Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

mani4c - CJ0 Sport Edition 99/00

Modele produkowane na przełomie 1995 - 2003 roku.

mani4c - CJ0 Sport Edition 99/00

Postprzez mani4c » wtorek, 30 sie 2011, 22:47

No i stało się. Długo oczekiwana chwila jest już faktem. Kupiłem dzisiaj srebrnego Colta Sport Edition z 99 r (1 rejestracja 15 październik 1999). :D
W samochodzie działa wszystko, prócz pierwszego stopnia nawiewów. Auto nie ma też... katalizatora. Przez co delikatnie hałasuje, ale na tyle by dźwięk jaki z siebie wydaje miał charakter czysto sportowy a nie wiejski. :P Colt ma 184 tys. km przebiegu i zaczyna nową przygodę pod moimi rządami. Zamierzam o niego dbać i chyba w końcu zjawię się na jakimś zlocie.
Samochód technicznie zdrowy, silnik od spodu suchy, uszczelka pod pokrywą zaworów do wymiany. Są też inne obszary, które będą wymagały poprawy. Zacznę jednak od skołowania sobie emblematu Mitsu, którego brakuje na przodzie. :)

A i jeszcze jedno - jeżeli się ktoś zastanawia jak duża jest różnica mocy między zdrowym 1.3 a 1.6 bez KAT... jest duża różnica.

Ps.
Wada tego auta:
- Naklejki SPORT EDITION - czyli pomarańczowy motyw z szachownicą... Ma ktoś jakiś pomysł jak to usunąć?

Zdjęcia?
Będą jutro. :)
Ostatnio edytowano wtorek, 30 sie 2011, 23:10 przez mani4c, łącznie edytowano 2 razy
Big things have small beginnings...
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Sport Edition

Re: Colt Sport Edition :)

Postprzez Dylan » wtorek, 30 sie 2011, 22:51

oooo widze ze dopieles swego :-) juz sie nie moge doczekac fotek a naklejki schodza same wiem tyle ze lepiej schodza jak sie nagrzeja na sloncu wiec sprobuj ta metoda jesli dobrze pamietam kumpel tak robil jeszcze spytam sie go jutro:-)
zycze bezproblemowej jazdy ja tez mysle nad wyjeciem kata
Dylan
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Re: Colt Sport Edition :)

Postprzez mani4c » wtorek, 30 sie 2011, 23:08

Niestety kompletnie nie jestem w stanie ocenić jak duża jest różnica pomiędzy Coltem 1.6 z KAT a Coltem bez katalizatora. W każdym razie auto zbiera się do setki po prostu rewelacyjnie. Na 1 aż strach depnąć gaz do dechy.
Jeżeli Tobie schodziły diamenciki to może podasz mi źródło skąd je wziąć? Na Allegro niestety ich nie widzę... :(

Ps.
Często poruszam się po trasie Modlińska - Nowy Dwój Mazowiecki - Kazuń Nowy. Więc jak będziesz mnie widział (srebrny SE) to... mrugaj. ;)
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Re: mani4c - CJ0 Sport Edition 99/00

Postprzez Dylan » wtorek, 30 sie 2011, 23:15

o jakich diamentach mowisz?? byla mowa o naklejkach bocznych napisie SE i szachownicy :-)
Napewno Cie wychacze jak bedziesz jechal takze w niebieskim SE to bede ja:-)
Dylan
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mani4c » wtorek, 30 sie 2011, 23:27

Diamenty - logo mitsu z przodu auta. :)
Naklejki właśnie ściaga się podgrzewając je suszarką do włosów. Póki co sprawdzę reakcje znajomych na oryginalne oklejenie auta... :D W sumie to mi się nawet one podobają... :P

Ps.
Sprzęgło bierze mi dość wysoko bo od 3/4 wysokości skoku pedała. Sam pedał chodzi znakomicie, płynnie bez żadnych dźwięków, lekko jak w autach europejskich. Podobnie z biegami. Pytanie czy coś jest nie tak ze sprzęgłem czy jest to zupełnie normalne?
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mani4c » środa, 31 sie 2011, 07:33

Pierwsze foto - parking pod pracą:

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 31 sie 2011, 08:24 przez mani4c, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Tovija » środa, 31 sie 2011, 07:54

Ile już czasu szukam tylnich dokładek... chyba prędzej kupię całego sporta niż uda mi się je dostać ;d
"ciszoj budiesz - dalszoj zajdiesz"
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez mani4c » środa, 31 sie 2011, 08:26

Tovija napisał(a):Ile już czasu szukam tylnich dokładek... chyba prędzej kupię całego sporta niż uda mi się je dostać ;d

Te tylne dokładki, najmniej mi się w sumie podobają.
No i mam dylemat... zrywać naklejki, czy nie. Jak zerwę będzie to tylko zwykły Colt SE, ten kolorowy wzorek dodaje w pewnym sensie autu charakteru. Jestem w kropce.
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Dabadee » środa, 31 sie 2011, 09:25

mani4c napisał(a):No i mam dylemat... zrywać naklejki, czy nie. Jak zerwę będzie to tylko zwykły Colt SE, ten kolorowy wzorek dodaje w pewnym sensie autu charakteru. Jestem w kropce.

