcia Civica Coupe w Dąbrowej, w Opolu mojego aktualnego Colta, a we Wrocławiu 2 Mazdy 323f 2,0 V6 oraz w okolicach Wrocławia Almerę SR... W Dąbrowej przywitał nas jasno niebieski Civic cały malowany. Bity był, ale w miarę dobrze zrobiony, silnik ładnie chodził, dorobiony stożek i dolot, także fajnie zasysał powietrze. Bratu się spodobał, ale ja chciałem jechać dalej mimo wszystko. Najbardziej celowałem w Mazdy.

Następny punkt - Opole. Tutaj przywitał nas Pan Wiesiek, bardzo towarzyski gość :). Oględziny samochodu testerem lakieru i... wszędzie oryginalna blacha, nawet na prograch i nadkolach! Co nas kompletnie zaskoczyło, bo dotychczas tylko tamta mazda z komisu była w miarę idealnym stanie blacharskim. Gość odpalił, samochód długo nie był na chodzie, cały przywalony lodem i śniegiem, ale nic nie gasł, ładnie odpalił. Krótka przejażdżka i słychać było lekkie stuki z zawieszenia oraz hamulce niezbyt dobrze działały, ale to wszystko jest do zrobienia. Tymbardziej, że cena 5500zł była bardzo przyzwoitą ceną w porównaniu do Mazd,za które trzeba byłoby dać przynajmniej 7500zł. Powiedzieliśmy gościowi, że jest naszym faworytem i na 99% weźmiemy tego Colta, ale chcemy jeszcze zwiedzić Wrocław skoro jesteśmy niedaleko. Po drodze do Wrocławia doszedłem do wniosku, że nie ma sensu oglądać pozostałych samochodów i już byłem pewien, że Colt będzie moim pierwszym samochodem :)

Wróciliśmy do Pana Wieśka po kilku godzinach kupując samochód. Stargowany jedynie 200zł, ale dobre i to. Na trasie przetestowałem go. Tj wracając A4 przycisnęliśmy z bratem (on Audi A6 C5 1,9 TDi 110KM), oczywiście Colt nie dał mu szans od 130km/h do 160km/h mniej więcej. Delikatnie mu odchodziłem.

No i tak to było w niedzielę 31.stycznia :).

Oto wady samochodu:

- Tylna klapa się niedomyka - to już zrobiłem, WD40 czyni cuda :)

- Zaczyna brać go delikatnie rdza na prawym progu w tylnym rogu, na tylnej klapie oraz w bagażniku. Do zrobienia, dziury jeszcze nie powstały, są to raczej małe ogniska póki co. Zajmę się tym myślę, że do miesiąca czasu. Muszę kupić lakier, a zaprzyjaźniony user Mitsumaniaków użyczy mi wiedzy i sprzętu.

- Szyba kierowcy po zamknięciu się od razu się otwiera (prawdopodobnie coś wpadło do mechanizmu i wyskakuje blokada przed włożoną ręką - do zrobienia)

- Wspomniane hamulce i zawieszenie (to wyjdzie po dzisiejszym przeglądzie, bo w/w user Mitsumaniaków mówi, że w jego Lancerze też są takie stuki, ale mechanik Leszek powiedział mu, że tam nic nie widzi, że zawieszenie jest zdrowe)

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Silnik mnie zaskoczył pozytywnie, aczkolwiek pierwsze 200km po mieście spalił mi skurczybyk 11,5l :/. Na trasie z Opola 7,5l przy prędkościach 130-150 średnio. Póki co jeżdżę ekonomicznie i zobaczymy jakie spalanie mi wyjdzie znowu.

W pierwszej kolejności poszła do wyrypania nalepka z tylnej szyby oraz nakładki na spryskiwacze. Samochód wrócił już do serii. Dzisiaj idzie na wymianę rozrządu (przebieg 200k a ostatnio wymieniany rozrząd przy... 80k ... sic!), oleju (Motul 10W40 Synergie), filtrów, płynów, oraz na kompletny przegląd. Samochód do odbioru jutro wieczorem dopiero.

Dalej co chcę zrobić to hamulce, które najpewniej będą do wymiany. Na razie zajmę się przednimi. Zobaczę jeszcze jak zawieszenie stoi (amortyzatory raczej w dobrym stanie).

W przyszłym miesiącu lub za 2 miesiące chcę kupić felgi z oponami używane 15 calowe gdzieś do 900zł.

Póki co jadę do mechanika :)

ed: człowiek się rozpisze, to forum milknie :D

Oddałem samochód do Leszka, do odbioru jednak w piątek, bo gość ma dużo roboty, także zobaczymy co mi tam pogrzebie :)
Ostatnio edytowano środa, 10 lut 2010, 18:16 przez mystek, łącznie edytowano 1 raz
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Następna strona

Powrót do Archiwum aut