Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

kuba!!! - czerwone CJ0 1.3

Modele produkowane na przełomie 1995 - 2003 roku.

Re: kuba!!! - czerwone CJ0 1.3

Postprzez Marker » sobota, 20 sie 2011, 11:08

Natomiast wiele osób sądzi, że brud uszczelnia i po takiej płukance mogą pojawić się rozszczelnienia

Od uszczelniania to są uszczelniacze/uszczelki a nie brud :mrgreen: . Nt płukania jest wiele mitów, każdy mówi co innego także tak naprawdę trzeba samemu sprawdzić. Ja niedługo również zmieniam olej i zamierzam przepłukać silnik. Zobaczymy
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: CJ1A Sprint

Postprzez kuba!!! » sobota, 20 sie 2011, 11:10

witam
płukanka zrobiona, olej i filtr wymienione. hmmmmm co mogę powiedzieć, silnik pracuje trochę ciszej, i chyba trochę lepiej przyśpiesza (albo inaczej przyśpiesza bez takiego wysiłku jak wcześniej)
jak zlałem stary olej to był czarny jak smoła, więc chyba coś pomogla ta płukanka
co do oleju to ma całkiem inny kolor i zapach jak ten mobila nie wiem czy to dobrze czy żle zobaczymy :)

@mystek
ja jak na razie nie widzę żadnych minusów po zastosowaniu tego środka. co do brudu czy nagaru to ja zawsze myślałem że to uszczelki uszczelniają silnik ;) jak one są w porządku to chyba nie ma co panikować że się silnik rozszczelni
@Pexu
środek do benzyny zadziałał, jednak jak była resztka w baku to znów migała kontrolka silnika. zalałem 98 i jest ok.
Natomiast kumpel powiedział abym następnym razem wlał denaturatu na 50L ok 250ml i będzie taki sam efekt, nie wiem czy wierzyć czy nie ale on mówił że tak robił i było ok.
kuba!!!
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mystek » sobota, 20 sie 2011, 22:10

ja wiem, że uszczelniacze są do uszczelniania, ale słyszałem opinie, że właśnie ten brud, który powciskał się w zakamarki jednak trochę tam uszczelnia :) tak Ci powiedzą najczęściej starsi ludzie, użytkownicy samochodów :P. Mnie tam nic nie wycieka, jak doleję mu z 1l oleju na 15000km to jest dobrze.
Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012 R.I.P.

Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - ...
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez kuba!!! » poniedziałek, 19 wrz 2011, 12:49

witam
po płukance minął jakiś czas i co mogę powiedzieć? silnik chodzi raczej tak samo (poziom hałasu) spalanie o ok 0,5l mniejsze (nie wiem czy ma to coś do rzeczy czy nie) ale jedno jest pewne olej na bagnecie jest złoty natomiast po wymianie bez płukanki po miesiącu olej był już czarny.
z rzeczy jakie jeszcze zrobiłem to wymycie komory silnika. zakupiłem w markecie płyn firmy SPEC do silników i efekt mnie zaszokował!
spryskałem wszystko (oczywiście poza elektryką) tym produktem, odczekałem 1min i wszystko lśni :) więc polecam, jak bedę miał czas to wstawie foto.
pozdrawiam
kuba!!!
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Tovija » poniedziałek, 19 wrz 2011, 13:35

Olej jest złoty mówisz ? Hmm... no ja też zauważyłem jak zmieniałem olej w grudniu to już pod koniec stycznia był smołowaty - zasyfiony. Myślę, że też się skuszę na płukanko w takim razie!
"ciszoj budiesz - dalszoj zajdiesz"
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ4A