Pojeździj z miesiąc i zobaczysz czy Ci pasuje tak jak jest, czy zerwiesz ;)

A colcik piękny, jedynie ten czarny pasek na tylnej klapie jakoś tak średnio pasuje IMO :P
Obrazek
Dabadee
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mani4c » środa, 31 sie 2011, 09:46

Dabadee napisał(a):
mani4c napisał(a):No i mam dylemat... zrywać naklejki, czy nie. Jak zerwę będzie to tylko zwykły Colt SE, ten kolorowy wzorek dodaje w pewnym sensie autu charakteru. Jestem w kropce.

Pojeździj z miesiąc i zobaczysz czy Ci pasuje tak jak jest, czy zerwiesz ;)

A colcik piękny, jedynie ten czarny pasek na tylnej klapie jakoś tak średnio pasuje IMO :P

Chyba tak zrobię. Colt jest całkiem ładny i PO PROSTU jeździ jak nowe/szanowane auto. Ma się wrażenie, że wszystko się trzyma "kupy", zwieszenie nie jest wybite, nie jest też twarde, pracuje lekko i płynnie, jakoś tak się po prostu płynie po drodze, czego nie da się powiedzieć o mojej ex srebrnej strzałce. Ten sam model, a jednak spora różnica... (moja CJ1A jest straaaaaasznie twarda) Co do skrzyni to biegi chodzą naprawdę świetnie, lekko i znów... płynnie, czego nie da się powiedzieć po mojej CJ0 1.3, którą wciąż trzymam na parkingu.
Klimatyzacja chłodzi jak trza, jedna wada mojego egzemplarza to delikatnie już pożółknięte, z powodu stosowania białych zbyt gorących żarówek, reflektory... Ale kiedyś kupię sobie nowe.

Ten Sport Edition będzie dla mnie autem wiecznym - w sensie, że nigdy się go nie pozbędę. :) Jakby nie patrzeć, trudno jest kupić fajne CJ0 1.6, a dopaść zdrowego Sport Edition jest ciężej niż sprawną Hondę Civic VI VTi.
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mystek » środa, 31 sie 2011, 13:49

Ładny sporcik :).

Moje zdanie co do naklejek. A więc boczne naklejki - dylemat faktycznie, chociaż ja bym je chyba usunął. Pytanie - co ujrzysz pod nimi, w sensie, czy lakier będzie miał przebarwienia w stosunku do reszty? Tu już niech wypowie się ktoś bardziej ogarnięty w temacie.

Co do czarnej naklejki na zderzaku - oddziela wizualnie du*ę i wydaje mi się, że gdyby nie ta naklejka, to tył tej CJtki (z powodu tylnej dokładki, o której za chwilę) byłby taki ociężały, a ta naklejka czyni ją nieco zgrabniejszą z tylnego profilu.

Co do tylnej dokładki - też za nią nie przepadam, jest po prostu brzydka i zbędna, ALE... jeśli ją odkleisz/odkręcisz to z kolei stracisz rarytasa, jakim jest CJ Sport, bo nie będizesz miał pełnego pakietu. Tak więc pozostawiłbym to.

PS: wiem, że nic nie napisałeś, że myślisz nad oderwaniem dokładki z tyłu, ale taka myśl mi przeszła, jak zobaczyłem foto, że zbędna ona w sumie jest :P.

Reasumując jeszcze co do tyłu - nie ma dokładki - nie ma naklejki, jest dokładka - jest naklejka.
Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012 R.I.P.

Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - ...
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez blazal » środa, 31 sie 2011, 13:52

po znalezieniu na alledrogo Colta Sport Ediotion wchodzę na Coltmanie w poszukiwaniu informacji cóż to za ustrojstwo.......
i widzę, że aukcja już chyba nieaktualna :)
na czym polega sportowość tej wersji, poza naklejkami i dokładkami ??
blazal
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez mani4c » środa, 31 sie 2011, 13:53

Te naklejki są trochę a'la Grójec tjuning... Dobrze, że nie mam przyciemnianych szyb. Uffff... Choć kilku osobom z pracy cały pakiet bardzo się podoba i twierdzą, że po odklejeniu wzoru SE samochód straciłby swój charakter. Powoli się przekonuję, że mogą mieć... RACJĘ. :)
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez tresorex » środa, 31 sie 2011, 14:20

blazal napisał(a):po znalezieniu na alledrogo Colta Sport Ediotion wchodzę na Coltmanie w poszukiwaniu informacji cóż to za ustrojstwo.......
i widzę, że aukcja już chyba nieaktualna :)
na czym polega sportowość tej wersji, poza naklejkami i dokładkami ??

Przede wszystkim 103KM pod maską zamiast 90 (silnik ten sam czyli 4G92) i 82KM z silnika 1.3
+pełne wyposażenie
+czarne wnętrze
+białe tarcze zegarów
+kierownica i gała biegów skórzana
+białe kierunki boczne

i pewnie kilka innych nie wpadających w oko detali
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez Marker » środa, 31 sie 2011, 14:40

Przesadziłeś tres :mrgreen:

Ta CJ'ta ma 90 koni a nie 103 i nie ma to nic wspólnego z pakietem sport. 103 konne 1,6 było montowane od maja 2000 roku we wszystkich CJ'tach, nie tylko sport. W dodatku SE był tylko w wersji 1,6. Jeśli chodzi o 1.3 to była wersja "Sprint" która też miała pakiet dokładek, mniejszą lotke, 14 calowe alusy i ubogie wyposażenie :mrgreen: . Białe tarcze zegarów to też nie wyznacznik bo ten akuart ma chyba szare prawda? Również o kierze i lewarku w skórze nic nie wiem ;-)

Generalnie to SE charakteryzuje się ori pakietem dokładek, progów i dużą lotką z tyłu, plus 5 ramienne alusy (15stki zdaję się) Mitsubishi, plus elementy deski w kolorze srebrnym i to tyle chyba :mrgreen:
Dylan ma sporta to niech mnie poprawi jak się myle
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: CJ1A Sprint

Postprzez Dabadee » środa, 31 sie 2011, 15:27

A to białych zegarów i skóry nie miała przypadkiem tommi makinen edition?
Obrazek
Dabadee
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Dylan » środa, 31 sie 2011, 21:49

Dokladnie Marker jestes blizej prawdy niz Tres :-)

W pakecie SE jest:
- silnik 1.6 90 koni
- pakiet doklatek przod tyl, progi, z duza lotka na szybe z tylu
- felgi 15 cali wlasnie takie jak ma mani4c ( ja mam inne)
- biale kierunki boczne (ja mam czarne)
- z tylu pod klapa czarna listwa naklejona imitacja karbonu
- we wnetrzu panel srodkowy oklejony na srebrno i nawiewy boczne (zegary czarne ja mam juz czesciowo srebrne tarcze czarne)
- i listwy progowe w dzwiach ze stali nierdzewnej z grawerem sport edition

to chyba wszystko byloby co sie rzuca w oczy :-)

Podoba mi sie Twoj SE co do naklejek to masz racje pojezdzij troche i zobaczysz jak to bedzie. Przyznaje ze juz malo ktory ma te naklejki wiec zawsze bedzie bardziej wyjatkowy :-)
Dylan
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Tovija » środa, 31 sie 2011, 21:54

Zostaw naklejki. Mi się bardzo podobają. Wyróżniają Colta bardzo i wcale nie wyglądają wieśniacko no i są ori ! Tak samo tylna dokładka która dobrze komponuje się z czarną nalepką na rancie tylnej klapy. Zostaw tak jak jest i dbaj o to bydle.
"ciszoj budiesz - dalszoj zajdiesz"
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez Pexu » czwartek, 1 wrz 2011, 07:12

no chłopaku, piękna machina :) moje gratulacje!
tak jak Tovija napisał, dbaj o to bydlę hehe i jak dla mnie naklejki zostaw. przynajmniej narazie ;)
Pexu
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ0

Postprzez mani4c » czwartek, 1 wrz 2011, 07:39

Dziękuję Panowie - Wciąż nie mogę się po prostu napatrzeć na to auto. Muszę teraz zmienić olej - ostatnio było to robione 10 tys. km temu. W CJ0 1.3 korzystałem z Liqui Moly 10W40 MoS2... Pytanie, czy jest sens wlewać taki olej do silniczka 1.6? W 1.3 nie było jakiejś różnicy w działaniu auta... Sam nie wiem.
Co polecacie?
Mobil 1 - jest tani i dobry
Valvoline - Pexu jeździ na takim oleju
Motul - DROGI i NAJLEPSZY
Liqui Moly - Bardzo dobry - chyba jest też wersja bez MoS2...

Jeszcze świeże zdjęcia z dzisiaj. ;)

Obrazek

Moja wizja rozwiązania problemu jakim jest brak naklejek emblematu Mitsubishi :D

Obrazek
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Następna strona

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ4A